komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

  Індекс демократичного розвитку областей: Кіровоградщина - сьома

 

 29.03.2017

Днями у обласному центрі презентували результати нещодавнього дослідження Індексу демократичного розвитку областей. У Прес-клубі відбулась презентація результатів дослідження Індексу демократичного розвитку областей. За допомогою експертного опитування і Основною складовою дослідження було експертне опитування, в якому медійники, юристи, бізнесмени, політологи, соціологи та інші оцінювали різноманітні аспекти розвитку демократії на регіональному рівні. Крім визначення балів, експертам також було запропоновано надати рекомендації щодо тих аспектів, розвиток яких має позитивно вплинути і на на рівень демократії у регіоні, і на якість нашого з вами життя в цілому. 

- Експерти оцінили рівень розвитку демократії у 3,19 балів, що свідчить, про те, що наша область належить до категорії так званої так званою “перехідною демократією”.  Ключовою специфічною рисою регіону є низька активність громадян та інститутів громадянського суспільства, зокрема у процесах здійснення демократичинх реформ. Це негативно впливає і на стан суспільного контролю за владою і органами місцевого самоврядування, і створює піґрунтя для корупції, а також істотного впливу великого бізнесу на владу і правоохоронні органи, порушення прав і свобод”, - зазначила під час презентації результатів дослідження експертка Асоціації регіональних аналітичних центрів Ольга Гріднєва.

Показник Кіровоградщині – сьомий у рейтингу областей України. Нам є чого прагнути – лідирує у дослідженні Івано-Франківщина, якій експерти присудили 3,48 балів.

- Якщо порівняти показники індексу для області-лідера і останні місця у рейтингу (Миколаївська та Одеська), бачимо, що розбіжності не такі вже й великі”, - підкреслює Ольга Гріднєва. – “Натомість, бачимо, що і нам, і східним, і західним областям ще є багато над чим працювати”.

Оцінка в рамках дослідження проводилась по десяти блоках: “Стан реалізації громадсько-політичних прав людини та стан правосуддя”, “Соціально-економічний стан”, “Громадська активність і самоорганізація громадян”, “Стан ЗМІ”, “Міжетнічні та конфесійні відносини”, “Політична активність, партії, вибори”, “Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування”, “Якість державних адміністрацій”, “Безпека (злочинність, діяльність органів правопорядку)” та “Корупція”.

Найвищі показники на Кіровоградщині має блок міжетнічних та міжконфесійних відносини (3,71) та сфера громадської активності і самоорганізації громадян” (3,44). Натомість, найгірші результати маємо  у сфері протидії корупції (2,69) та замало демократії у сфері політичної активності (2,71).

Координаторка дослідження в області сподівається, що таке дослідження, в рамках якого вперше в Україні вивчали демократію саме на регіональному рівні, стане щорічним.

Дослідження проводилось в рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з ГО «НРО «Прес-клуб реформ» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges