komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

ЗАКОНИ ПРО ЕКОЛОГІЮ НЕ МОЖУТЬ БУТИ ФОРМАЛЬНИМИ (частина друга)

30.11.2017

Наше видання продовжує знайомити читачів із інноваціями, які пропонує активіста Наталія Тюленева у авторській Програмі охорони навколишнього природного середовища міста Знам’янка  на період 2018 – 2019 роки. Нещодавно відбулося засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього природного середовища,  де тривало обговорення  документа.

Говорить ініціаторка програми Наталія:


«Згідно з опитуванням, яке я провела у м. Знам’янка серед 125 опитаних респондентів близько 46 % спалюють сміття та суху рослинність, що  несе за собою шкідливі викиди в атмосферу.  Чому така проблема виникла? Вивіз сміття на спеціалізований  полігон мешканцями приватного сектора оплачується (послуга коштує 20 гривень).  Така ситуація є причиною того, що сміття не утилізується відповідним чином, а спалюється або вивозиться в ліс.»


Послуги зі збору та утилізації відходів надає КП «Знам'янський комбінат комунальних послуг». Станом на 07.11.2017 року в м. Знам'янка розташовано 40 сміттєвих майданчиків; загальна площа полігону для захоронення сміття становить 0.8 га. На полігоні працюють два робітника з благоустрою. Жоден сміттєвий майданчик непідготовлений для роздільного збору сміття. Відсутній сміттєвоз для роздільного вивозу сміття. Полігон не підготовлений до роздільного збору.

 Довідково: З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році. Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC, які врегульовують поводження зі сміттям у країнах Європи, надають чітку послідовність дій, які необхідно виконувати із відходами, класифікують сміття, ставлять стратегічну мету скоротити кількість відходів, які вивозять на полігони.

 

Тобто,  починаючи з нового року, у Знам’янці, для того, щоб не порушувати законодавчі акти України,  мають розпочати сортування сміття. Для цього треба спеціалізовані контейнери та відповідним чином обладнані майданчики. Найголовніше те, що в деяких мікрорайонах нашого міста вони взагалі відсутні (район Водолікарні, Південний мікрорайон, район заводу «Пуансон»). Виникає питання: що обладнувати?

Що пропонує програма для нашого міста зі згаданого питання:

  • Розширення 40-ка  сміттєвих майданчиків;
  • Оснащення 40 сміттєвих майданчиків. (Придбання євроконтейнерів для роздільного збору сміття);
  • Відкриття і оснащення 10 нових сміттєвих майданчиків;
  • Придбання сміттєвозу для селективного збору сміття;
  • Організацію на полігоні площі  з 3-х різних секторів для підтримки  селективної утилізації сміття;
  • Організацію роботи з ліквідації стихійних сміттєзвалищ на узбіччях лісу;
  • Скасування оплати вивозу сміття на полігон мешканцям міста;
  • У сезони осінь – весна організацію безоплатного вивозу листя, гілок;
  • Придбання подрібнювача гілок;
  • Проведення екологічної кампанії серед мешканців щодо сортування сміття.

Ціна вирішення питання близько 3 млн  250 тисяч гривень.

Чи посильна така ноша для бюджету чи ні? Висновки комісії.

Члени комісії обговорювали декілька напрямків роботи. Найперший -  це знайти фірму, яка може взяти в оренду сміттєві майданчики та організувати роздільний збір сміття. Інший -  облаштування сміттєвих майданчиків відповідними контейнерами не за рахунок фірм, а з міського бюджету. Враховуючи те, що у деяких районах міста їх зовсім немає, то де відповідь на питання? У той час, як закон треба виконувати.  Говорилося під час засідання і про те, що якщо облаштувати такі майданчики у приватному секторі, то люди не будуть платити за сміття.  Як далі буде, вирішать члени комісії. Чи доопрацюють  програму чи ні – питання часу.

Щодо інших питань програми читайте у наступних публікаціях.

Ольга Полякова

 

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges