komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

У ЧОРНОМУ ЛІСІ ХОЧУТЬ СТВОРИТИ  НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

13.02.2018

Саме таку ініціативу  хоче впровадити автор петиції «Створення Чорноліського національного природного парку» Ольга Гелевера.  Петиція знаходиться на  сайті http://e-dem.in.ua у розділі «Кіровоградська обласна рада».


«Кіровоградська область – єдина в Україні, де немає жодного заповідника чи національного природного парку (НПП), хоча в країні їх понад 50. Проте, і у нас є територія унікальна у природному та історичному аспектах – Чорний Ліс – це найпівденніший та найбільший масив грабово-дубових лісів на південній межі лісостепової зони. Чорнолісько-Дмитрівський масив включено до найважливіших ботанічних територій Європи, а масиви грабово-дубових лісів віднесено до переліку біотопів, що підлягають охороні, згідно з Бернською Конвенцією. Тут збереглася реліктова флора з льодовикової епохи, у складі якої виявлено 12 видів рослин з Червоної книги України, 13 регіонально рідкісних видів. Виділено 6 лісових рослинних угруповань з числа занесених до Зеленої книги України. Чорний ліс разом з Чутою з подачі України затверджений Постійним комітетом Бернської конвенції як об'єкт Смарагдової мережі України. З огляду на це, Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України під керівництвом д.б.н. професора Т.Л. Андрієнко-Малюк ще 2000 року розробив наукову характеристику проектованого НПП «Чорнолісько-Дмитрівський». 2009 року розпорядженням голови Кіровоградської облради М. Сухомлина №92 від 13.04.2009р. створено робочу групу з розробки засад утворення Чорноліського НПП. Було прийняте рішення до 2020 року створити Чорноліський національний природний парк, що охоплюватиме Чорнолісько-Дмитрівський, Осотянський і Нерубаївський масиви (загальною площею 48 тис. га), але до цього часу не розпочата робота по розробці проекту та визначенню його меж. 
Чорний Ліс цінний і в історико-культурному відношенні: тут знаходиться кілька скіфських городищ, поряд є великий масив з 250-ти скіфських курганів, створених у четвертому столітті до нашої ери; поселення землеробів Чорноліської культури. По цій місцевості проходив знаменитий Чорний шлях, тут переховувалися гайдамаки, гуртувалися козаки. На пропонованих для парку землях відбувалися події Української революції 1917 - 1921 років, ця територія входила до складу повстанської Холодноярської республіки, а в урочищі Пальчикове знаходиться могила легендарного Чорного Ворона (Миколи Скляра). 
Створення національного природного парку генерує масштабний туристичний потік і позитивно впливає на розвиток місцевих громад.
НПП «Чорноліський» має значний туристичний потенціал, адже знаходиться поблизу залізничного вузла Знам’янка, сюди за годину можна доїхати з Кропивницького, за дві – з Дніпра та Кривого Рогу, за три години – з Києва, тут є лікувальні радонові води; південніше відсутні схожі ліси, тому немає конкуренції. 
Отже, для збереження і популяризації унікальної природи та славної історії нашого краю, розвитку місцевих громад звертаємося до Кіровоградської обласної ради негайно розпочати роботу зі створення Чорноліського національного природного парку.» - йдеться у тексті петиції.


Проголосувати за ініціативу можна за посиланням - http://e-dem.in.ua/kirovograd-or/Petition/View/8. Збір голосів триватиме  ще 87 днів.

Ольга Полякова

За матеріалами  - http://e-dem.in.ua/

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges