komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Люди

Знам’янський міський парламент дітей – майбутній актив нашого міста

13.03.2018

Культорганізатор Знам’янського Центру дитячої та юнацької творчості Світлана Литвинець з 2017 року координує міський парламент дітей, вибори до якого відбулися у вересні  минулого року. Вперше за історію дитячого парламенту міста до нового складу депутатів увійшли учні професійних училищ Знам’янки №3 та 12. Нинішня каденція вибрана на два навчальні роки, тобто 2017-2018 та 2018-2019 роки. Парламент складається з 39 депутатів (по 5 представників від кожної школи та по 4 – від профучилищ), які розподілені  на чотири депутатські комісії: комісія з організаційно-інформаційних питань, комісія з питань культури та дозвілля, комісія з питань освіти, захисту прав дітей та допомоги в проблемних ситуаціях, комісія екології, спорту та здорового способу життя.

Міський парламент дітей, як і справжня рада, має керівний склад до якого увійшли: голова парламенту – Анастасія Домбровська (ЗШ № 6), яка має два заступники (І заступник – Олександра Гвоздик, НВК «Знам’янський ЗШ №2-ліцей», ІІ заступник – Мирослав Чередниченко, ЗШ №4). Крім того, кожна з чотирьох комісій має голову: Анастасія Мацієвська (ПТУ №12), Єлизавета Гончарова (НВК «Знам’янський ЗШ №3-гімназія»), Софія Савченко (ЗШ №1 ім. Т.Г. Шевченка), Дар’я Ситенко (Знам’янський професійний ліцей №3).

Про те як учням стати головою парламенту пояснює його координатор, Світлана Литвинець: «Я рекомендувала, щоб на голову міського парламенту дітей агітувалися голови учнівських самоврядувань освітніх закладів міста, але з них не усі балотувалися, оскільки деякі є вже випускниками. Тому педагоги-організатори шкіл обирали найактивніших та цілеспрямованих дітей. Потім кандидати готували агітаційні програми та промови. Після чого, під час установчої сесії, шляхом таємного голосування проходили вибори голови. Голосували присутні учні закладів: по шість представників з кожної школи і по чотири – з училищ.  Перемогла Анастасія Домбровська, яка є, на мою думку, гідною кандидатурою.»

  • Наталія Василівна, а як проходить робота дитячого парламенту?
  • На початку кожного навчального року ми складаємо план роботу парламенту. Кожна комісія під час зустрічі, що відбувається раз на місяць у четвер, складає план роботи теж. Але діти збираються набагато частіше ніж лише по четвергам, особливо під час підготовки до заходів. Та вони й самі залюбки ініціюють частіші зустрічі. Взагалі, річний план є орієнтовним, тому що у процесі роботи парламенту постійно з’являються нові ідеї та вносяться нові пропозиції. Ось і під час останньої сесії надійшли від депутатів багато цікавих нових пропозицій щодо проведення конкурсів та акцій.

  • А що за планом вже реалізовано?
  • Одне із завдань парламенту – це виховати дітей як обізнаних громадян нашої країни, які розуміють, що не все в руках нашої влади, а багато залежить від нас самих. Тому були організовані зустрічі з міським головою, депутатами міської ради та громадськими діячами. Також ми співпрацюємо з міським краєзнавчим музеєм: у рамках проекту «Моя маленька батьківщина» у нас була зустріч з Олегом Молісом, який допоможе дітям з матеріалами про наше місто для створення інтерактивної карти. Проводилися акція «Я маю право», в рамках якої парламентарі знайомили учнів своїх шкіл з їх правами, також був виготовлений відеоролик-опитування про обізнаність дітей щодо своїх прав. Комісія з питань культури та дозвілля активно займається своєю роботою: були організовані розважальні програми до свят Хелоувіна та Дня закоханих, влаштували новорічний вечір для старшокласників «Ялинка-паті», провели акції «Ланцюг єднання» та до Дня безпечного інтернету. Був проведений конкурс відеороликів «Якби я був міським головою», члени парламенту провели опитування серед знам’янчан «Щоб вони зробили, якби були міським головою?». На жаль, як показали відповіді, навіть дорослі люди не розуміють, що входить до повноважень міського голови, наприклад, серед відповідей було «підвищив пенсії».

Троє членів міського парламенту входять до складу Кіровоградського обласного парламенту дітей: Анастасія Домбровська, голова парламенту, її перший заступник Олександра Гвоздик та депутат комісії з питань культури та дозвілля Вікторія Калюш.

На останній сесії парламентарі ввели нововведення – це рейтингова система оцінювання діяльності шкільних парламентів за чотирма пунктами: участі у звітній системі, у школі лідерів, в обласній інтернет-конференції та засіданні координаційної ради. Результат рейтингу учнівського самоврядування міста буде відомий на наступній сесії міського парламенту, яка відбудеться у червні.

Наталка Хандусенко

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges