komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Третина українців не йде до лікаря через брак коштів – дослідження

18.12.2017

30% українців впродовж останнього року не зверталися до лікаря та /або не лягали у лікарню через брак коштів. Найменше – у Луганській області (9%), найбільше – у Черкаській (45%). 

Коли опитані хворіли чи отримували травму останнього разу, звертались до лікаря у 77% випадків. Найменше – у Тернопільській (лише 58%), найбільше – у Кіровоградській (96%) областях. Впродовж останнього місяця в середньому українці витратили 570 гривень на ліки. Найбільше коштів витрачають жителі Дніпропетровщини (883 грн) і Тернопільщини (1118 грн), найменше – Хмельниччини (280 грн.) та Житомирщини (300 грн).

Такими є результати дослідження "Індекс здоров’я. Україна". За даними дослідження, 8% опитаних брали участь в урядовій програмі "Доступні ліки" й більшість з них (74%) оцінює її позитивно.

В цілому по Україні 73% громадян задоволені дільничним терапевтом / сімейним лікарем. Найменше задоволених – у Запорізькій (47%) та Сумській (49%) областях, найбільше – у Волинській (88%) і Харківській (89%). 57% опитаних задоволені меддопомогою в стаціонарі. Найменше задоволених – у Запорізькій (26%) та Сумській (29%) областях, найбільше – у Чернівецькій (79%) і Миколаївській (86%).

79% опитаних не відмовлялися від вакцинації для своїх дітей. 78% опитуваних вимірювали тиск впродовж останнього року, а 8% – ніколи. 34% людей зазначають, що мають високий тиск, 5% –  низький, решта – нормальний.

У 2017 р. загальноукраїнське значення Індексу Здоров’я склало 62 бали – на 7 пунктів краще, ніж минулого року.

До його параметрів, окрім задоволеності медичною допомогою, звернення до лікаря та попередження хвороб, витрат на ліки та відмова від звернення до лікаря через відсутність коштів, входять також: вакцинація дітей, знання симптомів інсульту, самооцінка стану здоров’я, наявність надлишкової ваги або ожиріння, високий тиск та контроль над ним.

Дослідження започаткували Міжнародний фонд "Відродження", Київський міжнародний інститут соціології та Школа охорони здоров’я Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Його провели другий рік поспіль, що дозволяє простежити зміни в сфері охорони здоров’я, які відчули українці, у період перед стартом медичної реформи.

Вибірка – 10 184 українці. У кожній області опитали принаймні 400 людей.

http://www.uarp.org

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges