komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

БУЛІНГ  -  ЖОРСТОКІСТЬ У ДИТЯЧОМУ СУСПІЛЬСТВІ

25.04.2018

Повсякчас у нашому сьогоденні ми чуємо незнайоме для нас слово – булінг. Що  це таке і як з ним  боротися?

Булінг  – це цькування однієї дитини іншою, агресивне переслідування, яке часто поширене в школах. Часто таке явище від морального насильства над диною переходить до фізичного. Як зупинити такі прояви жорстокості та  виявити чи ваша дитина страждає від них? Про це детальніше розповідає Наталія Тюленева – незалежний психолог, гештальттерапефт, супервізор:

  • Чи зустрічалися Ви у своїй практиці з випадками булінгу?
  • До мене особисто ніхто не звертався з такими проблемами. Найчастіше підлітків хвилюють інші питання, але вірогідність такої проблеми у дитячому суспільстві міста існує.
  • Як батькам зрозуміти, що їхня дитина потерпає від булінгу?
  • Найчастіше жертвами такого поняття стають діти, які чимось відрізняються від інших: повні, високі, розумніші та ін.. Цькування у класі може тривати роками і  ніхто з учасників процесу  не знаходить  безпечного виходу із ситуації.  Показниками того, що дитина страждає від боулінгу можуть бути: зниження апетиту або навпаки переїдання.  Підліток прогулює заняття у школі чи просить батьків залишити його вдома, бо «хворіє».  Таку дитину не запрошують на свята, дні народження.  Підліток мовчазний: не розповідає про школу, однокласників або взагалі уникає цієї теми. Часто дитина, яка страждає від булінгу,  просить «підвищити її статус» за рахунок купівлі дорогих речей.   Для батьків показовим має стати те, що дитина стала нервовою або агресивною до слабших (брати, сестри, тварини).  Такі ознаки поведінки можуть говорити про різне: підлітковий вік, перша закоханість, булінг.  Але у будь-якому випадку  присутність декількох з них, говорить про те, що дитині потрібна підтримка. Якщо підсумувати, то головна причина такого явища у дитячому суспільстві  це те, що усі його учасники сприймають сам процес, як жарт. Найчастіше жертва на початкових етапах думає, що це все разова ситуація і треба просто перетерпіти, бо пройде саме собою. Коли така ситуація вже задавнена, то підліток не може знайти  у собі сили та віру, щоб попросити про допомогу.
  • Чому таке явище існує у дитячому суспільстві?
  • Булінг – справа колективна і страждають від цього явища усі учасники процесу: не тільки дитина – жертва, а й булер-агресор і пасивні учасники  («свита» булера, спостерігачі, ті, хто не знаходить сил протидіяти цьому). Дитяча свідомість ще не сформована, у підлітків -  велике навантаження, поєднане  з фізіологічними процесам, а   суспільство створює умови для цькування «інших». Ми насміхаємося над політиками, над країною  та її недоліками. Для прикладу, зараз існує дві великі групи в Україні: перша гордиться своєю країною; інша -  має лозунг: «Треба звідси тікати!». Це все називається одним словом - «Крайність». Такі «крайності»  діють у підлітковому віці за принципом: чому, якщо одні  це роблять, то іншим не можна? Тільки діти у цьому розумінні йдуть далі, переходячи від слів до дій: психологічне цькування переходить у фізичне.
  • Як цьому протидіяти?
  • Якщо цей процес колективний, то й робота з його усунення має бути колективною, тобто починати треба не з людини, а з суспільства (клас, вчителі).

Ольга Полякова

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges