komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

У ЗНАМ’ЯНЦІ  - СМОРІД. ХТО ВИННИЙ?

18.09.2017

Тема смороду у привокзальному районі міста обговорюється вже довгий час.   Ввечері  у теплі пори року містяни страждають від невідомого запаху, який нагадує фекалії. 

Проблема довготривала, а її вирішення немає з 2015 року. Спочатку цим займався Знам’янський екологічний рух, потім Громадська рада, навіть,  організовувалися громадські слухання, то ж, щож маємо за результат? Сморід продовжує турбувати людей.  Нещодавно небайдужі активісти знову почали боротися з цим та звертатися у різні інстанції. Говорить пані  Наталія:


" Вже довгий час потерпаю від цього смороду і читаю обговорення проблеми в соціальних мережах. Особисто звернулася зі скаргою на ім’я міського голови та урядову "гарячу лiнiю".  Сподіваюсь, що посадовці проявлять повагу як до мешканців м.Знам’янки, так i до колег уряду. Якщо ситуація не вирішиться, то на гарячу лінію необхідно буде звертатися ще i з інших питань….»


Довідково:  Аналізуючи проблематику  питання, за свідченнями громадян,  сморід нагадує запах фекалій. Вони можуть бути  різного походження: екскременти тварин з підприємств ТДВ «Колос», яке знаходиться недалеко від міста та  складові компоненти системи роботи міських очисних. У свою чергу  завідуючий відділом за дотриманням санітарного законодавства Сергій Манько говорить наступне: «Атмосферне повітря не повинно мати дурних запахів. Ми маємо різкий запах свинячого гною у районі Петрово та вокзалу.  Ті речовини, які дають такий запах у повітрі? називаються меркаптани, визначити їх склад у повітрі на сьогоднішній день в українських лабораторіях неможливо».

Тож, на які важелі вирішила натиснути громада цього разу?

Найпершим інструментом, який використали містяни, стало створення петиції, яка набрала вже майже 80 % голосів. (http://e-dem.in.ua/znamyanka/Petition/View/21). Іншим кроком став телефонний дзвінок на урядову «гарячу лінію», контроль якого за системою місцевого самоврядування опинився у руках міських посадовців. Третім інструментом стали особисті скарги жителів, першу з яких направила згадана громадянка Наталія.

Що далі?

Доки інструмент петиції набирає необхідних голосів, розгляд скарги пані  Наталії триває. Нещодавно відповідальні особи за розгляд документу вирішили поспілкуватися з громадянкою особисто. На цю зустріч завітали і журналісти нашого видання. Тож, ціла делегація  у складі головного  спеціаліста сектору з надзвичайних ситуацій, охорони праці, екології та благоустрою УМА та ЖК Василя Безая, начальника Держпродспоживслужби у Знам’янському районі Олександра Хуторного, заступника голови правління ТДВ «Колос» Михайла Калініна та  завідуючого відділом за дотриманням санітарного законодавства Сергія Манька намагалася вирішити проблему містян 12 вересня 2017 року.  Окрім  розмов на підвищених тонах та довгих обговорень проблематики питання, був представлений лист до ознайомлення від Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України, де зазначено, що провести лабораторне дослідження речовин у повітрі неможливо.

Який результат?

Заступник голови правління ТДВ «Колос» Михайло Калінін прокоментував ситуацію:


«Голова правління ТДВ «Колос» особисто зустрічався з губернатором  області та начальником «Дніпро-Кіровоград», щодо обговорення питання походження смороду та роботи очисних споруд міста. Крім того, на підприємство з перевіркою була допущення депутатська комісія, яка  на власні очі пересвідчилась у тому, що  ми працюємо відповідно до усіх норм законодавства.   Була зроблена перевірка очисних споруд, які не працюють за відповідними технологіями,а просто перекачують рештки, тож мають технічну функцію.  Крім того, ТДВ «Колос» має угоду з  Кіровоградським обласним  лабораторним центром  МОЗ України, який щоквартально досліджує викиди речовин у повітря. Спеціалісти відвідують підприємство без попереднього погодження дати та дня. Минула перевірка проходила у червні, а наступна запланована на жовтень. Усі акти перевірок є у наявності в ТДВ «Колос».


Якщо сморід не від ферми, то що ж робити далі? Терпіти? На це питання відповів завідуючий відділом за дотриманням санітарного законодавства Сергій Манько:


«Для вирішення згаданого питання треба створити комісію з представників відповідних служб, РДА, громади та міської влади. Потім провести відповідне дослідження можливих джерел забруднення повітря та клопотати перед міською владою про проведення лабораторного дослідження , щоб виявити причини».


До слів  завідуючого був доданий лист від 11 вересня  цього року до голови Знам’янської РДА про створення комісії. Питання у тому, що телефонний дзвінок на урядову лінію зі скаргою від громадянки був зроблений 22 серпня,  скарга на адресу міського голови направлена 31 серпня, а клопотання про створення комісії було подано лише через одинадцять днів. А якщо сморід у повітрі загрожує життю людини? Про терміновість рішень та досліджень ми вже і не говоримо.

 

На запитання журналістів до головного  спеціаліста сектору з надзвичайних ситуацій, охорони праці, екології та благоустрою УМА та ЖК Василя Безая, у якого на контролі знаходиться документ:


«Чому лише зараз почавсявесь цей процес?» маємо наступну відповідь: «Я отримав документ тільки через тиждень після його реєстрації. Поставив у черговість розгляду, бо маю поточність виконання доручень.»


А що ж далі?

Ймовірно, буде створена комісія та проведено відповідне дослідження. Можливо, петиція набере відповідну кількість голосів, адже  вона вже має їх більше,  ніж половину, тобто сморід турбує громаду, ці підписи – то доказ.  Доки весь цей  процес триватиме, наступить холодна пора року під час якої, за  свідченням громади,  сморід не відчувається і питання знову буде призупинено.

 Зараз проблема лише у  бюрократичному підході до життя та здоров’я громади, адже доки триває паперова тяганина, хтось страждає або проблема зникає сама пособі – зручно чи не так?

Далі буде

Ольга Полякова

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges