komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Грошi

Одних б’ють, а інші роблять перші кроки до підвищення тарифу в 6 грн

6.03.2018

У квітні 2017 року рішенням Знам’янської міської ради була створена тимчасова депутатська комісія з метою оцінити обґрунтування зміни тарифів на послуги перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах та встановлення економічно обґрунтованих тарифів. Комісія здійснювала перевірку з даного питання протягом квітня-грудня 2017 року, а на п’ятдесятій сесії міської ради у лютому були представлені висновки комісії. Рішення створення такої комісії було прийнято після ряду подій минулого року, усі вони пов’язані з підвищенням тарифів проїзду в громадському транспорті м. Знам’янка: підвищення Знам’янським виконкомом ціни на квитки у маршрутних автобусах на 5 грн, відміна міською радою рішення виконкому, накладення вето міським головою на дане рішення сесії, подолання вето радою. Пройшов рік і що ми маємо по факту: рішення Знам’янського міськрайонного суду на користь позивача ПП "Орбіта", справа в Дніпропетровському апеляційному суду, яка чекає на розгляд, спроба депутатів міської ради змінити перевізників, знову вето, побиття депутата і вчорашнє рішення виконкому, наслідком якого ймовірно буде підвищення вартості проїзду до 6 грн.

У день 50-ої сесії Знам’янської міської ради  за проект рішення №64 «Про звіт тимчасової контрольної комісії для оцінки обґрунтування зміни тарифів на послуги перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах та встановлення економічно обґрунтованих тарифів»в цілому проголосували 19 депутатів з 24 присутніх. Після внесених поправок, рішення має такі пункти, як:у місячний термін після підписання рішення, в межах діючого законодавства та умов договору, доручити  виконавчому комітету Знам’янської  міської  ради  розпочати процедуру розірвання  договорів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування  укладених відповідно до рішення  виконавчого комітету Знам’янської міської ради №462 від 26.12.2014 року   між виконавчим комітетом Знам’янської міської ради та перевізниками м.Знам’янка;  розробити нове Положення про умови проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міста Знам’янка; оголосити про проведення нового конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міста Знам’янка з метою покращення  умов перевезення; доручити фінансовому управлінню внести зміни до бюджету 2018 року передбачивши кошти на проведення конкурсу.

Про те, як контрольна комісія інформацію про знам’янських перевізників добувала…

Під час роботи комісії були зроблені запити до пасажироперевізників міста Знам’янка ПП «Орбіта», фізичним особам – підприємцям Постиці С.М. та Цигульському М.В.щодо штатного розпису, списку працівників, чия заробітна плата впливає на формування тарифів та копії наказів про прийом на роботу, табелів використання робочого часу вищевказаних працівників за квітень-травень 2017 р., копій діючих договорів на придбання паливно-мастильних матеріалів за 2017 р., шляхових листів за квітень-травень 2017 р всіх міських маршрутів та переліку автотранспорту,який забезпечує міські перевезення і на якому пальному він їздить.На листи перевізники відповіли, що така інформація становить комерційну таємницю.

Правомочність перевірки приватних підприємців-перевізників підтвердив старший інспектор з питань захисту прав споживачів юридичного відділу В.Білоголовий, а головний спеціаліст з правових питань відділу забезпечення діяльності Знам’янської міської ради В. Проходько надав роз’яснення, що комерційну таємницю не становлять  відомості про чисельність і склад працюючих,їхню заробітну плату в цілому та за професіями й посадами,а також наявність вільних робочих місць.

Крім того, комісія звернулась з  листом до відділу статистики у Знам’янському районі з проханням надати інформацію прокількість автотранспортних засобів, які здійснюють пасажироперевезення; кількість працівників у кожного з перевізників, які працювали за трудовими договорами (контрактами); кількість працівників у кожного з перевізників, які працювали за цивільно-правовими договорами; середньооблікова кількість штатних працівників у кожного з перевізників; зовнішні сумісники у кожного з перевізників; кількість штатних працівників, прийнятих на умовах неповного робочого дня (тижня); кількість перевезених платних пасажирів по місту Знам’янка; кількість перевезених безоплатних пасажирів по місту Знам’янка; пасажирооборот по місту Знам’янка; кількість транспортних засобів у зареєстрованих за кожним з перевізників; вартість основних засобів у кожного з перевізників; амортизація (знос) основних засобів у кожного з перевізників; основні засоби, які вибули у кожного з перевізників; витрати від операційної діяльності щодо надання послуг.У відповідь відділ статистики у Знам’янському районі повідомив комісію про те, що пасажироперевізники фізичні  особи – підприємці Постика С.М. та Цигульський М.В. не подають такої звітності до управління статистики, а звітність по ПП «Орбіта» не містить вказаної у запиті інформації.

Одним із джерел інформації стало Знам’янське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС, яке повідомило, що у 2016 р кількість найманих осіб, з якими укладено трудові договори становило  по ФОП Постика С.М. – 4 особи, ФОП Цигульський М.В. – 3 особи, ПП «Орбіта»- 26 осіб. Крім того, до Знам’янського міського бюджету в 2016 р. було перераховано податку на доходи фізичних осіб: ФОП Постика С.М. – 5599,55 грн, ФОП Цигульський М.В. 4913,57 грн, ПП «Орбіта» - 49605,92 грн.

Також комісія зверталась до виконавчого комітету Знам’янської міської ради про надання підтвердження інформації, на якій ґрунтується підвищення тарифів, затверджених рішенням виконавчого комітету Знам’янської міської ради від 6 квітня 2017 р. №105 «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування м. Знам’янка». У відповідь на це звернення виконавчий комітет Знам’янської міської ради такої інформації не надав.

У звіті контрольної комісії зазначається наступне: «Вагомим у формулі розрахунку тарифу є показник загального обсягу перевезень пасажирів. У розрахунках економічного відділу міськвиконкому за 2017 рік бачимо зведену цифру 1 100 595 пасажирів на рік. Згідно даних того ж економічного відділу по перевірці пільгових категорій пасажирів в середньому на 23 пільгових рейсах перевозиться 2 338,6 чоловік в день, тобто 853 589 пасажирів на рік. Враховуючи,що по 11 маршрутам в день виконується 145 рейсів, пільгові рейси(навіть без урахування маршрутів №7 – Вокзал-Гостине та №9 Готель –Геоїд) становлять  1/5 частини від усіх перевезень. Відповідно до цього можна припустити, що в цілому за рік загальний обсяг перевезень пасажирів складає  853 589×5=4 267 945 пасажирів,що майже в 4 рази перевищує цифру, яку використовує в розрахунках економічний відділ.»

І знову вето – історія повторюється…

Вже через 5 днів міський голова Сергій Філіпенко, 21 лютого, підписав розпорядження про зупинення рішення Знам’янської міської ради «Про звіт тимчасової контрольної комісії для оцінки обґрунтування зміни тарифів на послуги перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах та встановлення економічно обґрунтованих тарифів».  З текстом обґрунтування зауваження  до розпорядження можна ознайомитися на сайті Знам’янської міської ради: http://zn-rada.gov.ua/index/rozporjadzhennja_miskogo_golovi_za_2018_rik/0-1889.

Спроба подолати вето закінчилася трагічно 

На засіданні позачергової 51-ої сесії Знам’янської міської ради були присутні 19 депутатів з політичної партії «Опозиційний блок», Радикальної Партії Олега Ляшка, партії «Воля», політичної партії ВО «Свобода»,частково політичної партії «Сила людей». У повному складі були відсутні депутати ВО «Батьківщина», партії «Відродження», партії БПП «Солідарність», партії пенсіонерів України. Для подолання вето потрібно мінімум 23 голоси, тобто потрібного кворуму не було.

На столах зали засідання були відсутні планшети для голосування системи «Голос», цей факт відразу помітили депутати і зауважили чи не є це доказ того, що заздалегідь знали про відсутність кворуму. Але секретар ради Наталія Клименко пояснила, що в системі не передбачено голосування для подолання вето. Тобто, зазвичай система «Голос» автоматично зараховує мінімум 18 голосів «за» і рішення вважається прийнятим, але не у цьому випадку, коли для подолання вето потрібно мінімум 23 голоси «за». Також апаратом ради не були надані роздруківки проекту рішення, як це зазвичай робиться на кожній сесії. На це також секретар ради надала пояснення, що на минулому тижні  у четвер були надіслані матеріали на електронну пошту кожному депутату. Потім депутати попросили міського голову Сергія Філіпенка зачитати вголос обґрунтування зауваження свого розпорядження, але він навідріз відмовився це робити. Натомість наголосив, що йому не потрібен колапс у місті, а прийняття рішення минулої сесії саме до цього і приведе. Крім того, Наталія Миколаївна сказала, що прийняття рішення «Про звіт тимчасової контрольної комісії для оцінки обґрунтування зміни тарифів на послуги перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах та встановлення економічно обґрунтованих тарифів» відбулося з порушенням. У порядок денний минулої сесії воно вносилося як внутрішньо-організаційний документ, який не підлягає 20-денному оприлюдненню. Але через те, що до нього було внесено багато поправок, проект рішення підлягає оприлюдненню і може бути розглянутим лише через 20 днів.

Потім відбувся небачений випадок в історії Знам’янської міської ради. Прямо в коридорі виконавчого комітету був побитий депутат Олег Рубан. Докладніше про це можна прочитати за посиланням: http://komora.info/22-golovni-novini/3889-buti-deputatom-v-znam-yantsi-stae-nebezpechno-proti-sistemi-ne-pidesh

Сесія залишилася не закритою, тому має бути її продовження протягом 14 днів. Термін подолання вето теж закінчується через 14 днів після підписання розпорядження, тобто сьогодні. Тобто, якби не це побиття, то через відсутність кворуму, було б не можливо подолати вето. А так, ще є час зібратися депутатам більшістю. Але ще є виконком…

Поки у міській раді ведеться боротьба за обґрунтування підвищення вартості проїзду, у міському виконкомі швидко приймають рішення про його підвищення

Вчорашнє засідання Знам’янського виконавчого комітету тривало 15 хвилин. Порядок денний складався з одного питання – «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування м. Знам’янка», за яким передбачалося встановити тариф у 5 грн. До речі оприлюднене воно саме вчора, 5 березня.

До економічного відділу надійшов лист від міських перевізників (ФОП Постика С.М.,ФОП Цигульський М.В., ПП «Орбіта») щодо збільшення тарифу на 6 грн. У свою чергу, як повідомила начальниця відділу Інна Кузіна, відділ розробив проект рішення та аналіз регуляторного впливу, які направлені приблизно два тижні тому до регіонального відділення Державної регуляторної служби. На даний момент погодження не надійшло. Після перевірки служби, вся інформація буде опублікована на сайті для обговорення громадою.

 Але для розгляду  питання підвищення не на 5 грн, як у проекті рішення, а вже на 6 грн, не обов’язково чекати на результати перевірки служби. А головне, щоб він пройшов процес оприлюднення терміном 20 днів, як того вимагає законодавство. Отже, якби не потреба оприлюднення, можливо, знам’янчани у найближчому майбутньому почали б їздити на 2 грн дорожче, а так ще є час… Для чого? Вирішуйте самі…

У результаті, за порядок денний проголосували «за» 10 членів виконкому з 11 присутніх. Потім начальниця економічного відділу Інна Кузіна повідомила, як суб’єкт подання, знімає цей проект рішення на доопрацювання. Зрештою, за цей проект утрималися 10 членів виконкому з 11 присутніх. Підсумовуючи, попереду оприлюднення проекту рішення про підвищення тарифу на 6 грн, і якщо його підтримає виконком, знам’янчани будуть їздити на 2 грн дорожче.

А тим часом у суді…

26 жовтня 2017 року було зареєстровано справу «Про скасування рішення Знам'янської міської ради № 816 від 21.04.2017». Нагадуємо, що це була сесія міської ради, на якій було прийнято рішення скасувати рішення виконавчого комітету від 6 квітня 2017 року №105 «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування м.Знам’янка». Отже, позивач у даній справі: ПП "Орбіта", а відповідач Знам’янська міська рада. Справу рада програла, але на даний момент вона знаходиться на розгляді в Дніпропетровському апеляційному суді.

А що знам’янчани думають про якість надання послуг  з перевезення?

Вкінці січня 2017 року наша редакція у себе на сторінці у Facebook розмістила опитування на тему «Громадський транспорт у м. Знам’янка», яке складалося з трьох питань. Активної участі мешканців міста в опитуванні, на жаль, не відбулося. Станом на сьогоднішній ранок, опитування переглянули 344 осіб, з них проголосувало лише 90. При чому, після вчорашнього випадку побиття депутата, активність стрімко пішла угору. Отже, про результати…

На перше питання «Ви готові їздити в міському транспорті за вищою вартістю ніж є зараз?», 77% відсотків опитуваних відповіли «ні», за 5 грн готові їздити 19% і лише 4% відповіли «Так, навіть вище 5 грн».

На друге питання «Чи задовольняє Вас якість перевезення у громадському транспорті нашого міста?»: 95% відповіли - «ні», 5% - «так».

На третє питання «Чи задовольняє Вас стан громадського транспорту?»: 96% відповіли - «ні», 4% - «так».

Підсумовуючи… Лише одні питання…

Чому перевізники протягом майже року не бажають надати депутатській комісії документів, підтверджуючих вірність розрахунків тарифу, так само, як і економічний відділ? Що означає побиття депутата в коридорі виконкому під час розгляду цього ж питання? Чому виконком в цей же день, без публічного оголошення, поспіхом проводить засідання з питання тарифів? Чи будуть знам’янчани незабаром їздити в автобусах за 6 грн?

Наталка Хандусенко

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges