komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Як виховують майбутніх лідерів у Диківській школі?

15.01.2018

Що таке учнівське лідерство? Це «зіркова хвороба»? Чи навпаки - це вміння дитини прислухатися до думки інших людей, проявляти свої організаторські та комунікативні здібності? Відповіді на ці питання інформаційне видання KOMORA.INFO отримало під час спілкування зі Світланою Шуляшкіною-Куліковою, заступником завідуючої з виховної роботи філії «Диківська ЗШ І-ІІІ ступенів», яка також займається діяльністю Школи Лідерів, що існує при учнівському самоврядуванні закладу.

При Кіровоградському обласному парламенті дітей працює Школа Лідерів учнівського самоврядування. Ідею створення такої школи у м. Знам’янка, теж при парламенті дітей, але вже міському, Світлана Анатоліївна реалізувала у 2013 році, кола була його координатором. Почавши працювати у лютому 2017 році у Диківській школі, вона перенесла ідею школи на нове місце роботи.

Для багатьох сільських учнів Школа Лідерів – це абсолютно нове, за майже рік існування діти тільки вчаться проявляти свої лідерські якості. За цей період часу вже з’явилися офіційні і неофіційні лідери класу та школи. Найактивнішими є учениці 8-го класу, Анастасія Чоботар та Юлія Соляр. Обидві дівчинки входять до шкільного парламенту Диківської ЗШ, цього року балотуються на посаду голови учнівського самоврядування та розпочали дворічне дистанційне навчання в Школі Лідерів при обласному парламенті дітей. Анастасія також є заступником голови районного парламенту дітей.

  • Світлана Анатоліївна, розкажіть про дистанційне навчання в обласній Школі Лідерів. В чому воно полягає і яка користь для учнів від школи такого виду?
  • Діти навчаються протягом двох років за 5 курсами: «Розвиток особистості», «Дитяче та молодіжне самоврядування», «Менеджмент», «Маркетинг та основи проектної діяльності» та «Громадянська освіта». Перші заняття відбуваються в обласному ЦДЮТ м. Кропивницький, протягом дня проходять лекції, тренінги тощо. Потім розпочинається процес дистанційного навчання, коли на мою електронну пошту надсилаються завдання, які учні повинні виконати за певний період часу та потім надіслати на перевірку. Після виконання завдань, діти знову приїздять до обласного ЦДЮТ, де здають тестування на комп’ютері. По закінченню школи, діти отримують сертифікат.

Сертифікат про закінчення обласної школи лідерів можна додавати при вступі до вищих навчальних закладів, який має певні переваги у подальшому навчанні дітей. Про користь отримання сертифікату розповідає  Світлана  Анатоліївна з досвіду Тетяни Даценко, колишнього члену міського парламенту дітей та учениці НВК «Знам’янська ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія», а нині вже студентки: «Тетяна Даценко є вже студенткою вищого навчального закладу і входить до студентської ради. Під час вступу до студради вона надала сертифікат про закінчення Школи Лідерів, що їй допомогло посіститам керівну посаду. Тобто,ця школа надала Тетяні гарний поштовх у її розвитку надалі, і вона продовжує проявляти свої лідерські здібності на вищому рівні.»

Один із способів  бути лідером у шкільному житті –  організовувати заходи. Вперше в історії Диківської школи було проведено свято Хелловіну, яке було проведене ученицями Анастасією Чоботар та Юлією Соляр. Під час підготовки до заходу, дівчата продемонстрували свої організаторські здібності, як лідерки учнівського самоврядування.

Захід проводився для ознайомлення із традиціями святкування Хелловіну в різних країнах світу - говорить Світлана Анатоліївна, -Анастасія та Юлія самостійно зробили все необхідне: від сценарію- до прикрашання класу. Дівчата навіть зробили запрошення, які поширили в школі. Таким чином,  під час підготовки до заходу, крім організаторських здібностей, учні розвивають комунікативні якості.»

  • Світлано Анатоліївна, у Вас є досвід роботи з дітьми, як в місті так і в селі. Чи відчувається різниця між міським учнівським контингентом та сільським?
  • Порівняно з містом, де я пропрацювала 15 років, діти відрізняються. Звичайно, в місті більше перспектив. Дитяче бажання себе десь проявити  відчутніше теж. У селі діти обмежені можливостями і тим, що часто вчителі нав’язують їм свою думку.

Від районного ЦДЮТ в Диківській школі працює гурток Євроклуб «Єдність» – це новий напрямок вивчення соціального, культурного та політичного життя країн Європи. Учасники клубу активно беруть  участь в заходах обласного рівня, вже є перші досягнення – отримали Диплом управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА за перемогу в номінації «Краєзнавство» у фестивалі «Єдина родина в центрі України». Нагородження проходило в м. Кропивницький. Але на цьому діти не зупинилися, зараз вони готуються до наступного конкурсу, який буде відбуватися в квітні – XXІІІ Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений Всесвітньому Дню Землі.

На думку Світлани Анатоліївни треба пояснювати дітям, що лідер – це не та людина, що командує, а це особистість, яка вміє дослухатися до думки інших, приймати її, пропонувати свою і вести людей за собою.

Одне із завдань, яке ставить перед собою Світлана Шуляшкіна-Кулікова - це допомогти дітям проявляти себе в організації заходів без допомоги вчителів, навчити учнів не боятися висловлювати свою думку і пропонувати свої ідеї. Наприклад, цього навчального року було проведене анонімне анкетування, в якому учні школи запропонували свої побажання щодо заходів протягом року. Саме за пропозиціями дітей був складений план заходів цього року. Серед бажань учнів – провести інтелектуальну гру «Брейн-ринг», запровадити відзначення переможців олімпіад, крім надання грамот, що планується реалізувати в кінці цього навчального року.

Наталка Хандусенко

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges