komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Війна

ЗАКОНОПРОЕКТ #5337 – про строки звільнення та надію на підписання (продовження)

У нашому виданні ми  вже говорили про тему прийняття законопроекту №5337 та його нюанси. Сьогодні ми пишемо про можливі результати, якщо він втупить у дію.

  1. Звільнення першої категорії (розірвання «строкових контрактів»).

Відповідно до норм закону такі особи отримують право на звільнення через 18 місяців після закінчення строку дії свого контракту.

Норма права звучить так: «Встановити, що право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту».

Приклад 1. Військовослужбовець Андрій уклав контракт 01 січня 2012 року строком на 3 роки. 01 січня 2015 року строк його контракту завершився. Однак у зв'язку з особливим періодом, який діяв на той час, строк контракту був продовжений. Для того щоб отримати право на звільнення, такий військовослужбовець має «переслужити» 18 місяців з дня закінчення свого контракту. До 01 січня 2015 року додаємо 18 місяців - і отримуємо 01 липня 2016 року. Таким чином, військовослужбовець Андрій отримає право на звільнення після підписання закону Президентом. Однак реалізувати дане право він зможе не відразу, а протягом року з дня вступу в дію закону - тобто фактично протягом 2017 року. Конкретна дата буде визначена з урахуванням положень підзаконного нормативно-правового акту, який ще не прийнятий.

Про це йдеться у п. 2 Прикінцевих Положеннях № 5337. Норма права звучить так:

«Звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом».

Приклад 2. Військовослужбовець Павло уклав контракт 20 серпня 2013 року строком на 3 роки. 20 серпня 2015 року строк його контракту завершився. До 20 серпня 2015 року додаємо 18 місяців - і отримуємо 20 березня 2017 року. Таким чином, такі військовослужбовці, як Павло, отримають право на звільнення 20 березня 2017 року і мають бути звільнені протягом 2017 року.

Приклад 3. Військовослужбовець Олексій вже більше 15 років проходить службу за контрактом. Для нього цей контракт уже четвертий, в той час як для когось тільки перший. Однак незважаючи на велику вислугу років, право на звільнення він також отримає через 18 місяців з дня закінчення свого останнього контракту, як і ті військовослужбовці, які підписали контракт вперше. Наприклад, його останній контракт завершується 15 грудня 2014 року. Додаємо до цієї дати 18 місяців, і отримуємо 15 травня 2016 року - це та дата, з якої військовослужбовець Олексій отримає право на звільнення. Сам факт звільнення відбудеться, як і в інших військовослужбовців у 2017 році згідно з графіком. Як бачимо, наявність великої вислуги років до початку АТО не впливатиме на строк, який необхідно переслужити, щоб отримати право на звільнення.

  1. Звільнення другої категорії (розірвання «безстрокових контрактів»)

Згідно з нормами Закону #5337 особи з контрактом «до закінчення особливого періоду» отримують право на звільнення після того, як вони відслужили 24 місяці ( 2 роки ) під час дії особливого періоду.

Норма права звучить так: «Встановити, що право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяціввійськової служби за контрактом»

Приклад 4. Військовослужбовець Оксана уклала контракт 01 листопада 2015 року строком «до закінчення особливого періоду» і зараз проходить військову службу. Додаємо до цієї дати 24 місяці - отримуємо 01 листопада 2017 року. Отже, право на звільнення військовослужбовець Оксана отримає з 1 листопада 2017 року і має бути звільнена до кінця 2017 року згідно із затвердженим графіком.

Що - знову чекати?!

Як бачимо, наступного дня після підписання закону звільнення не відбудеться. Воно втілюватиметься в життя поетапно протягом 2017 року. Це означає, що після вступу в дію закону буде розроблений порядок звільнення військовослужбовців, який міститиме строки та обсяги звільнення. Ймовірно, це буде зроблено у формі директив керівників органів виконавчої влади або у формі наказів їх керівників (директива Міністра оборони, наказ Міністра оборони).

У Генштабі заявляють, що строки та обсяги звільнення будуть розроблені за такими критеріями:

- час укладання контракту;

- пріоритет для осіб, які знаходяться в «бойових частинах»;

- морально-психологічні особливості військовослужбовця, його бажання проходити службу;

- виконання завдань військовою частиною в зоні АТО та час такого виконання.

За цими критеріями буде складений графік звільнення і протягом 2017 року (один рік з дня набуття чинності закону) всі, хто мають право на звільнення, і не бажатимуть далі проходити військову службу, будуть звільненні.

Після вступу в дію закону #5337 наступне завдання громадськості та військових органів - це у стислі терміни розробити та затвердити обсяги та строки звільнення, щоб отримати визначеність у цьому питанні. Важливо, щоб такі правові акти були прийняті якомога швидше і містили чітку та недвозначну процедуру звільнення. Надалі - контроль за прийнятим порядком звільнення військовослужбовців.

Без прогалин не обійшлось

Під час прийняття закону не обійшлось і без правових прогалин. Знову була внесена поправка зголосу, яка дещо скоректувала строки звільнення військовослужбовців. Окрім пришвидшення процедури звільнення вона спричинила і правову прогалину. Мова йде про суперечність норм, які закладені у прикінцевих положеннях. Зокрема йдеться про норми п. 2 (абз. 2 і 3 з одного боку і абз. 5 з іншого боку).

Абз. 2, 3 викладено в такій редакції:

«Встановити, що право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту, крім випадків, визначених абзацом другим частини третьої статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом.

Абз. 5 викладено в такій редакції:

«Звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом».

Суперечність цих двох норм полягає у строках вступу в дію закону і в можливості реалізувати військовослужбовцем своє право на звільнення. Цю суперечність можна продемонструвати на такому прикладі.

Приклад 5. Військовослужбовець Іван уклав контракт строком "до закінчення особливого періоду" 15 вересня 2016 року. Відповідно до абз. 3 п. 2 прикінцевих положень він набуде право на звільнення 15 вересня 2018 року, після того як вислужить 24 місяці. А відповідно до абз. 5 прикінцевих положень військовослужбовці, які набувають право на звільнення (наприклад, наш військовослужбовець Іван) звільняються не пізніше одного року з дня набуття чинності цим законом. Допускаємо, що закон набуде чинності у січні 2017 року. Тоді це означатиме, що всі військовослужбовці мають бути звільнені до кінця 2017 року. Але як бути з тими, хто отримає право на звільнення тільки у 2018 році? Їх не можна звільнити протягом 2017 року, як того вимагає абз. 5 п. 2, оскільки вони ще не набули права на звільнення , передбачене абз. 5 п. 2. В такому разі доцільно було б передбачити звільнення таких військовослужбовців не пізніше одного року не «з дня набуття чинності цього закону», а «з дня набуття права військовослужбовця на звільнення відповідно до норм цього закону». Таким чином, для звільнення осіб, які отримують право на звільнення у 2018 році, необхідно буде внести зміни до чинного закону для усунення даної суперечності.

Замість висновків хочу навести слова військовослужбовця, екс-мера нині окупованого міста Олександрівська Луганьскої області Миколи Грєкова, які містяться у відкритому листі до Президента України:

«Вельмишановний Петре Олексійовичу!
Звертаємося до Вас з приводу законопроекту № 5337, який стосується добровольців, що захищають територіальну цілісність України з перших днів війни і підписали контракт «до закінчення особливого періоду».
27 вересня цього року попереднiй законопроект Вами було відхилено з огляду на необхідність забезпечення оборони Держави.
Проголосувавши в новій редакції законопроект № 5337 та врахувавши Ваші зауваження, а також побажання Міністерства оборони України, 6 грудня, в День збройних сил України, Верховна Рада України зробила подорунок українським воїнам.
З огляду на вказане уклінно просимо Вас зробити новорічний подарунок військовослужбовцям-контрактникам та до настання Нового року урочисто підписати вказаний законопроект, щоб захисники Вітчизни могли повернуться до мирного життя.
Відповідально повідомляємо Вам, що у випадку нагальної потреби ми всі знову будемо готові взяти в руки зброю та стати на захист своєї рідної землі.
Микола Греков»

Думаю, що будь-які коментарі тут зайві. Про необхідність унормування даного питання відомо давно. Якщо цікаво, можна прочитати про це ще раз тут:

http://censor.net.ua/blogs/3641/u_stani_zavysannya_pro_zakonoproekt_4689_ch_2

 

Все вже всім давно зрозуміло. Чекаємо на підписання закону та звільнення військовослужбовців.

Антон Красов, правозахисник, юрист ВПГО «Юридична Сотня»

facebook.com/anton.krasov

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges