komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Молодь Знам’янки за кордоном: досвід навчання у двох країнах (Частина ІІІ)

12.05.2017

Чи складно працевлаштуватися українцям у Німеччині? Які переваги має німецька система освіти? Про все це і більше говоримо з нашим земляком Дмитром Іваненком,  який у свої молоді роки вже має великий досвід життя за кордоном: як студента у сусідній Польщі, і як вже дорослої людини з освітою у Німеччині.

Після закінчення навчання у Польщі, Дмитро повернувся до Штутгарта, де проходив піврічне навчання, з надією влаштуватися тут на роботу. Але в Німеччині важко працевлаштуватися, бо наша країна не входить до ЄС:

  • Працевлаштуватися українцям у Німеччині можливо лише у декількох випадках:  якщо ти тут навчаєшся (наприклад, під час мого навчання, я мав право три місяці працювати, і робив це на фірмі), якщо ти одружений і твоя дружина має німецький паспорт, якщо ти створюєш фірму. Також українці працюють тут через іноземні фірми. Щодо нелегально працевлаштування, це не до німців - вони все роблять за законом. Також існує інший шлях, який потребує багато часу та немалих коштів – це визнання твого диплому, тобто спочатку ти здаєш його на переклад, потім висилаєш його на перевірку, щоб його визнали. Крім цього, існує ще купа різних моментів. Отже, знаючи  усі перераховані вище шляхи, я зупинився саме на соціальній праці.

Навчальний процес у Німеччині на 80% складається з практики

  • Що ти плануєш робити далі, після соціальної праці?
  • Я прикладаю усі зусилля, щоб потім продовжити навчання. До речі, хочу докладніше зупинитися на системі освіти у Німеччині. Тут така вдосконалена система, що людина дуже вільна у своєму виборі. Як у нас так і в Німеччині, після 9-го класу учні мають право залишити школу і піти навчатися протягом 3-х років до ліцею. По завершенню ліцею, вони можуть  вступити до вищого навчального закладу або професійної школи. А ще у них є такий чудовий варіант, як навчання безпосередньо на фірмі: з понеділка по четвер ти приходиш на фірму як на роботу, де тобі надають завдання для виконання, а у п’ятницю йдеш до навчального закладу, де вивчаєш теорію. Тобто, навчальний процес на 80% складається з практики. Крім цього, ти отримаєш за роботу гроші – в середньому третю частину від заробітної плати.

За словами Дмитра, щоб потрапити українцю на таке навчання існує знову немало перешкод, причина знову таж – Україна не  входить до ЄС. Німці перш за все думають про працевлаштування своїх громадян, потім про надання робочих місць іншим громадянам ЄС, і лише тоді влаштовують людей з третьої країни.

  • Ще у них існує така форма навчання, як дуальна – поєднання навчання в університеті та роботи на фірмі. Тобто протягом трьох років ти почергово навчаєшся протягом 3-х місяців і працюєш теж 3 місяці. За це тобі платять гроші. І вкінці ти отримуєш статус  "бакалавра". Як для студентів  така система є просто ідеальною.

У заключній частині історії Дмитро надасть поради тим, хто бажає спробувати навчання або життя за кордоном: чого варто стерегтися молоді без життєвого досвіду у чужій країні?

Далі буде…

Наталка Хандусенко

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges