komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Запровадження у м. Знам’янка роздільного збирання сміття: планування та реальність

21.03.2018

Відома на загал інформація про те, що з 2018 року побутові відходи слід сортувати.  Це передбачено Законом України "Про відходи", до якого були внесені відповідні зміни ще 2012 року.  Згідно з документом, великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи у складі побутових мають збиратися окремо від інших видів. Штраф за порушення такої норми для населення становитиме від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн. Знам’янським міськвиконкомом прийняв рішення  про погодження «Програми запровадження у місті Знам’янка роздільного збирання твердих побутових відходів на 2018-2020 роки». Так, що ж зміниться? 

Про реалізацію програми роздільного збирання сміття під час засідання виконавчого комітету від 7 березня 2018 року розповів головний спеціаліст з питань екології та благоустрою  управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарста  Василь Безай:«Ця програма є напрямком за яким ми маємо рухатись для поетапного запровадження роздільного сміття. Питань дуже багато, втім вирішенням питання є запровадження сортувальної лінії, яка буде лишати для захоронення тільки ті відходи, які більше не підлягають переробці. Це питання фінансово складне, потрібні значні кошти 5-10 млн. грн. Тому ми, як автори програми спробували зробити її поетапною. Перший етап – проведення роз’яснювальної, виховної роботи серед мешканців міста. Запровадження у дошкільних, шкільних та професійно-технічних училищах програм по вихованню молоді.»

Докладніше ознайомитись з програмою  рішення  про погодження  «Програми запровадження у місті Знам’янка роздільного збирання твердих побутових відходів на 2018-2020 роки» можна за посиланням - http://znam.gov.ua/proekti-za-ljutij-09-59-47-28-02-2018/

Закон говоре про те, що вже з цього року всі зобов’язані сортувати сміття. За три роки знам’янчанам слід не тільки подумати як це робити на сортувальних лініях, а починаючи з власної домівки,  розділяти сміття.

Головний спеціаліст з питань екології та благоустрою  Василь Безай запропонував, щоб у межах діючої програми залучити до процесу представників комерційних структур, це можливе тимчасове запровадження, адже у майбутньому прибуток має отримувати місто. Вже відбувалися попередні діалоги з фірмами, які готові в цьому співпрацювати, закупити контейнери для роздільного збирання.

Також закон України "Про відходи" тепер вже   забороняє проектування, будівництво та експлуатацію полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату – знам’янське сміттєзвалище нічого цього немає.

Чому європейці можуть сортувати сміття, а ми ні? Хіба українці гірше за мешканців Європи розуміють, що саме сортування відходів дозволяє перенаселеним країнам не «тонути» у сміттєвих завалах і не утримувати багатогектарні й надзвичайно шкідливі для довкілля і для людей сміттєзвалища? Звичайно, розуміють, але багато хто вважає, що це проблема не кожного громадянина, а виключно держави.

Не  всі українці знають, що вони є власниками сміття.  Про це знають виключно власники приватних будинків, і саме через це багато людей, які проживають у багатоквартирних будинках, вважають, що вони власники сміття лише до моменту його винесення у прибудинковий контейнер, а після цього непотріб стає державним. А це помилкова думка.

Стаття 9 говорить: «Суб'єктами права власності на відходи є громадяни України, іноземці, особи  без  громадянства,  підприємства,  установи  та організації усіх форм власності, територіальні громади, Автономна Республіка Крим і держава».

Але, окрім прав, кожен українець має і обов’язки щодо поводження з відходами. У статті 15, у пункті «б», сказано, що громадами мають «вносити  в  установленому  порядку плату за користування послугами з вивезення побутових відходів». А в пункті «в» говориться про те, що громадяни мають «виконувати інші обов'язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами».

Питання сортуватимуть чи не сортуватимуть сміття для знам’янчан залишається відкритим. Чіткої відповіді не це питання немає з декількох причин. По-перше – неготовність влади організувати цей процесне саме зараз дозволяє сподіватися, що до  1 січня 2020 року у кожному дворі багатоповерхівок та приватному секторі таки з’являться різнокольорові контейнери для збирання відсортованого сміття. По-друге, є великі сумніви щодо високої свідомості мешканців міст, яка спонукатиме їх до сумлінного сортування сміття. По-третє, в Україні  не працює достатня кількість заводів для переробки й утилізації розсортованого сміття.

А особисто ви готові виконувати закон?

Оксана Войчишина

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges