komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Новина дня

Згадайте про померлих 3 травня

3.05.2017

Третього травня, за народними традиціями відзначають день Федора. Детальніше про це розповідає наша постійна консультантка бабуся Оля:


«У цей день у нашому селі поминали померлих. Чому? Як казала моя бабуся: «На Федора померлі плачуть за землею». Тож, якщо вам не випала нагода відвідати родичів, яких вже не має у вашому житті у поминальну неділю -  зробіть це сьогодні. Відкладіть усі справи та завітайте на цвинтар і тихо помоліться за упокій. Крім того, у цей день моя мати завжди накривала «багатий» стіл та кликала усіх знайомих. Це робилося для того, щоб померлі бачили, що у будинку усі у добробуті.»


Традиції цього дня:

  • Селяни вважали, що в цей день земля розкривається, і вилітають душі покійних. Тому стіл для вечері накривався ситним, щоб покійні батьки бачили, що їхні діти щасливі, і ні в чому не потребують.
  • Також, перед тим, як почати якусь справу, молилися всій родині. Про працю складено чимало прислів'їв: «Ледар на ріллі — що трутень у вулику»; «Хочеш хліба з медом — берися за лопату»; «На помостах лежати — хліба не їдати» .
  • Риболовля була під забороною. Ні в якому разі не можна ловити рибу, через те, що у неї починається нерест. А по риб'ячому молодняку судили: «якщо мальки розійдуться швидко, то можна сіяти раніше, а якщо довго будуть залишатися разом — то варто почекати» .

Ольга Полякова, https://ukr.media

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges