komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

«Мораль пані Дульської»: у Знам’янці гастролював театр з Коломиї (+ фото)

31.10.2017

Вчора на сцені знам’янського Палацу культури відбулися дві вистави: «Попелюшка» та «Мораль пані Дульської». Вечірня вистава мала аншлаг і зібрала широке коло шанувальників трагікомедії. Режисер-постановник  “Мораль пані Дульської” Г.Запольської - відомий польський режисер Мірослав Седлєр показав на сцені яскраву картину життя, яка могла б відбутись у будь-якій родині. Пані Дульська - владна й деспотична жінка. Її мораль - це відсутність будь-яких моральних норм і принципів, якщо справа стосується її особисто, або членів її сім’ї. І ось, вона дізнається, що служниця Ганка вагітна і батьком дитини є її улюблений син Збишко… 

Дітям до 16 років перегляд вистави не рекомендується, але як зауважила адміністратор коломийського театру Оксана Мегерко: «Виховувати свого глядача треба з маленького. Ми маємо вистави для діток і для дорослих, традиціям театру 170 років, він вважається найстарішим театром Галичини.».

Любов Моцок, головна героїня вистави «Мораль пані Дульської» розповідає, що коли польський режисер  Мірослав Седлєр приїхав ставити виставу, він сам обирав типажі і так вже  за його волі вона шостий рік (від прем’єри у грудні 2011) працює у цій виставі.

  • Пані Дульська така сварлива і нечемна жінка, Вам по душі таке амплуа?
  • Мені більше до душі драми і відповідні трагічні ролі, але ця пані – ще та жінка. Це польська пані, хоча режисер трактував її не пані, він казав «то є проста базарна баба», отака вона і вийшла. І коли я намагалась її зробити жіночною, вишуканою, він мене постійно виправляв.

Подивіться на мою сорочку(показує одяг), він має бути сумнівної чистоти та ще і з діркою. Але у цієї ролі є чому і повчитись кожній з нас. Так одна моя ремарка у тексті звучить від Дульської так: «Для того і існують чотири стіни і стеля, щоб не виносити сміття з хати, а виносити його на люди і не порядно, і не морально….». Хіба це не є в основі українця?

 

  • У пані Дульської є чоловік, який протягом всієї вистави говорить тільки одну фразу «Та чорти б Вас всіх забрали», а то ховається за жінкою, мовчки ходить на роботу…
  • Так, типова ситуація, він (чоловік) ходить на роботу, але гроші вона (жінка) йому віддає і контролює кожну копійку. Йому так добре. Подивіться на стіни вистави – це клітка, тобто тут культури немає, діти розбещені, але при людях все змінюється.

Роль чоловіка пані Дульської зіграв Зиновій Симчич, який розповів, що спеціально для вистави з головних героїв був написаний портрет подружжя Дульських, який протягом всієї дії висить на сцені.

Всім, хто не байдужий до театрального слова нагадуємо, не втрачайте можливості відвідувати вистави, котрі приїздять до нас з різних міст України, слідкуйте за афішами, адже після кожного такого перегляду ми глядачі змінюємось і аналізуємо навіть те, про що ніколи не замислювались…

Оксана Войчишина

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges