komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Як склався 2017 рік для ДП «Чорноліське лісове господарство»?

19.05.2017

Чорний ліс – це гордість Знам’янщини, на території якого розташований ДП «Чорноліське лісове господарство». Основні напрямки розвитку підприємтва спрямовані на забезпечення народного господарства деревиною, підвищення захисних функцій лісових насаджень, покращення рекреаційної характеристики і забезпечення населення продуктами побічного користування. Про виконану роботу у 2016 році ДП «Чорноліське лісове господарство» говоримо з головним лісничим підприємства Олегом Яценко.

  • Олег Миколайович, а які роботи по лісовідновленню та лісорозведенню виконувались підприємством минулого року?
  • За 2016 рік Чорноліським лісгоспом було проведено відновлення 91га лісового масиву, хоча за планом було 71га. Був проведений догляд на площі 1367га, навіть були такі ділянки, рядки якої присапувались вручну по три рази, а міжряддям проводили механізований догляд. Крім цього, минулого року проводили лісорозведення, утворення нових захисних лісів дубових насаджень на площі 23,5га. Навколо них був проведений догляд ще на площі 651га. Також провели доповнення за категоріями «нові ліси» на площі лісорозведення розміром 139га (культури створені на ново прийнятих землях, тобто на територіях розширення державного лісового фонду). Слід зазначити, що з державного бюджету на ці всі виконані роботи не надійшло жодної гривні, лише за кошти підприємства. Минулого року підприємством було вирощено 355 тис. штук стандартних сіянців. Заготовлено 8т та 39кг лісового насіння на вирощування. Також підприємство вирощує сосну кримську для реалізації на новорічні свята.

Також Чорноліським підприємством проводиться ремонт мережі доріг по лісовому фонду. Крім грейдерування, виконуються ремонтні роботи доріг із твердим покриттям (щебенева суміш, яка укладається за спеціальною технологією), що є дуже ефективним для проведення лісогосподарських робіт. Минулого року було відремонтовано таки способом 4км дороги  на території Дмитрівського лісництва і частково Чутянського, тобто було поєднано два лісництва між собою.

  • Які види рубок були проведені у 2016 році?
  • Минулого року лісгоспом було проведено рубок формування та оздоровлення лісів на площі 17га. Було заготовлено лісопродукції 50 тис. м3, з якою є продукція в результаті освітлення та прочистки. Проведена рубка догляду молодняка на площі 120га, з якої було заготовлено 2380 м3 хворостів, які зложені в лісі для подальшого перегнивання. Прочистка була проведена на площі 40га, з них заготовлено 1324 м3 хворостів, які теж зложені для подальшого перегнивання.
  • А скільки було заготовлено ділової деревини минулого року?
  • Було заготовлено 16 тис. м3 лісних круглих матеріалів. Решта це дров’яна деревина, з неї паливної 7 тис. 152 м3. Реалізація сировини, яка підлягає подальшої переробки, проводиться централізовано на аукціоні.

Лісгоспом також проводяться захисні заходи. У 2016 році було створено нові мінералізовані смуги (30 при плані 20), які попереджують виникненню пожежі у лісах: насадження лісових культур, які межують із землями сільгоспвиробників. Наприклад, вже цього року випадків пожежі було понад 20. Також проводиться догляд таких смуг, минулого року протяжністю 236км.

Наталка Хандусенко

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges