komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Війна

Про сприяння у працевлаштуванні демобілізованих учасників бойових дій(Частина II)  

 

Продовжуємо  розмову з Богданом  Стояном, заступником директора Кіровоградського обласного центру зайнятості мова піде про допомогу у пошуку роботи демобілізованим військовослужбовцям. 

В 2015 році в центрах зайнятості області було зареєстровано 1000 демобілізованих військовослужбовців, з них працевлаштовано 147 осіб, взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру 47 осіб.

В минулому році соціальними послугами центрів зайнятості користувалось 2731 громадянин, з них працевлаштовано 453 особи, 176 особи взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

В січні поточного року послугами центрів зайнятості користувались 1557 осіб, працевлаштовані 19 осіб, 13 осіб брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Станом на 01.02.2017 мали статус безробітного 1470 учасників АТО.

  - Чи відповідає рівень працевлаштування учасників АТО загальному рівню працевлаштування безробітних. Якщо ні, то з чим це пов’язано?

Загальний рівень працевлаштування в минулому році в області склав 32%, рівень працевлаштування демобілізованих учасників АТО склав 16,6%. Тобто, рівень працевлаштування учасників АТО в 2 рази нижчий за середній рівень.

Існує декілька чинників, які впливають на таку ситуацію.

Серед них той факт, що середній розмір грошового забезпечення військовослужбовців суттєво вищий за середній розмір заробітної плати в області. Як наслідок допомога по безробіттю перевищує розмір заробітної плати, на яку може розраховувати особа. Цілком зрозуміло, що це стримує частину громадян від працевлаштування.

Крім того, у окремих осіб, негативно впливають на можливість працевлаштування не вирішені психологічні проблеми. Вирішувати такі проблеми допомагають психологи центру медико-психологічної допомоги “Ком-пас”, які приймають участь у семінарах з військовослужбовцями, що проводяться у інформаційно-консультаційному центрі обласного центру зайнятості та у базових центрах зайнятості.

 - Які заходи вживаються центрами зайнятості для прискорення працевлаштування демобілізованих?

                Прискоренню працевлаштування сприяє проведення попередньої професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації. Такою соціальною послугою скористались в минулому році 171 особа.

                В минулому році набрали чинності зміни до Закону України “Про зайнятість населення”, якими до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні, віднесено учасників бойових дій. Це дає змогу таким громадянам працевлаштовуватись на заброньовані на підприємствах робочі місця, а також, у разі створення нових робочих місць, надавати роботодавцям компенсації фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

                Крім того слід зазначити, що служба зайнятості освоює нові сучасні технології, а саме – запис відеорезюме шукачів роботи і розміщення їх в мережі Інтернет, он-лайн спілкування безробітних з працівниками кадрових служб роботодавців.

 - Які документи потрібні для реєстрації колишніх військовослужбовців в центрі зайнятості?

Реєстрація проводиться за умови пред’явлення паспорта, облікової картки платника податків, трудової книжки, диплома або іншого документа про освіту.

Звільнені в запас військовослужбовці пред’явлюють військовий квиток. Учасники бойових дій надають документ, що підтверджує такий статус.

Для призначення допомоги по безробіттю надаються довідки про розмір грошового забезпечення та про період проходження військової служби, що прирівнюється до страхового стажу.  

 - А де особа може отримати такі довідки?

Зазначені довідки видаються військовою частиною, де особа проходила військову службу, або військовим комісаріатом.

Доцільно отримувати такі довідки на момент звільнення з військової служби безпосередньо у військовій частині.

 -Очевидно, що від інформації, викладеної в цих документах залежить розмір допомоги по безробіттю. А якщо особа не має можливості надати такі довідки, чи призначається їй допомога?

Так, розмір допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу та розміру грошового забезпечення.

За наявності страхового стажу понад 10 років допомога по безробіттю призначається у розмірі 70% від розміру середнього грошового забезпечення.

До страхового стажу включається період військової служби та періоди роботи до призову.

Розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 4-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На сьогодні це 6400 гривень.

Якщо громадянин не має можливості надати довідку про грошове забезпечення і його страховий стаж за останні 12 місяців складає не менше 6 місяців, допомога по безробіттю виплачується у розмірі 80% прожиткового мінімуму – тобто складає 1160 грн. Якщо не надана довідка про періоди проходження військової служби, що прирівнюється до страхового стажу, допомога призначається у розмірі 544 грн.

Після надходження вказаних довідок здійснюється перерахунок допомоги по безробіттю. 

- Для реєстрації мешканців сільської місцевості потрібна довідка про землю. Чи потрібна вона для реєстрації демобілізованих військовослужбовців?

Члени особистих селянських господарств, які мають більше 6 місяців трудового стажу за останній рік роботи, реєструються на загальних засадах.

Якщо трудовий стаж складає менше 6 місяців необхідна довідка про те, що особа припинила ведення особистого селянського господарства або про вихід з такого господарства.

Довідка не подається особами, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації.  

 - Якщо учасник АТО отримав інвалідність, чи може він бути зареєстрованим як безробітний?

Так, може. Статус безробітного надається інвалідам. Пошук підходящої роботи здійснюється з урахуванням рекомендацій МСЕК та індивідуальної програми реабілітації. Інваліди також мають право на допомогу по безробіттю.

Існує тільки одне обмеження – якщо в довідці МСЕК зроблено висновок про визнання особи нездатною до трудової діяльності.

 - А чи можуть демобілізовані військовослужбовці зайнятись підприємницькою діяльністю?

Учасники АТО, як і інші застраховані особи, мають право в установленому порядку отримати допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності.

Такі виплати в 2015 році отримав кожен другий працевлаштований учасник АТО, в 2016 році одноразову виплату отримали 37 осіб.

 - Де демобілізовані учасники бойових дій можуть отримати більш детальну інформацію з питань зайнятості?

Отримати інформацію з питань сприяння у працевлаштуванні демобілізовані особи можуть у громадській приймальні обласного центру зайнятості, телефон 22-64-15, у відділі організації сприяння працевлаштуванню, телефон 32-17-68, на сторінках обласного центру зайнятості в мережі Інтернет та соціальній мережі Фейсбук.

Підготувала Оксана Войчишина (за матеріалами Кіровоградського обласного центру зайнятості)

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges