komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Соколівська ОТГ: вкладення коштів у майбутнє – в дітей

13.09.2017

Соколівська об’єднана територіальна громада у загальному рейтингу займає п’ятнадцяту позицію за рівнем фінансової спроможності серед ОТГ України, не дивлячись на те, що створена лише 18 грудня 2016 року.Велику увагу місцева влада приділяє освіті, спорту та культурному розвитку дітей та молоді. Значні кошти виділяються саме на навчальні заклади приєднаних сіл, розмір витрат на них був би не по силам бюджетам колишніх сільських рад. Діти – це майбутнє, найкраще вкладання коштів громади.

За період існування Соколівської ОТГ було створено три нові футбольні команди

Про підтримку влади розвитку футболу в об’єднаній громаді розповідає керуюча справами Соколівської сільської ради Ольга Яценко: «До об’єднання, існували дві футбольні команди: «Металург» та «Сокіл», а вже після створення ОТГ, були створені ще три: «Карлівка» (с. Карлівка»), «Назарівка» (с. Назарівка) та «Вишняківка» (с. Вишняківка). Для придбання інвентарю та форми на кожну команду з бюджету ОТГ було виділено по 20 тис. грн.. Також для кожної команди взяли на півставки тренерів. Крім цього, виділили 100 тис. грн. на придбання спортивної форми та рюкзаків для поїздок на матчі для усіх п’яти команд. Плануємо створити футбольне поле у с. Карлівка, а поки що команда грає на шкільному.»

З 1 липня 2017 року навчальні заклади знаходяться на балансі Соколівської ОТГ

1 липня навчальні заклади з балансу Кіровоградського РДА перейшли на баланс новоствореної Соколівської ОТГ. До того часу громада не могла витрачати кошти на заклади, а лише надавати субвенцію району. Отже, виникла можливість самостійно планувати, які і коли будуть виконані ремонтні роботи у закладах.

Соколівське ОТГ створило дві опорні школи: одна в с. Соколіське, куди дітей підвозять з с. Іванівка,   інша -  в с. Карлівка, а її філії знаходяться в селах Назарівка та Вишняківка.

У с. Іванівка є великий двоповерховий Будинок культури, але його приміщення потребує капітального ремонту. У планах ОТГ відремонтувати цю будівлю і проводити там великі заходи для усієї Соколівської громади. Вже виготовлений проект вартістю 5 млн. грн..

Дошкільний навчальний заклад «Струмочок»: з кожним роком кількість випускників зростає

Дошкільний навчальний заклад «Струмочок», с. Соколівське, розпочав своє нове життя у 2006 році. До цього часу дитсадок не працював протягом 10 років. Якщо докладніше, то з 1961 до 1991 років в цьому приміщенні існував колгоспний садочок «Колобок». Потім будівля використовувалася за різним призначенням: як сільська рада, амбулаторія, ФАП, пошта. І лише у 2006 році відкрилась перша група, у 2009 - друга, а у 2010р. – третя. А зараз навіть є черга, майже 30 дітей до трьох років чекають на можливість потрапити до «Струмочка».

Про шлях розвитку ДНЗ «Струмочка» розповідає його завідувач Роман Ткачук: «На даний момент працює три різновікові групи, в яких 75 дітей: старша та середня групи, а в цьому році набрали малюків, які ходять до садочка лише протягом декількох тижнів. З 2006 року заклад перебував на балансі Соколівської сільської ради, за кошти якої було зроблені внутрішні ремонти і придбали все, що зараз маємо. Минулого року ДНЗ був на фінансуванні відділу освіти Кіровоградської РДА, але кошти виділялися лише на зарплату та харчування. Рахунки за освітлення та опалення оплачувалися за рахунок бюджетних коштів сільської ради. Цього року ми придбали меблі для нової групи. Приміщення невелике, але кожен його квадратний метр використовується з користю. Кожна група  сполучається, але в той же час має свій власний вхід.»

Дошкільний навчальний заклад має своє власне водопостачання – криницю, встановлені два бойлери, які забезпечують садок гарячою водою. Все відповідно санітарним нормам. Харчування однієї дитини вдень коштує 22 грн., батьки оплачують лише 8 грн., решта - за рахунок місцевого бюджету. Безкоштовно харчуються діти учасників  АТО та неповносправних батьків. Також 50% вартості харчування оплачує влада дітям з багатодітних сімей.

Кожного року кількість випускників зростає, що є важливим фактором для громади. Завідувач садка Роман Сергійович із задоволенням повідомляє цифри: «Колись у нас було 5-6 випускників. Цього року наш дитсадок випустив 21 вихованця. Наступного року у нас буде їх вже 27.»

  • Роман Сергійович, чи є у Вашому закладі благодійні внески?
  • Соколівською сільскою радою було прийнято рішення щодо скасування благодійних внесків. До цього часу, батьки вносили 20 грн. у три місяці, які використовувалися на туалетний папір та канцелярські товари. Решта потреб повністю оплачувалося за рахунок бюджетних коштів.

Співпраця влади та аграріїв на користь громади

На території с. Назарівка знаходяться два сільськогосподарські підприємства: ТОВ «Агротехнологія» та ТОВ АФ «Агротехнологія - Плюс», перше розпочалосвою діяльність ще у 2000 році. За 15 років роботи на назарівській землі, керівництво  підприємств вкладало свої власні кошти в розвиток села, особливо всього, що стосується дітей: в школу, місцевий Будинок культури, спорт (в селі багато років існує своя футбольна команда).

«Ще у 2004 році було поставлено питання щодо закриття школи в селі», -розповідає директор ТОВ АФ «Агротехнолгія - Плюс» Олександр Павленко, - «тоді ми усі разом відстояли право на існування закладу, який не мав водозабезпечення, каналізації, були старі вікна. Розвиток будь-якого села залежить від самих людей: якщо є люди, які хочуть щось змінити на краще, тоді й буде результат. Було дуже складно починати, не вистачалоспеціалістів, нам доводилося виховувати своїх: відправляли молодь вчитися у технікум та інші навчальні заклади. Отже, ми самі створювали свій колектив.»

  • Багато представників бізнесу проти створення на територіях ОТГ. Олександр Віталійович, а яке Ваше ставлення було до цього процесу?
  • Перед тим як об’єднатися в Соколівську ОТГ, були проаналізовані всі «за» і «проти», спілкувалися з людьми. Село з невеликою кількістю населення, тому покращувати його інфраструктуру непросто. Думаю, це об’єднання для села дає розвиток і перспективи, які навіть на сьогоднішній день мають свої результати. Як я вже казав, у свій час за кошти підприємства ми відремонтували приміщення школи, а зараз, за бюджетні кошти Соколівської ОТГ, в закладі перекривається дах.

На території колишньої Назарівської сільської ради, до якої входить ще с. Оленівка, проживає 350 мешканців. До об’єднання, бюджет Назарівки складав  600 тис. грн.. Після створення ОТГ, вперше за багато років, в місцевій школі ремонтується дах, вартістю вполовину усього бюджету населеного пункту – 350 тис. грн.. Крім цього, були виділені кошти на поточний ремонт школи в сумі 50 тис. грн., була придбана футбольна форма для місцевої команди. У НВК «Назарівській ЗШ І-ІІ ступенів» навчається 56 дітей: 27 з Назарівки та 29 з сусідньої сільської ради, Миколаївської, які тут завжди навчалися. У садочку виховується 15 дітей. Все це свідчить про те, що при створенні об’єднаної громади школи не закриваються, а навпаки, отримують більше коштів на свої потреби, вартість яких була не посильна колишній сільській раді. Щоб збільшити кількість населення Назарівки, ТОВ АФ «Агротехнологія - Плюс» при народженні дитини виділяє батькам 15 тис. грн. власних коштів.

Про відродження Назарівського сільського клубу розповідає Олександр Віталійович, а саме яку роль в цьому зіграло підприємство «Агротехнологія - Плюс»: «Приміщення сільського будинку культури було у занедбаному стані. Колектив нашого підприємства очищало територію навколо клубу (вирізали хащі, вивозили сміття) протягом трьох днів. Ми зробили повністю капітальний ремонт: підлогу, стіни, стелю. Залишилося зробити опалення. Придбали апаратуру для проведення заходів. У сільському клубі є гурток художньої самодіяльності, в якому 11 виконавців, усі вони мешканці с. Назарівка. Також в ньому займаються школярі і проводяться святкові заходи. Працює драматичний гурток, художнє читання та вокальний. Для молоді влаштовують вечори відпочинку. Також є спортивний зал.»

В останньому матеріалі  про Соколівську ОТГ, мова піде про с. Карлівка, де цілодобовозапрацюваловодопостачання, була відновлена робота сільського клубу.

Наталка Хандусенко

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges