komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Веселі ляльки Ольги Чумаченко

13.04.2018

Важко навіть уявити, що своїми руками протягом року можна створити цілу колекцію зі 100 в’язаних ляльок, кожній дати власне ім’я, багатьом знайти нового власника, і до того ж мати ще нові і нові творчі задуми. Знам’янчанка Ольга Михайлівна Чумаченко все життя вміла в’язати, але випадково принесена сусідкою іграшка визначила її нове захоплення просто за кілька днів… 

  • Гарна лялька, зроблена за зразком з інтернету, мене просто вразила, - розповідає Ольга Михайлівна, - вона була манюсінька, але дуже симпатична. Я сиділа над нею 4 дні, щоб розібратись,  як же її створювати? Потім повторила весь цей процес – і  у мене вийшло.

Щоразу, коли майстриня береться до нової ляльки, вона не знає, якою вона буде вкінці: руки самі шукають творчі рішення. Кожна робота стає живою з перших днів, бо розмова починається зі звернення Ольги Михайлівни до майбутнього шедевру, потім визначається як вона оживатиме, і які елементи фігури виникатимуть. Доволі часто навіть сама умілиця не може пояснити, чому Настя з рожевим волоссям, а у Мишка зелені штани, а ще майже традиційно у ляльок виникають пари – клоуни Сеня і Сашко, Гриша і Аня, Іван і Галя.

  • Перша моя лялька була Настя, ніколи її не забуду. Не думайте, що ляльки полюбляють тільки діти, ні, такі замовлення я роблю і для дорослих. Наприклад, на день народження я нещодавно робила ляльку дорослій жінці, а ще напередодні – на ювілей весілля. Мої роботи живуть вже і в Москві, і у Вінниці, і у Харкові. Я завжди цікавлюсь їх долею, адже я аналізую, що треба змінити чи поправити у зовнішності надалі, чи викликають вони зацікавленість  інших дітей та дорослих?,- пояснює Ольга Чумаченко.

Розглядаючи ляльки від умілиці, помічаємо дуже велику деталізацію елементів одягу та обличчя. Малесенькі гудзики на платтячках та штанцятах, пряжечки і волосся завитками, а ще оченята повні емоцій та виразності. Як зізнається Ольга Михайлівна, робити отакі дрібні деталі у ляльках найважче, адже фігурка робиться за два вечора, а прикрашається, вив’язується волосся, робляться вії протягом трьох-чотирьох днів.

Кожна робота ніколи не схожа на попередню, майстриня постійно знаходить нові ідеї у інтернеті, там же шукає найрізноманітніші нитки, синтепон.

  • Як я тільки починала своє захоплення створення ляльок, у мене не було ні зразків, ні прикладів – все розходилось по руках людей. Потім я зрозуміла, що так буде безкінечно і почала лишати іграшки вдома, виникла ціла колекція. Але відчути кожну ляльку навіть по фото не можливо, треба брати до рук, - розповідає Ольга Чумаченко.

Така добра  і світла душа у Ольги Михайлівни кожну ляльку і правда робить характерною, веселою, емоційною. Її задоволення від роботи відчувається щоразу як чуєш, як вона розповідає про процес створення іграшки.

  • Була цікава історія, коли одна дівчина замовила ляльку Пеппі Довгупанчоху на рік своїй племінниці. Коли вона її забирала – це був вулкан емоцій, вона мене і цілувала, і скакала на місці, як кажуть, «до стелі». А мені більше і не треба –я радію теж, – ділиться майстриня.

Пригадуючи своє дитинство, Ольга Чумаченко з гумором, але правдиво говорить про власні уроки праці у школі і безкінечні конспекти трактора у зошитах. Але бажання дівчинки в’язати було наскільки сильним, що навіть такі «цікаві»  і обов’язкові уроки праці не заважали їй крадькома вчитись вправлятись з гачком та нитками -  і так все життя… З подякою зараз майстриня пригадує поради від майстрині Валентини Олександрівни Павленко, яка  навчила її в’язати гачком костюми, серветки.

 - Кожна моя лялька стає кращою щоразу, адже, наприклад, ротики у мене були  вишиті, приклеєні, вив’язані, я не зупиняюсь у пошуці варіантів. Я ж постійно розмовляю з ляльками, - продовжує ділитись майстерністю Ольга Михайлівна, - ніжку зробила і говорю ляльці, що тепер вона у неї є, далі тобі подарую туфельку.

На сьогодні захоплення Ольги Чумаченко набуло нового вектора, тепер вона в’яже героїв мультфільмів: смішарики, міньйони, губка Боб  та інші.  Окрім картинок з героями, майстриня дивиться і мультики за їх участі, де  дізнається про особливості їх характеру, міміки.

Навіть у  дорослих, які мають посади і досвід життя, живе дитина,  а ще власні дитячі мрії, які колись не втілились. Все можна почати реалізувати для дітей, онуків чи просто для душі. Ольга Михайлівна Чумаченко – чарівниця, яка і дітям, і дорослим нагадує, що у світі живе лялька-клоун, лялька-принцеса, лялька-домовик – обирайте для душі самі!

Замовлення ляльок майстрині Ольги Чумаченко можна робити за телефоном – 099-516-30-04.

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges