komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Острозька академія - це маленький український Оксфорд!

20.02.2018

Студентка третього курсу Національного університету «Острозька академія» Дар`я Московець - про унікальність та оригінальність цього вищого навчального закладу… що тут виховують справжню українську інтелігенцію. 

Здається, не так давно писала про трирічну Даринку з дитсадка «Козачок» (м. Знам`янка). Вона тоді подивувала-захопила своєю дитячою безпосередністю, втішала артистичними щедруваннями: «Я дівчинка маленька, спідниченька рясненька, чобітки коркові, з Новим роком будьте здорові!». Це був її перший і дуже яскравий дебют. Нині Дарина навчається в найдавнішому - першому університеті Західної Європи на факультеті політико-інформаційного менеджменту за спеціальністю політологія.

 – Даринко, чому вибрала такий серйозний фах?..

- Не зразу. Довгий час мені здавалося, що хочу навчатися в медуніверситеті. Але вступила в один із Київських вишів на економічну кібернетику - за бюджетною формою навчання. Зрозуміла досить швидко, що це не зовсім те, чим я хочу займатися в житті. Відверто кажучи, це моя мама звернула  увагу на Національний університет «Острозька академія». Зрештою, вона мені завжди говорила, що серед усього важливого в житті, маємо любити свою кохану людину і свою роботу, бо з цим пов`язана велика частка нашого життя… людська доля, наше благополуччя, становлення особистості. От ми й поїхали в Острог (Рівненщина) на день «відкритих дверей» в Острозькій академії. Я просто відразу закохалася в цей заклад! Побували на екскурсії, найперше - дуже сподобалася бібліотека.

 

Ми почули захоплюючу розповідь про історію академії, хоч уже дещо знали про неї… Що Національний університет «Острозька академія» - наступник першого національного закладу східно-слов`янських народів - Острозької слов`яно-греко-латинської академії. Заснував її 1576 року князь Василь- Костянтин Острозький, а потім її ревною меценаткою була його племінниця - княжна Гальшка Острозька.

- Велика честь – було тут навчатися…

- Так, спудеї Острозької академії опановували п`ять мов: слов`янську, польську, давньоєврейську, грецьку, латинську. Унікальність та оригінальність цього вищого навчального закладу в тому, що тут уперше поєдналися два типи культур: візантійський і європейський. З Острозькою академією пов`язується ренесанс українського народу.

- Величезний пласт історії та культури…Чого тільки варта кирилична друкарня!..

- Саме в Острозькому культурному осередку в одночассі з академією постало найпотужніше тогочасне українське видавництво - кирилична друкарня Івана Федорова (Федоровича). Тут побачили світ: греко-слов`янський «Буквар»- перший український підручник (1578 р.), Новий Завіт (1580 р.)… шедевр давньоукраїнської поліграфії, перша повна слов`яномовна «Острозька Біблія»(1581 р.)…

- Тут така велична, геніальна, блискуча плеяда митців, що годі перелічити навіть імена, не то, що їхні заслуги чи праці…

- Авжеж! Тож хроніка відродження Острозької академії в незалежній Україні починається з 1994 року…

- Ось і твій перший день в Острозькій академії, Дарино…

- Це - здивування, захоплення: інавгурація студентів - ми в мантіях, а першого вересня - всі у вишиванках. Співаємо Славень України - це дуже зворушливо та запам`ятається на все життя. Усім першокурсникам дарують Острозьку Біблію, яку, до слова, маємо знати на зубок. Ректор НУ «Острозька академія», Герой України, Ігор Пасічник – оптимістична, життєрадісна людина, дуже піклується про студентів, «вкладає» в наші голови науку. Він захоплюється ще й  бджільництвом, щороку дарує академії мед, який ми усі разом з`їдаємо. Коли відзначаємо День академії, Ігор Демидович вбирається в одяг пасічника, а першокурсники - в «бджілок», захищають реноме свого факультету, виборюють титул «Краща бджілка року». Викладачі знають кожного студента, спілкуються з нами, як то кажуть, на рівних, заняття в аудиторіях відбуваються у вигляді дискусій. Уявіть: студент - за кафедрою, захищає певне питання, а його однокурсники висловлюють свою позицію, потім до них приєднюється і  викладач. Де ви бачили в якомусь університеті, щоб студенти і викладачі грали в футбол?.. На Кубок ректора… різні спартакіади… інтелектуальні ігри… За призові місця - грошова винагорода, яку спрямовуємо на благодійність. Нам не тільки твердять, але й сприяють, щоб весело відпочивати,- адже студентські роки – найкращі.

- Що ти вже засвоїла, зрозуміла за ці роки?

- Ігор Демидович - наш ректор завжди наголошує: «Ми виховуємо вас, як справжню українську інтелігенцію!». І це дуже приємно чути: так називатися – відповідально й гідно… Із другого курсу вивчаємо політологію (і психологію), ще з першого курсу нас навчили критично мислити. Уже, коли переглядаєш теленовини, статті, розумієш, що ось тут  популізм, а тут насправді щось цікаве, а хтось маніпулює думками інших людей…

- В Острозькій академії бувають різні гості. Якою мовою спілкуєтеся?..

- Загалом в нашій академії звучить тільки  українська мова. Дуже добре, що при академії діють різні програми, в тім числі й із  вдосконалення мов: іспанської, англійської, польської. Платиш тисячу гривень і рік навчаєшся, потім додатково отримуєш іще один сертифікат. Є всілякі премії, гранти, які можна виграти. Торік був такий цікавий  проект, як демократизація країн Вишеградської четвірки та України. З викладачами, які прибули до нас із Чехії, Словаччини, Польщі ми спілкувалися англійською та польською мовами. Ми вивчаємо польську мову в академії, бо наш факультет має магістерську програму отримання подвійного диплома – і в Україні, і в Польщі.

- Як набиратися досвіду молодому політологу?

- Краще – в країнах Європейського Союзу, там сильніша база… наприклад, у США.

  - Як уявляєш своє майбутнє?

- Хочу пов`язати своє життя з політологією - мені цікаво. Безсумніву, жити в Україні, будувати сильну, міцну свою державу, бо я її щиро люблю. Україна має, дає чимало можливостей, але потрібно дещо змінити… мобілізувати саме наш український народ, в якого сильний менталітет. Необхідно піднести на вищий рівень політичну культуру, обізнаність… Ми можемо це зробити, але наразі ще важко.

  - Дарино, приємно відчувати твою світоглядну зрілість… Стала освіченою не тільки в своїй сфері, а й культурно, духовно. Щось скажеш своїм ровесникам?..

- Раджу вибирати справу, яка вам до серця. Це - тільки ваше життя. Творіть його таким, в якому би вам комфортно жилося. І ви не пошкодуєте. Фінанси?.. Їх можна заробити, якщо ви щось умієте, знаєте. Наприклад, є різні програми, можна писати есе, навіть курсові роботи… Спробувати виграти гранти в країнах Вишеградської четвірки – там і стипендія є. Самі, як то кажуть, «гризіть» граніт науки, допомагайте собі й іншим.

Ольга Плєшкова

 

 

  

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges