komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

На терезах рейдерства: робочий візит обласного оперативного антирейдерського штабу

19.09.2017

Сьогоднішній ранок для селян Петрового (Знам’янський район) видався напрочуд емоційним, до їхньої сільради приїхали  перші посадові особи  Кіровоградської області,  та ще й тема хвилююча – оренда земель пайовиків. 

Зустріч делегації посадовців на чолі із заступником голови Кіровоградської ОДА Андрієм Коломійцевим  з людьми села Петрове виконувалась в рамках роботи обласного оперативного антирейдерського штабу. Факти того, що у Знам’янському районі були зафіксовані прецеденти рейдерських замахів на ФГ «Матвєєв», повідомляв неодноразово на всіх рівнях сам керівник підприємства Ігор Матвєєв. Не осторонь цієї ситуації стоять і люди-орендодавці своїх паїв цьому фермеру з села Петрове, частина з них (приблизно у складі 15 осіб)  завітала сьогодні до сільради.

Діалог між громадою села і фермером Ігорем Матвєєвим мав декілька площин. Серед них: робота току фермера у літній період та шум і пил, який постійно на заваді тим власникам садиб, які межують з цим током, підозра на підробку документів договорів оренди з боку селян, підробка підпису та печатки фермерського господарства, та одноосібне розривання договорів (висловлена позиція у такій підозрі від керівника фермерського господарства), порушення кількох кримінальних справ, у тому числі за фактом побиття фермера навесні цього року…

Виступи Любові Бондаренко,  Миколи Герасимчука, Любові Славіч, Лариси Ганул (всі особи надають землю в оренду фермерському господарству, де керівник - Ігор  Матвєєв) були спрямовані як у захист, так і протидію діяльності підприємства. Сам фермер у декількох зверненнях і до присутніх представників оперативного штабу протидії рейдерству, і до селян зауважив, що вважає, що дії щодо замаху на його майно, зокрема, спалення приміщення будівлі бухгалтерії підприємства, замах на його життя та тривале лікування після є відкритими доказовими фактами рейдерства на Знам’янщині. А ще його дивує така тривала бездіяльність правоохоронних органів, які досі, на його думку, неналежно розслідують справи  і не опитують свідків та підозрюваних.

Заступник начальника слідчого управління в Кіровоградській області Ігор Федорчак зауважив: «На сьогодні відкрито 5 кримінальних проваджень, з них 3 перебувають на розгляді у Олександрійського відділу поліції, серед них і за фактом про підпал приміщення, і замаху на життя Ігоря Матвєєва, втім існує і зворотня кримінальна справа проти нього самого за нанесення тілесних ушкоджень. Говорити з висновками зарано, але я особисто готовий вислухати кожного, хто може допомогти слідству з того чи іншого приводу.»

Принципову позицію висловив заступник голови ОДА Андрій Коломійцев: «Ми - не суд, і не будемо виносити будь-які вердикти тут і зараз. Я особисто занотовую всі зауваження, які стосуються договорів оренди землі і обіцяю, що ми допоможемо там, де треба  посилити відповідну  роботу правоохоронних органів, прокуратури, держгеокадастру. У мене одне принципове бачення – всі проблемні питання мають вирішуватись у цивільному порядку, через звернення до суду і тільки.»

Як з’ясувалось під час розмови у залі сільської ради, на сьогодні відомий тільки один факт звернення громадянина-орендодавця до суду через підозру у неправомірному укладанні  договору з ФГ «Матвєєв»,  про наміри зробити це ще заявила вдова колишнього пайовика Сергія Шастіна. Обурення представників громади села мають і інші вектори: через листи до поліції, прокуратури, але не рішення суду.

Коментуючи ситуацію у Петрівській сільській раді, голова Знам’янської РДА Олександр Лукашов зауважив, що конфлікт не набув би таких масштабів, якби по-перше, людей задовольняв розмір орендної ставки за землю станом на 2017 рік, а по-друге, якби відбувались системні збори та зустрічі пайовиків та фермера Ігоря Матвєєва.

Підсумувати зустріч можемо словами Миколи Трибиненка, фермера з Бережинки, який теж приїхав до Петрівської сільської ради, і  історія рейдерського захоплення якого стала відома на всю країну: «Я не захищаю зараз нікого, але зі своєї життєвої історії скажу вам всім, що я за 23 дні втратив майже все, що надбав за роки. Будьте дуже уважні, з ким і на скільки Ви підписуєте договори, які цифри і де стоять на папері. І не хтось має Вам надати оригінал документів вашого договору, а ви самі маєте це зробити на наступний день у відповідних інстанціях, а не через 5 років.»

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges