komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

3 млн грн. на кам’яне вугілля. Чи все так прозоро з тендером?

16.05.2018

Знам’янській відділ освіти провів тендер на придбання кам’яного вугілля, завдяки якому можна було б зекономити більше ніж 1 млн грн міських коштів. Натомість до договору з переможцем, кропивницькою фірмою, внесли зміни і підвищили вартість на товар, через що економія грошей зменшилася на майже 300 тис. грн. Крім того,  ця фірма-переможниця має випадок, коли вона не поставила вчасно товар і опалюваний сезон у закладах освіти був зірваний, через щона неї подали до суду і позов був задоволений. І на завершення: чи була конкуренція у тендері справжньою? Чи лише видимість?

У березні в системі електронних закупівель ProZorro відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради були розпочаті відкриті торги на придбання кам’яного вугілля для закладів освіти нашого міста на суму 3 784 000 грн, в якому брали участь три фірми: ПП "АРТМАРКЕТ" (м. Знам’янка), ПП "АЛЬЯНС-ДНІПРО" (м. Павлоград, Дніпропетровська обл.) та ТОВ "ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ОРІОН" (м. Кропивницький).

Завдяки проведенню відкритих торгів можна було б зекономити більше мільйона коштів знам’янчан (1 118 000 грн), але не вийшло…

У тендері перемогла кропивницька фірма ТОВ "ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ОРІОН", запропонувавши найнижчу ціну – 2 666 000 грн. Визначення переможця відбулося 10 квітня, 27 квітня був укладений договір, до якого були внесені зміни та опубліковані 10 травня, за якими вартість була підвищена на майже 300 тис. грн. У документі говориться наступне: «У зв’язку з збільшенням ціни товару на споживчому ринку, ціна за одиницю товару збільшується згідно п. 3.5 договору №167 від 27.04.2018р. та п.п.2 ст. 36 ЗУ «Про публічні закупівлі», і становить – вугілля марки ДГ (13-100) – 3 410 грн за тону; вугілля марки ГЖПМ (13-25) - 3 410 грн за тону.» За договором постачальник має забезпечити вугіллям: ДГ (13-100) – 500 т, ГЖПМ (13-25) – 360 т. Тобто, якщо всю кількість вугілля, 860 т, помножити на 3 410 грн, то загальна вартість буде становити 2 932 000 грн, що на 266 600 грн вище за ціну, завдяки якій постачальник і переміг у тендері. Більше того, ця вартість за товар більша за ціну, яку запропонував інший учасник з Дніпропетровщини, ПП "АЛЬЯНС-ДНІПРО" – 2 837 999 грн. Тобто, якби кропивницька фірма спочатку запропонувала ціну на вугілля в розмірі 2 932 000 грн, вона б програла тендер, а нашому місту, завдяки пропозиції павлоградської фірми,  вдалось би зекономити кошти – 852 000 грн. За даними торговельної платформи Prom.uaціна на кам’яне вугілля ДГ (13-100) коливається від 2 800 грн за тону до 4 999 грн.

В історії діяльності ТОВ "ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ОРІОН" є випадок, коли постачальник не виконав умови договору щодо поставки кам'яного вугілля у визначені строки, як наслідок,зірвано опалювальний сезон у навчальних закладах та установі освіти в смт Новотроїцьке, Херсонська область. Сподіваємося, це не трапиться із закладами освіти м. Знам’янка…

27 березня 2018 року у Господарському суді Кіровоградської області відбулося судове засідання (позивач заступника керівника Генічеської місцевої прокуратури, в інтересах держави в особі Новотроїцького районного центру з обслуговування навчальних закладів та установ освіти, смт Новотроїцьке, Новотроїцький район, Херсонська область та відповідач ТОВ "ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ОРІОН", м. Кропивницький), щодо розірвання договору № 23-ТВ від 20.06.2017 про закупівлю товарів на загальну суму 533 244,00 грн. В обґрунтуванні позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов договору в частині поставки вугілля кам'яного у визначені строки, наслідком чого зірвано опалювальний сезон у навчальних закладах та установі освіти, що є підставою згідно ч. 2 ст. 651 ЦК України розірвати спірний договір.Судовий позовбув задоволений.

Участь трьох фірм є фіктивною конкуренцією? Приклади з системи ProZorro

Директором знам’янської фірми ПП "АРТМАРКЕТ" є Федір Піско, колишній директор ЗШ №3 та начальник відділу освіти Знам’янської РДА. До кінця 2017 року директором цієї фірми була свекруха Федора Піска – Єлизавета Міщенко. ПП "АРТМАРКЕТ" не знизив жодної копійки у тендері на придбання кам’яного вугілля. Цей факт підштовхнув на думку, а чи справді ця фірма бажала стати переможцем?

Промоніторивши систему ProZorro, стали відомі випадки, коли ці три фірми брали участь у тендерах разом, а також там фігурувала інша фірма Федора Піска - ТОВ "ЄВРОАЛЬЯНС ЛТД".

Наприклад, у квітні цього року ПП "АРТМАРКЕТ" та ПП "АЛЬЯНС-ДНІПРО" брали участь разом у тендері на суму 900 000 грн, замовник Маловисківська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Маловисківської районної ради. ПП "АРТМАРКЕТ" переміг у тендері, хоча не зменшив свою пропозицію ні на копійку, в той час як ПП "АЛЬЯНС-ДНІПРО" запропонував поставити товар за дешевше - 709 999 грн. У цьому ж тендері брала участь фірма ТОВ "ЄВРОАЛЬЯНС ЛТД.

Також минулого місяця три учасника нашого знам’янського тендеру разом з ТОВ "ЄВРОАЛЬЯНС ЛТД" брали участь у відкритих торгах на суму майже 4 млн. грн., замовник  ДП "Відділ освіти Волноваської райдержадміністрації Донецької області". Перемогла фірма ТОВ "ЄВРОАЛЬЯНС ЛТД".

Цей же відділ освіти Волноваської РДА проводив тендер у лютому, в якому брала участь знову наша трійка: "АРТМАРКЕТ","АЛЬЯНС-ДНІПРО" та ТОВ "ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ОРІОН". Перемогла остання фірма, як і в нашому тендері. У жодному з цих випадків не має інших учасників, крім цих фірм - це факт!

За даними clarity-project.info ТОВ "ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ОРІОН", керівник Юрій Коваленко, м. Кропивницький, брав участь в 67 тендерах, з них у 31-му переміг на суму 27 446 300 грн та підписав 28 контрактів – 22 807 560 грн. ПП "АЛЬЯНС-ДНІПРО", керівник Артур Крючков, м. Павлоград, брав участь у 139 тендерах, з них 40 виграв та підписав контракти на загальну суму 25 753 346 грн. ПП "АРТМАРКЕТ", керівник Федір Піско, м. Знам’янка, брав участь у 29 тендерах, у 10 з них переміг  на суму 19 573 712,25 грн, підписано 8 контрактів на суму 17 773 712,25 грн.

Наталка Хандусенко

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges