komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Люди

"ДОСТУПНІ ЛІКИ" - ЧОМУ  ПРИВАТНІ АПТЕКИ НЕ ПОСПІШАЮТЬ ПРИЄДНУВАТИСЯ?

20.04.2017

Гучно запущена в Україні програма із забезпечення доступними ліками діабетиків, астматиків і гіпертоніків поки що не запрацювала на повну. Аптеки побоюються, що не отримають компенсації за безкоштовно надані медикаменти. 

"Чому у Вашій аптеці немає, коли обіцяли, що з 1 квітня запрацює?!", - незадоволена 73-річна Валентина Михайлівна, виходячи з порожніми руками з одної з аптек міста Знам'янка. Хоча вже більше тижня тому всі канали телебачення голосно заявляють,  що хворому на цукровий діабет за новою програмою та маючи рецепт на метформін можливо отримати обіцяні безкоштовні ліки у різних аптеках.

Рецепт власне на біологічно активну речовину, а не на комерційну торгову марку - одна з новацій програми "Доступні ліки" від міністерства охорони здоров'я України (МОЗ). Загалом вона поширюється на понад 20 речовин - найбільш дієвих ліків від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету другого ступеня.

Перелік речовин став відомий ще до офіційного старту програми, однак список конкретних препаратів, вартість яких підлягатиме компенсації з бюджету, був оприлюднений лише на початку квітня. З п'яти зазначених у ньому препаратів на основі метформіну в аптеці,  куди прийшла Валентина Михайлівна, немає жодного.

Компроміс із фармбізнесом

Програма реімбурсації - один з пріоритетів реформ у медичній галузі на цей рік , заявляють у міністерстві охорони здоров’я. Згідно з опитуванням, проведеним благодійним фондом "Пацієнти України" кожен другий пацієнт відмовляється від лікування через брак коштів, при цьому 94 відсотки опитаних називають головною проблемою високу вартість ліків.

У МОЗ констатують, що вартість деяких медичних препартів в Україні подекуди вдвічі-втричі вища, ніж у сусідніх Польщі чи Литві. Для ліквідації цього розриву ще з 1 січня мав бути запроваджений механізм так званих референтних цін, тобто регулювання собівартості й постачальницької надбавки на медпрепарати від хвороб, що найбільше впливають на здоров’я населення. Згідно з розробленими МОЗ правилами, оптова надбавка не мала перевищувати 10 відсотків від собівартості препарату, а роздрібна - 15 відсотків від оптової вартості.

Але проект із запровадженням референтних цін наштовхнувся на рішучу протидію з боку фармацевтичного ринку, через що був відкладений на квітень. Виробники ліків не поспішали приводити відпускні ціни у відповідність з розрахунками МОЗ і підключатися до програми.

Нині в переліку медпрепартів, що беруть участь у програмі "Доступні ліки" продукція понад 20 виробників з України, Індії, Ізраілю та Європи.

Добровільність аптек - очікування пацієнтів

Однак для аптек участь у програмі "Доступні ліки" є добровільною.  За словами одного з власників приватної аптеки міста Знам'янка приватні мережі не поспішають долучатися до системи безкоштовного розповсюдження ліків. При цьому знаходять цылком логічні пояснення: " Вцілому вважаємо програму реімбурсації позитивною ініціативою, але  ми побоюємся, що не отримаємо відшкодування за безкоштовно надані ліки. У МОЗ запевняють, компенсація має надходити кожні два тижні після звіряння даних щодо кількості наданих безкоштовно або зі знижкою препаратів. Заспокоюють і в Кабміні: там кажуть, що виділені на програму 500 мільйонів гривень вже направлені до місцевих бюджетів. Та цієї суми замало, її вистачить, можливо, на півроку. А що далі? Так вже було в 2013 році, коли уряд Азарова запустив пілотний проект по реімбурсації вартості ліків від гіпертонії. Члени нашої асоціації і досі не отримали за неї гроші."

Останні новини: карта аптек з "Доступними ліками"

Аптеки, які беруть участь у програмі МОЗ "Доступні ліки", тепер можна буде знайти на картах Google. Тепер знайти аптеку, що бере участь у програмі "Доступні ліки" ще простіше - на google-карті! Поки тут позначений Київ, та найближчим часом ми додамо сюди всі аптеки України, що приєдналися до програми", - зазначила Супрун.

Ознайомитися зі всією картою та знайти найближчу аптеку можна за посиланням  https://goo.gl/dCEMCw

 

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges