komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Публічна консультація – новий інструмент співпраці влади та громади

21.02.2018

У грудні 2017 року активісти Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Інституту «Республіка» почали впроваджувати новий комунікативний інструмент між владою і громадою у 30 містах України (18 обласних центрів та 12 малих міст) – публічна консультація з громадянами за допомогою ресурсу «Ваша Думка», який вже давно ефективно працює в країнах Європи та в США. Що це за інноваційний демократичний інструмент публічна консультація пояснить Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка». І на якому він етапі впровадження у Знам’янці розповість Олена Олізько, регіональний координатор Всеукраїнської ініціативи «Активна громада».

Публічні консультації з громадянами – це інструмент, завдяки якому влада звертається до громадян для отримання їхніх думок щодо питання, яке впливає на життя громади. Метою такого інструменту є не лише вислуховування пропозицій людей, але процес, який  наприкінці має результат – прийняття рішення.

На Полтавщині публічна консультація вже стартує. Жителі області обирають ім’я одного з видатних українських діячів для місцевого міжнародного аеропорту. Серед можливих варіантів – Микола Гоголь, Іван Котляревський, Іван Мазепа, Симон Петлюра, Григорій Сковорода.

Ініціатива запустити інструмент публічних консультацій надійшла від Анатолія Ханка, заступника голови Полтавської обласної ради, який звернувся до Інституту «Республіка» із пропозицією щодо залучення цього інструмента.

Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка», розповідає про процес впровадження цього інструмента на Україні: «Зараз проходить стадія ведення переговорів з органами місцевого самоврядування та з різними групами населення щодо можливих питань, для рішення яких будуть застосовуватися публічні консультації. У Полтавській області вже процес розпочатий. У кінці лютого, орієнтовно 26, будуть стартувати в Дрогобичі, Львівська область.  Мешканці визначатимуть, яке гасло найкраще презентувало б Дрогобич – це стосується теми брендінгу міста. Минулого року були впроваджені консультації щодо тем МАФів та які дороги потрібно ремонтувати першочергово у м. Хмельницький.»

Успішність цього інструмента залежить від активності громадськості. Щоб охопити якнайбільше людей, потрібні інформаційні компанії. Наприклад, у Хмельницькому на початку впровадження консультацій проголосували лише пару тисяч, потім кількість голосуючих збільшилася до 2%.

«Дуже важливо, щоб тема голосування була завжди на слуху, тоді люди будуть знати про цю можливість.  Отже, інформаційна кампанія відіграє важливу роль. - пояснює Олександра Скиба. - За допомогою ресурсу «Ваша думка» формулюється коротке, лаконічне питання та варіанти відповідей. Для голосування бажаючі можуть заходити  на сайт за посиланням або надсилати безкоштовні  повідомлення на номер з відповідним кодом. Це дуже простий інструмент у використанні, і за допомогою якого влада може виносити на розгляд питання. Загалом, публічні консультації – це такий місточок між владою та громадськістю. В Україні часто спостерігаються ситуації, коли люди вороже сприймають владу, а влада боїться залучати людей до прийняття рішень. Сподіваємося, що цей інструмент покаже можливість співпраці влади і громади.»

Про процес впровадження інструмента публічної консультації в м. Знам’янка розповідає Олена Олізько, регіональний координатор Всеукраїнської ініціативи «Активна громада»: «Кожної суботи активісти ВІ «Активна Громада» проводять інформаційні години на Привокзальній площі міста, під час яких ми ознайомлюємо знам’янчан з інструментом публічні консультації та вивчаємо думку громадськості, чи вважають вони цей інструмент дієвим. Протягом декількох тижнів також проводимо зустрічі з людьми з метою дізнатися можливі теми для голосування, серед них в пріоритеті у знам’янчан  дороги, зміна у місті перевізника, озеленення. Також  я спілкувалася з депутатом Знам’янської  міської ради Костянтином  Пастухом щодо впровадження інструмента та головами громадських організацій міста "ЦеГрін - разом" та Знам’янським осередком ВМГО "ФРІ". На мою думку, публічні консультації можуть стати стартом довіри між громадою та владою.»

Наталка Хандусенко

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges