komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

На щастя, на долю…

23.03.2018

Вишивати весільні рушники знам’янчанка Марія Захарова почала давно. Вважає цю справу не просто творчою, а Божою, докладно вивчає, знає орнаменти рушників всієї України і ділиться своїми знаннями з усіма охочими. 

  • Маріє Мар’янівно, що Ви зараз вишиваєте?
  • Рушники на чергове весілля молодих. Вишиваю вже понад тридцять років, а свої знання отримала від тітки Анастасії. Традиція вишивати, а не купувати рушники для молодих все більше входить до сучасних родин. Я радію від того, адже сама знаю, що полотно під ноги наречених завжди від діда-прадіда мало велике символічне значення.
  • Що важливо врахувати всім, хто хоче мати рушник вишитий за авторства майстра?
  • Обов’язково майстриня має бути віруюча людина. Скільки разів сідати до цієї роботи, стільки і згадувати у молитві імена наречених. Важливо також починати вишивати весільні рушники у четвер. Важливе значення у народі з наших пращурів слів – на щастя, на долю; тому і всі символи на рушникові теж відповідають цим побажанням. Обов’язково серед символів є дерево життя, яке складається з птахів, квітів, зелені, сердець. Уособленням жіночого початку є калина, чоловічого – дуб, тому елементи цих рослин теж часто використовуються. Весільні рушники, як обручки, їх не передають і не передарюють нікому. Це як весільна сорочка, яку треба одягати тільки на весілля і не можна це робити раніше.
  • Ви купуєте готові схеми для рушника чи самі малюєте?
  • Я думаю одразу всю схему малюнку. Чітко визначаю розташування всіх фігур. Верх весільного рушника обов’язково має бути відкритим, без корон, замкнутих кілець.
  • У народі навіть пісня є з рядками: «червоне – то любов, а чорне – то журба», а якого кольору весільні рушники у Вас?
  • Як би не вела людину доля, але чорна і червона нитка теж переплітаються у кольорах весільного рушника. От дерево життя обов’язково вишивається червоним – це колір кохання.
  • Скільки робіт саме вишитих рушників для наречених Ви маєте?
  • Не менше тридцяти, але ось зараз вишиваю для однієї родини вісім рушників: для благословіння, для реєстрації шлюбу і для вінчання молодих.

Усіх, кого цікавить замовлення рушників на весілля від майстрині Марії Захарової, звертайтесь до неї за телефоном - 066-817-06-04.

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges