komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Новини країни

ЧИСТИЙ ТИЖДЕНЬ.  ВЕЛИКОДНЯ П’ЯТНИЦЯ

14.04.2017

Наше видання продовжує знайомити  читачів з особливими українськими традиціями від бабусі Олі.

Велика п’ятниця усім відома, як день коли випікають паски та додержуються суворого посту. У різних регіонах України ми маємо різні традиції. Подекуди у цей день заборонено випікати паски (роблять це у суботу або четвер).  

Наша консультантка поділилася ще однією цікавинкою цього дня:


«Окрім того, що жінки у моїй родині в цей день пекли паски, ми ще й мали свої власні традиції. Наприклад, роздавали випечені маленькі пасочки бідним для того, щоб у домі був добробут. Крім того, моя  бабуся в цей день робила особливу страву – «бабку» до Великоднього столу. Вона робиться з великої кількості яєць (зазвичай їх було чомусь – 12), сиру та борошна. Коли робили цю страву, то у хаті всім слід було мовчати, щоб «бабка» вдалася.   Коли я ще була малою, то мені завжди була цікава така традиція, та особливість мовчання під час неї.  Вже згодом, у своїй родині, для онуків я також випікаю  «бабку» у повній тиші. Мати мені розповіла, що яйця символізують добробут кожного місяця року, а сама страва -  здоров’я духу та силу до життя. Усім, хто часто хворіє, рекомендую долучитися до такого ритуалу.»


Слід зазначити, що паски, які випікають у четвер  - для Великодня, а ті, які роблять у п'ятницю несуть на гробки, суботні ж  їдять на третій день свята. 

Ольга Полякова

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges