komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Війна

ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ

22.09.2017

Вчора у міському палаці культури відбувся другий фестиваль  патріотичної пісні «Пісні, народжені в АТО». Серед учасників  заходу були солдати, їхні батьки, побратими, які  прибули з різних міст та містечок України: Херсону, Кам’янця-Подільського, Кропивницького, Маріуполя, Мелітополя, Києва та ін. Свою творчість знам’янчанам подарували: Бурко Володимир,  Кияшко Володимир, Барановський Олександр, Крамар  Олександр, Бойко Сергій, Давидович  Руслан та Свинарчук Сергій. Фестиваль проходить у різних містах нашої держави і давно вже став Всеукраїнською ноткою війни.

Перед  заходом усі охочі мали змогу долучитися до виставки фото, яка в обличчях розповідала про будні війни та її героїв.

Одна з ініціаторок фестивалю  начальник відділу культури та туризму Світлана Бабаєва розповіла журналістам нашого видання, як власне виникла ідея запрошувати таких гостей до міста:


«У минулому році я звернулася до активістів Дніпропетровської ОДА, які започаткували цей фестиваль, і попросила їхньої згоди на те, щоб провести схожий захід у Знам’янці. Перший фестиваль зібрав близько  300 – 400 осіб. Сьогодні  зі знам’янчанами ділилися своєю творчістю ті, які через своє серце і душу пропустили війну. Один з учасників – волонтер, який вже дав більше 100 концертів для наших воїнів на передовій.  Окрім концертної програми, виконавці завітали до учнів навчальних закладів міста (Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 1 та НВК "Загальноосвітня школа І –ІІІ ступенів № 3 – гімназія"), де вони розповіли про себе та про свій нелегкий бойовий шлях, поділилися творчістю. Крім того, мали змогу  оглянути музей воїнів АТО у ЗОШ № 1 та посмакувати шкільними обідами. Такі концерти у нашому місті несуть свій патріотичний дух, а їхні учасники говорять про те, що вони самі пережили і побачили. Треба, щоб люди розуміли, що зараз в країні – війна, і наша держава потребує єднання.».


Зі сцени лунав і біль поразки та втрати побратимів, і жага очікування з війни батька та сина , і радість зустрічей після війни.  Сергій Свинарчук – учасник бойових дій доносив у своїх піснях біль від пережитої загибелі сорока  побратимів збитого ІЛ – 76 над Луганськом: «Ради Родины любимой и народа Украины – вот за что покинуть можно этот свет».

Старший сержант Руслан Давидович  - учасник бойових дій читав зі сцени вірші, один з яких він присвятив своїй мамі.

Один з учасників  Олександр Барановський розповів нашому виданню, чому саме він вирішив долучитися до фестивалю:


«У моєму випадку не я вирішив, а доля.. Я пережив контузію і бачив усі жахи війни. Пісенна творчість – то моя терапія, у якій я, розповідаючи іншим про пережите, сам і лікуюся».


Крамар  Олександр, який вже дав близько ста концертів на передовій для наших солдатів і є волонтером, говорить про їх важливість:


«Я з 2014 року  даю концерти для наших солдатів. Так би мовити,  духовно їх  підтримую. Об’їхав вже всю лінію фронту.  Був один такий випадок, коли я виступав, і мене попередили, що будуть бомбити. Але так сталося, що бомбування уникли. Коли повертався додому, то солдати говорили, що наші вороги теж слухали концерт і тому не стріляли.  Сьогодні поділився зі знам’янчанами піснями з бойовим духом, які допомагають нашим воїнам».


Дуже складно містянам було ділитися своїми враженнями від фестивалю. Зал, затамувавши подих, слухав та переживав. Жінки не стримували сліз, а чоловіки аплодували стоячи. Деякі з глядачів мовчки покидали залу, ще не отямившись від переживань.

Анжела Таран поділилася своїми враженнями:


«Сьогоднішній фестиваль – це посфактум подій в Україні. Ми повинні пам’ятати, що триває війна. Я вважаю, що на сході – справжні чоловіки, які сьогодні для нас співали своєю душею.


 

Ексклюзивне інтерв’ю з одним з учасників концерту читайте на сторінках нашого видання.

Ольга Полякова

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges