komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Кабмін зобов'язав аптеки з 1 лютого знизити вартість ліків

 

 В Україні з 1 лютого деякі ліки мають  подешевшати. МОЗ вводить держрегулювання медпрепаратів для сердечників, діабетиків і астматиків. У відповідності з наказом МОЗ № 1423 "Про затвердження Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі референтних цін", аптекам заборонено продавати 89 найменувань лікарських засобів з 21 діючою речовиною дорожче, ніж встановлено урядом. Інакше – штраф. Які препарати і наскільки подешевшають? 

 Чому держава вирішила регулювати ціни?

У рамках медичної реформи в Україні повинна бути запущена програма реімбурсації - державної компенсації за купівлю ліків. Це коли лікар виписує пацієнту препарат, той іде в аптеку, отримує його безкоштовно, а держава потім компенсує постачальнику кошти. Така практика існує в багатьох країнах світу, у нас вона повинна запрацювати з 1 квітня цього року. Однак перш уряд має намір домогтися адекватних цін. У МОЗ вважають, що ціни на ліки в Україні завищені. Експерти організацій "Пацієнти України" і "Суспільно здоров'я" стверджують, що націнка доходить до 300% у порівнянні з сусідніми країнами (а обсяг ринку в 2016 році склав 60 млрд грн). "Годувати" аптеки Кабмін не хоче, тому вводяться референтні ціни, іншими словами, держрегулювання.

Які препарати в списку?

На першому етапі державне регулювання цін на ліки впроваджується за трьома напрямками: серцево-судинні захворювання; цукровий діабет другого типу і бронхіальна астма. Був розроблений реєстр, куди потрапили 89 препаратів, розроблених на підставі 21 діючої речовини - міжнародної непатентованої назви (МНН). І саме діючу речовину, а не назву препарату, лікарів зобов'яжуть вписувати в рецепти. У МОЗ сподіваються, що ці заходи зможуть зламати корупційні схеми і побороти монополії на фармацевтичному ринку. На ці препарати і буде поширюватися програма реімбурсації, на що в бюджеті-2017 закладено 500 млн гривень. Тобто, при призначенні пацієнту лікування лікар зобов'язаний не вказувати назву препарату, яким той буде лікуватися, а виписувати лікуючу речовину і її дозування, а пацієнт сам буде вирішувати, який препарат купувати. Зараз же існує практика виписування препаратів конкретних виробників, які "мотивують" лікаря призначати саме їх препарат. Згідно ініціативам МОЗ, перелік препаратів, що підпадають під реімбурсацію, буде поступово розширюватися, щоб у підсумку покрити всі основні лікарські засоби.

Однак ця ініціатива зовсім не означає, що сердечники, діабетики і астматики зможуть з квітня лікуватися безкоштовно. Кабмін хоч і виділив на реімбурсацію 500 млн грн, але це просто смішна сума для України. Навіть якщо розподілити її між одними лише гіпертоніками, вийде 5 грн в місяць на людину, підрахували експерти.

 Видання KOMORA.INFO  починає з 1  лютого моніторити міські  та районні аптеки на предмет вартості саме припаратів з реєстру ліків для діабетиків, астматиків та хворих на серцево-судинні захворювання.

Далі буде...

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges