komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

СОРТУВАННЯ СМІТТЯ У ЗНАМ’ЯНЦІ. ЯК ЦЕ БУДЕ?

11.01.2018

З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Законодавчо це врегульовано Законом України «Про відходи». Цікаво, що відповідна поправка до статті цього закону була прийнята ще 2012 року. Такі зміни у нашому законодавстві та нововведення у суспільній поведінці громади пов’язані з тими кроками, які робить наша держава для вступу до ЄС, який відповідно має свої директиви щодо поводження з відходами.

Відповідно до прийнятої поправки до закону, усі повноваження на організацію роздільного збору сміття покладаються на місцеві органи влади. Тобто, теоретично кожне місто і населений пункт з 1 січня 2018 року  має обладнати сміттєві майданчики  контейнерами для роздільного збору сміття та лінії його переробки чи захоронення.  Насправді наше місто ще не має таких контейнерів. Як буде далі покаже час. Наше видання вже говорило про проблематику організації сортування сміття у місті - http://komora.info/podiji/3404-zakoni-pro-ekologiyu-ne-mozhut-buti-formalnimi-chastina-druga.

Ситуацію з впровадженням згаданого закону коментує керівник КП «Комбінат комунальних послуг» Олег Чернявський:


«На даний момент нашим підприємством вже придбано три контейнери для пластику, які ми плануємо поставити на сміттєві майданчики у центральній частині міста. Далі буде розроблена програма управлянням УМА ЖКХ для того, щоб виконання закону мало фінансову підтримку. Для прикладу, щоб запровадити роздільний збір сміття у нашому місті, треба розширити сміттєві майданчики, а це і  переробка огорожі, придбання контейнерів, і упорядкування під’їзних шляхів.  Саме підприємство не має коштів для таких робіт, тому треба розробляти програму і отримати підтримку влади. Окрім того, треба організувати роботу складських приміщень, де зберігати, наприклад,  папір. Щодо південної частини міста, оскільки там не має сміттєвих майданчиків, то мешканці повинні сортувати сміття самі (перший варіант вирішення питання), і за графіком його забиратимуть. Другий варіант – придбання сортувальної лінії для сміттєзвалища.»


Говоримо з родиною з нашого міста, яка вже сортує сміття вдома:


«Ми самі вирішили сортувати сміття. Чому?  Ціна на газ  для нашої родини для опалення  висока. Тому ми встановили твердопаливний котел. Його ми топимо не тільки дровами, але і побутовими відходами: пластиком, папером, гілками і усім тим, що люди викидають або спалюють восени. Це значно економить кошти на паливо. Коли ми вирішили сортувати сміття, то зрозуміли, що контейнер з пластиком та папером заповнюється в три рази швидше, ніж контейнер з органічними відходами. Наприклад, раніше ми раз у неділю виносили два великих 200-кілограмових пакети  наших відходів. Зараз тільки 2 пакети по 30-літрів. Усім останнім ми опалюємо будинок. Як ми починали? Зробити це дуже легко.  Просто вирішили поставити додаткові контейнери для пластику і паперу. Спочатку було складно звикнути,  але через неділю це стало навіть цікаво. Така практика у нашій родині триває з вересня. Усіх знам’янчан запрошуємо приєднуватися до  сортування. Якщо ви не спалюватимете папір та пластик, то легко зможете відносити їх  у пункти прийому та отримувати за це кошти.»


Окрім того, що закон «Про відходи» передбачає сортування відходів, ще  й штрафи: за невідсортоване сміття українцям доведеться заплатити від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб - від 850 до 1700 грн.

Ольга Полякова

За матеріалами - https://www.obozrevatel.com/

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges