komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Нацбанк назвав купюру, яку підробляють найчастіше

5.03.2018

Національний банк України здійснює моніторинг стану вилучення з обігу підроблених грошових знаків та констатує відносно низький рівень підроблення банкнот національної валюти за підсумками 2017 року. Так, кількість вилучених з обігу в банківській системі України підроблених банкнот гривні у минулому році становила 0,00036% від загальної кількості готівки, що перебувала в грошовому обігу. Тобто, на один мільйон справжніх банкнот гривні припадало близько 3,6 шт. підробок. Для порівняння, у країнах Євросоюзу за підсумками 2017 року цей показник становив приблизно 33 шт. підроблених банкнот євро.

Водночас результати 2017 року свідчать про збільшення фактів виявлення підроблених банкнот номіналом 500 гривень. Переважно це банкноти старого зразка 2006 року. Їх кількість становить 61% від загальної кількості вилучених підробок національної валюти.

З обігу також вилучалися підроблені банкноти інших номіналів: 200 грн (7%); 100 грн(17%);  50 грн (13%).

Інші вилучені з обігу підроблені банкноти номіналами 1 грн, 2 грн, 5 грн, 10 грн та 20 грн становлять 2%.

Здебільшого  (81%) підроблені банкноти гривні виготовлялися з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевихта лазерних принтерів. Решта підробок (19%) виготовлена поліграфічним способом.

Найчастіше виявлені підроблені банкноти збувалися через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів, метрополітену тощо. У 2017 році також були  випадки потрапляння підробок до кас банків через програмно-технічні комплекси самообслуговування та банкомати з функцією приймання готівки.

Що стосується підроблення іноземної валюти, то більшість вилучених з обігу підроблених банкнот іноземної валюти минулого року, − це:  долари США (78%);   євро (16%); російські рублі (6%). Найчастіше зловмисники підробляють іноземні банкноти таких номіналів:   100 доларів США (94%); 200, 100 та 50 євро (40%, 21% та 29% відповідно); 5 000 та 1 000 російських рублів (71% та 21% відповідно).

Загалом система захисту банкнот національної валюти перебуває на одному рівні з системами захисту провідних валют світу.

При цьому використання автоматизованих систем сортування банкнот банками України під час оброблення готівки дозволяє виявляти підроблені банкноти та забезпечує належну якість грошей в обігу. У разі сумніву щодо справжності грошових знаків банки направляють їх на дослідження до уповноважених підрозділів Національного банку України.

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні рекомендуємо громадянам звертатися до банків для проведення досліджень Національним банком. За результатами цих досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про їх вилучення повідомляється Національній поліції України. Підробки в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам поліції для проведення розслідувань.

Джерело: https://bank.gov.ua/

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges