komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Події

Частинка душі у кожній вишитій картині

14.12.2017

Сьогодні в Знам’янському районному краєзнавчому музеї відкрилася виставка робіт вишивальниці з с. Трепівка Раїси Ігнатьєвої, на яку завітала родина майстрині та інші майстри зі Знам’янського району та м. Знам’янка. У музеї презентували 18 вишитих картин (пейзажі, релігійна тематика, зображення людей та тварин). Назва виставки -  «Світ моєї душі» говорить сама за себе: у свої роботи Раїса Федорівна вкладає серце і душу, тому від них віє теплом і позитивом.

Жінки з давніх часів займалися рукоділлям. Вони прикрашали вишивкою одяг, взуття, головні убори, предмети інтер’єру та побуту, - такими словами директорка музею Оксана Лутай розпочала відкриття виставки. - Вишиті картини – це нова сторінка в історії української вишивки. Нитка з голкою в багатьох культурах є предметом, присутнім в ритуалах та обрядах. Виконуючи роботу, майстриня заряджає її своєю енергетикою. Справжні майстрині-чарівниці живуть у Знам’янському районі. У яке б село ви не поїхали вам завжди покажуть оселю, де живе вишивальниця.

Раїсу Ігнатьєву навчила вишивати бабуся, але лише на пенсії вона почала займатися цим професійно: всі картини вишиті хрестиком, а виконання їх потребує чіткого обрахунку, тому це дуже кропітка робота. Раїса Федорівна так захопилася вишиванням, що навіть її чоловік Іван Степанович почав займатися цим видом майстерності.

  • Раїса Федорівна, Ваші картини мають різну тематику. А яким темам Ви віддаєте перевагу найчастіше?
  • Дати відповідь на це питання важко. Я не звертаю увагу на тему, коли вибираю схему майбутньої картини. Головне, щоб мені подобалося зображення. На жаль, існує дефіцит схем для більш масштабних робіт.
  • Процес вишивання для Вас - це що?
  • Коли я вишиваю, я так занурююся в сам процес, що навіть не хочеться відволікатися на якусь хатню роботу. Буває так важко змусити себе встати і піти зайнятися домашньою роботою.

Довгий час Раїса Ігнатьєва нікого не знайомила зі своїми роботами, про них знали лише близькі люди. Так було до того моменту, коли її запропонували виставити свої роботи у музеї історії сіл Трепівської сільської ради.

Під час відкриття виставки Раїсі Федорівні вручили Грамоту відділу культури і туризму Знам’янської районної  державної адміністрації за вагомий внесок у збереження культурних традицій нашого народу, розвиток української сучасної вишивки та допомогу в організації районних та обласних виставок-ярмарок.

Знам’янський районний краєзнавчий музей запрошує усіх відвідати виставку, яка буде тривати протягом грудня-січня (крім святкових днів та вихідних). Музей працює з 8:00 до 17:00, понеділок - п’ятниця.

Наталка Хандусенко

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges