komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Згадуючи Тарасове слово

9.03.2018

Від народження Великого Кобзаря минуло 204 роки. За цей час особистість Тараса Григоровича Шевченка багато разів вивчали, переосмислювали й оцінювали різні біографи та історики, сучасники теж продовжують це робити. Традиційно 9 березня у Знам’янці теж згадували про поета. 

Його величне слово пророче звучить у всіх поколіннях, але чомусь досі не всіх нас згуртовує, принаймні у Знам’янці, і  на це є багато важливих причин, про які не говорять цього дня, але які існують…  Заходів сьогодні у місті Знам’янка було два: перший офіційний за участі керівництва міста, представників установ та підприємств, громадськості, другий – громадських діячів та активістів.

  • Його ім’я дорогоцінною перлиною виблискує на золотій скарбниці світової культури, у славній плеяді класиків світової літератури… Досить було однієї людини, щоб врятувати цілий народ. - звертаються ведучі заходу Вікторія Петрашова та Віталій Ткаліч.

Про слово Великого Кобзаря, яке стояло в обороні прав та свобод українського народу, стало духовною основою, на котрій була зведена незалежність української держави, говорила секретар міської ради Наталія Клименко.

Творчість Шевченка для багатьох і досі лишається джерелом пізнання, квіти до його пам’ятників в усьому світі  - прояв поваги до пам’яті про пророка.

Сила голосу солістів народного аматорського ансамблю української пісні і танцю «Барвінок» (керівник Заслужений працівник культури України Євдокія Мельниченко) у  Шевченковому «Реве та стогне Дніпр широкий» сколихнула всіх присутніх і вкотре нагадала, якими величними можуть бути слова та мелодія.


Про Тараса Шевченка як поета говорили активісти міста і громадськість біля того ж пам’ятника Шевченка пізніше. Вони зібрались разом, щоб провести спільні читання поезій Кобзаря, нагадати його висловлювання з творів, які і досі актуальні для України. Наталія Тишкевич пригадала слова Івана Франка: «Він був сином мужика - і став володарем у царстві духа».  Після цього всі разом вголос прочитали «Заповіт».

Багато хто із дослідників слова Кобзаря стверджують, що поєднання  живої народної мови і її збагачення виражальними можливостями  українського художнього слова зробили творчість Тараса Шевченка унікальною, щороку українці (і не тільки)  9 березня в усьому світі збираються разом, згадуючи Тарасове слово…

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges