komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

ОСББ «Мусоргського» - піврічний досвід спільної власності

Новорічні свята позаду, так само як і святкові теми на нашому сайті. Тому повертаємось до серйозності буденності та продовжимо рубрику історій новостворених ОСББ у м. Знам’янка. Розповідь піде про ОСББ «Мусоргського», будинок знаходиться за відповідною адресою - вул. Мусоргського,1. З червня 2016 року будинок став об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

Спілкуємося з головою ОСББ Володимиром Іваненком:

  • Володимире Івановичу, скільки мешканців будинку користуються пільгами та субсидіями? І як вчасно відбуваються відшкодування державою?
  • У будинку 69 квартир, з них пільгами користуються 5 мешканців, а субсидіями 80%. Приблизно 1700 грн. – це загальна сума субсидій у вересні, яка була перерахована двома траншами, перший – 960 грн., другий аж через місяць – вкінці жовтня. У жовтні сума субсидій склала 2400 грн., з них 1500 грн. вже перерахували. У листопаді субсидія склала майже 3 тис. грн., ці гроші не відомо коли надійдуть.

Щомісячна плата складає 2,20 грн. за м2, але на наступних зборах буде підніматися питання щодо її підвищення, бо існує потреба у ремонті, а цих коштів не достатньо. Ремонтного фонду немає, хоча розраховували, що він буде. Через затримку повернення коштів за субсидію, грошей на ремонт не залишається.

 

  • Чи користується ОСББ послугами КП «Знам’янський Комбінат комунальних послуг»?
  • У вересні уклали угоду з КП «Знам’янський Комбінат комунальних послуг» щодо надання ним таких послуг, як вивезення та утилізація сміття, освітлення місць загального користування та обслуговування димветканалів. Коли укладали угоду з Комбінатом, я вимагав докладнішого розшифрування такої послуги, як освітлення місць загального користування, тобто що саме входить в цю послугу, за який проміжок часу повинні бути виконані роботи, які документи видаються. Але нічого цього Комбінат до угоди не додав, лише пояснивши все «на словах».

Більше того, Комбінат ще не передав повний пакет документів будинку мешканцям, чим порушує закон, спираючись на те, що начебто відсутні деякі документи. Знову ж за законом, Комбінат має зробити ці документи за свій рахунок, але через відсутність коштів це не робиться. Непорозуміння щодо документації триває півроку, що надає нам право подавати на Комбінат до суду. Відсутні схеми електропроводки, димоходу, водопроводу та каналізації. Наприклад, через те що не має схеми електропроводки, стає неможливим вираховувати суму, яку потрібно сплачувати за  освітлення місць загального користування.  Тобто комунальне підприємство виставляє рахунки за надання послуг, а на скільки вони точні, перевірити не можливо, через відсутність цих схем.

На мою вимогу в письмовому вигляді до міського голови щодо належних документів, отримали відповідь приблизно такого змісту: «На жаль, ці документи відсутні. У разі незгоди, можете звернутися до суду.» Тобто ті документи, що влада має передати за законом ОСББ, відсутні, хоча попередній власник, тобто місцева влада, має виготовити за власний рахунок – це теж владою ігнорується.

ОСББ «Мусоргського» має одну особливість: в будинку знаходиться зубопротезна поліклініка, яка займає приміщення двохкімнатної квартири – приблизно 50 м2, але воно не увійшло до балансу ОСББ, тому кошти у загальний фонд не надходять і вона просто висить «у повітрі».

  • На скільки люди активні щодо справ ОСББ?
  • Відбулися 2-є зборів: перші стосувалося переходу в ОСББ, які відвідали 44 людини, на других зборах вирішувалися питання статуту, тарифів тощо, на які прийшли вже менше мешканців. Зараз, коли основні питання та моменти обговорені, дуже важко зібрати людей на збори.
  • Назвіть, будь ласка, причину переходу будинку в ОСББ. І які, на Ваш погляд, переваги та недоліки такого об’єднання?
  • Головна причина переходу будинку в ОСББ – це не відповідність послуг та вартості за них. Єдине, що більш-менш робиться, так це вивезення та утилізація сміття. Щодо недоліків, то це ставлення людей, вони ще не навчились сприймати будинок, як свою власність. Багато хто сподівається на те, що хтось за них виконає роботу. Але є багато речей, які можна зробити навіть при відсутності грошей: прибрати подвір’я або відкидати сніг. Люди ще не розуміють, що цей багатоповерховий будинок така ж сама їх спільна власність, як і приватний. А головна перевага полягає в тому, що ми все це намагаємося подолати, навчаємося брати активну участь у долі будинку. Тобто головний плюс – це зміна свідомості людини, хоча цей процес відбувається дуже повільно, але головне, що він розпочатий. Ця зміна свідомості буде відбуватися не лише на рівні помешкання, а й на рівні існування та країни взагалі.

 Наталія Хандусенко

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges