komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Тетяна Дубок: «Чому одні люди винищували інших, лише за те, що вони  іншої національності?»

 11.10.2017

Тетяна Дубок – вчитель з м. Знам’янка, проявила ініціативу і створила документальний фільм про історію євреїв Кропивницького. Цей фільм виборов  перше місце на престижному міжнародному конкурсі Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума».

З чого все почалося і чому саме така тематика? Про це журналістам нашого видання розповіла авторка кіно:

  • Як виникла ідея зняти фільм саме про євреїв?
  • Шлях створення фільму – тернистий. Почалося все з того, що  я натрапила на книжку Януша Корчака «Король Матіуш І», після того, як прочитала її,  зацікавилася темою знищення людей, які просто належали до  іншої нації.  Потім  я потрапила у Київ і подруга запросила мене до екскурсії у місце масового знищення Євреїв – Бабин Яр. Там я детальніше дізналася про їх історію.  Вже у самому Кропивницькому відвідала презентацію Книги В. Даценко «За те, що Євреї» і це стало ключовим моментом народження ідеї фільму.
  • Чому саме така тематика?
  • Я обрала цю тему, тому, що ніби саме життя мене до неї підвело. А ще мені стало цікаво, чому масово знищувалися люди лише тому, що вони іншої нації?  Ще одне питання, яке варто дослідити: що змушувало  українців та й мешканців Кропивницького  переховувати євреїв  та захищати їх від смерті, адже, за це їх могли покарати. Про це розповідає розділ фільму «Правидники світу».
  • Як Ви потрапили до конкурсу?
  • Про нього я дізналася перебуваючи на відпочинку, тобто, зовсім випадково, і вирішила подати свою роботу. Він тривав два дні і я презентувала фільм останньою у перший день. Мені хотілося зробити презентацію унікальною і я запросила усіх присутніх до віртуальної мандрівки у історію євреїв Кропивницького. Для мене було досить неочікувано, що наша область подавала свої роботи на цей конкурс декілька разів  і не доходила навіть  до фіналу. А тут – перемога та ще й висока оцінка журі, яке складалося з людей, що досить обізнані в історії.
  • Які кошти залучалися і хто допомагав Вам у створенні фільму?
  • Все робилося з моєї власної ініціативи. Коштами не допомагав ніхто. Висловлюю подяку за допомогу у створенні фільму: Спектор Еммі Ісаківні, Василю Даценкові, Юрію Митрофаненку, Юлії Бокатенко
  • Які наступні плани щодо фільмів?
  • Ця перемога, це по суті певний старт для мене і можливість залучати учнів до історичних досліджень нашого краю. Зараз ми вже готуємо інший цикл фільмів і на більш професійному рівні: із залученням історичних джерел та істориків області. Окрім того, я і моя команда дослідників будемо вдячні не байдужим людям за будь-яку допомогу  (фінансову чи практичну) у наступних зйомках.

Ольга Полякова

Переглянути фільм можна за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=qf0JzYwF9nQ

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges