komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Про рак молочної залози – мовою фактів

Рак молочної залози (РМЗ) - одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок в усьому світі. Сьогодні в Україні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань та смертності від раку у жінок. Рівень захворюваності на рак молочної залози має тенденцію до постійного зростання у всіх країнах-членах Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ).

Рівень захворюваності на рак молочної залози в Європі

РМЗ – найбільш розповсюджений вид раку у жінок в Європі: у 2012 р. – 494 100 випадків, у країнах Євросоюзу – 361 600 випадків. В середньому 20% випадків захворювань на РМЗ в Європі діагностується у жінок молодших за 50 років. 37% випадків припадає на жінок віком 50-64 роки. Решта випадків спостерігається серед жінок старших за цей вік. У структурі смертності від раку в Європі до 20% припадає на РМЗ. Це значно перевищує смертність від будь-яких інших видів раку. Зокрема, за даними 2012 р. у Європі від РМЗ померло 142 980 жінок, а у 28 країнах Євросоюзу - 91 585. У жінок країн Євросоюзу рівень виживання протягом 5 років після встановлення діагнозу та лікування складає 84%.

В Європі організований популяційний скринінг у віковій групі 50-65 років дозволив знизити смертність від РМЗ на 30%. Про це свідчать останні дані Комісії з питань охорони здоров’я Європейського Парламенту. Організований популяційний скринінг РМЗ – це профілактична програма, основою якої є обстеження жіночого населення у віковій групі 50-65 років з використанням мамографії – рентгену молочних залоз. Жінки запрошуються до участі згідно Реєстру один раз на два роки за відсутності скарг. Витрати покриваються за рахунок державних коштів.

За даними ВООЗ регулярні фізичні вправи та контроль за вагою зменшують ризик виникнення захворювання на РМЗ на 35%.

Рівень захворюваності на рак молочної залози в Україні

В Україні в 2013 р. діагностовано 16 624 нових випадків захворювань на рак молочної залози у жінок та 131 випадок раку грудної залози у чоловіків (без даних Луганської області та м. Севастополь). За останні 25 років захворюваність на РМЗ в Україні має тенденцію до постійного зростання. Вона збільшилась у 2,8 разів порівняно з 80-ми роками XX сторіччя. В Україні в 2013 р. від РМЗ померло 7 505 жінок та чоловіків. Значною мірою причиною високої смертності є занедбаність хвороби та проблема доступу до якісного й безкоштовного лікування – у 23% діагностованих нових випадках рак молочної залози було виявлено на пізніх стадіях (III-IV). Лікування занедбаних форм раку у рази дорожче, ніж на ранніх стадіях. Тому для систем охорони здоров’я інвестування в програми ранньої діагностики є економічно виправданими та доцільними, а рання діагностика й увага до власного здоров’я є ключовими елементами профілактики РМЗ.

В Україні у жінок репродуктивного віку (35-45), що померли від онкологічних захворювань, у 26% випадків причиною став рак молочної залози. 10,1% жінок помирає від РМЗ протягом року після встановлення діагнозу (за 2012 р.) У жінок у нашій країні рівень виживання протягом 5 років після встановлення діагнозу та лікування складає близько 50%. Для порівняння, у країнах Європейського Союзу цей показник дорівнює 84%.

Рівень захворюваності на рак молочної залози в Знам’янському районі 

У 2016 році в Знам’янській центральній районній лікарні було взято на облік з діагнозом РМЗ 18 жінок, найстарша з них 1929 року народження, наймолодша – 1981 р. н.. З них 14 жінок на ранній стадії захворювання, 2-3 стадії, вони усі проходять  спеціальне лікування. Решта має занедбану стадію і проходять симптоматичне лікування. Протягом минулого року від РМЗ померло 12 жінок. Рак молочної залози займає друге місце в загальній структурі смертності в Знам’янському районі, на першому місці – рак легень. Головна причина занедбаної стадії захворювання – це страх перед хворобою, тому часто жінки звертаються до лікаря-онколога занадто пізно.

Матеріал підготовлений за інформацією Благодійного Фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за даними: Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Комісії з питань охорони здоров’я Європейського Парламенту, Національного канцер-реєстру Національного Інституту Раку та  Європейської коаліції проти раку (Europa Donna).

Підготувала Наталія Хандусенко

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges