komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Руйнуємо 5 міфів про децентралізацію (Міф №2)

19.04.2017

Продовжуємо разом руйнувати п’ять міфів про децентралізацію:  1- село помре, 2 – треба далеко їздити за довідками, 3 – будуть закриватися школи, 4 – діти будуть довго їхати до школи, 5 – скоротиться кількість вчителів. Нагадуємо, що у рубриці «Руйнуємо 5 міфів про децентралізацію», протягом цього тижня, щодня будемо руйнувати по одному міфу,  на прикладі Новоукраїнської міської ОТГ, яка створилась 20 жовтня 2015 року.  Отже, один день – один міф!

У першому матеріалі ми торкнулися міфу №1 «Село помре». Хто не мав змогу прочитати про це, може ознайомитись за посиланням: http://komora.info/22-golovni-novini/2121-rujnuemo-5-mifiv-pro-detsentralizatsiyu-mif-1.

Міф №2 ТРЕБА ДАЛЕКО ЇЗДИТИ ЗА ДОВІДКАМИ (Головна «страшилка» для людей похилого віку)

Прогрес не стоїть на місці. Сьогодні більшість довідок можна отримати через Інтернет. Саме такий підхід у роботі з мешканцями вибрала влада Новоукраїнської міської ОТГ, які уклали галузеві угоди з пенсійним фондом та податковою інспекцією. Наприклад, людина звертається до ради, а за потреби вона має вказати свої доходи, то цій людині не потрібно бігти до податкової, таку довідку вона отримує відразу на місці: робиться запит до установ, які в електронному вигляді надсилають потрібну інформацію. Лише, коли комісія приймає рішення, установи присилають необхідні документи у паперовому вигляді. Тобто, існують сучасні шляхи видачі довідок – це по-перше!

По-друге, одне з обов’язків старости є видача довідок, тобто насправді потреби їхати за тридев’ять  земель за папірцем, як часто лякають людей, НЕ ІСНУЄ!

А хто ж це такий «СТАРОСТА»? Пояснення…

Староста – це посадова особа місцевого самоврядування, яка є членом виконавчого комітету ОТГ, а це означає, що має змогу безпосередньо представляти інтереси своїх виборців. Ця особа повинна бути компетентна у нормативно-правовій базі та знати стратегічний план розвитку своєї об’єднаної громади. Також староста здійснює комунікацію між виборцями та владою, сприяє у підготовці документів, що подаються до ОМС. Більше того, ця особа є підзвітною, підконтрольною та відповідальною перед своїми виборцями, тому повинен звітувати перед ними.

Інший приклад про неіснуючу проблему видачі довідок, вже від сусідньої, Черкаської, області, в якій існує Білозірська територіальна громада, утворена в жовтні 2015 року. Село Білозір’я знаходиться на відстані приблизно 15 км від м. Черкаси, в якому був створений ЦНАП, і туди звертаються навіть  мешканці обласного центру, щоб без черги отримати довідки. Ось такий приклад успішної практики!

Повертаємося до теми «Староста» і Новоукраїнської ОТГ.

На сьогоднішній день Новоукраїнська ОТГ має двох старост. Але, у зв’язку з приєднанням до територіальної громади двох сільських рад, у наступних виборах будуть обирати вже трьох старост. У результаті с. Звірівка, в якому мешкає понад 600 людей, отримає старосту. А це означає, що мешканці села не будуть більше їздити до Новоукраїнки за довідками, а будуть їх отримувати на місці!

Часто порівнюють процес децентралізації в Україні з сусідньою Польщею. В таблиці пояснюється головні відмінності у повноваженнях старост у двох країнах.

Завтра разом будемо руйнувати Міф №3 – БУДУТЬ ЗАКРИВАТИСЯ ШКОЛИ.

Матеріал створений в рамках проекту «Регіональні голоси за децентралізацію» .

Наталка Хандусенко                              

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges