komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Децентралізація в дії: цифри та факти з форуму у Кропивницькому

18.06.2018

Нагадаємо, що 14 червня у Кропивницькому відбувся Форум "Реформа місцевого самоврядування та регіональної політики: можливості для громад та регіонів". (матеріал з теми - http://komora.info/podiji/4351-detsentralizatsiya-najperspektivnisha-reforma-v-diji). 

Окрім виступу посадовців Кіровоградщини під час форуму тривали пленарні сесії за участі генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону Сергія Шаршова, народних депутатів України, представників Черкаської ОДА, а також радників міжнародних програм підтримки, керівників об’єднаних територіальних громад області, експертів.

  • Спроможне місцеве самоврядування повинно надавати пакет послуг, який необхідний для мешканців громади, - зауважив виступаючий голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний. – Не треба чекати, що це зробить хтось інший. Децентралізація дає стартовий пакет з можливостями, це реальний шанс робити на території набагато більше, ніж робилось раніше.

Найкращим підтвердженням слів спікера стали цифри і факти, які сигналізують зміни в громадах країни. Так, Галина  Усик Гречаноподівський сільський голова (Дніпропетровщина) ділилася тим, що від елементарного благоустрою зупинок пішов ланцюжок добрих справ по всіх селах ОТГ. А на стихійному сміттєзвалищі, якому понад 30 років, втілено проект із вивезення та переорання землі. Для того, щоб робота йшла позитивно – першочергово було об’єднати громадян навколо різних справ, і це не тільки культурні чи спортивні заходи, а спільні проекти.

А Василь Колісник сільський голова Матусівської сільської ради (Черкащина) розповів, що навіть невелика ОТГ з двох сіл Матусів та Станіславчик має успішні практики. У сільськогосподарському регіоні, де немає ніяких підприємств, люди об’єднались і перекрили сільський Будинок культури, а відділи, які потрібні для роботи ОТГ, створюють за необхідністю, так у ОТГ 3 школи, але відділу освіти власного поки що немає, бо громада вважає це не раціональним, заключено договір про співпрацю ОТГ. Відділи багатьох суміжних напрямків об’єднано, наприклад, бухгалтерсько-економічний відділ.

Кожна ОТГ має свої стартові позиції, але є тенденція того, що необ’єднані, але спроможні громади втрачають кошти субвенцій дуже поширена. Так на прикладі громад Завалівської, Новостародубської та Боківської (Кіровської) громад добре видно, скільки грошей вони могли б отримати, якби кожна свого часу об’єдналася. Сумарна втрати тільки субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад за три роки – понад п’ятдесят мільйонів гривень, - продемонстрував Сергій Шаршов. А результати фінансової децентралізації показують як відбулося зростання доходів загального фонду місцевих бюджетів на 1 мешканця за січень-квітень 2016-2018 років: 2016р. – 1068,9 грн. , 2018 р.- 1784,2 грн. (плюс 22,5 %).

Важливе значення у поширенні практик відграють Центри розвитку місцевого самоврядування, так Кропивницький Центр надавав минулого року супровід восьми громадам, в яких відбулися перші вибори, а також двом громадам, які стали торік на шлях об’єднання. Також експерти закладу займалися підвищенням спроможності тринадцяти громад, які отримали від наших фахівців навчання, поради та іншу підтримку. У трьох громадах почалася робота із розробки Стратегій (це Соколівська, Ганнівська та Великосеверинівська ОТГ).

- Що стосується поточного року, то з січня місяця по сьогодні Центр вже провів рівно 100 заходів. Таким чином Кіровоградський ЦРМС займає третє місце серед центрів інших областей по кількості проведених заходів. Делегації із Кіровоградської області навесні побували на навчанні та із візитами у Житомирі, Дніпрі та Миколаєві. Найближчим часом плануємо візит в Одесу у Запоріжжя. Навзаєм ми прийняли делегації із трьох областей України, які дізнавалися про досвід роботи ОТГ на Кіровоградщині. Таким чином тільки за ці п’ять з половиною місяців охоплено роботою біля 2000 осіб, - прозвітував керівник  Олег Яременко про роботу центру.

Під час перерв форуму у всіх учасників була можливість не тільки поспілкуватись, а й переглянути фотовиставку «Обличчя нових громад», яку підготував Український кризовий медіа-центр у рамках Програми USAID-DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність», вперше була відкрита 7 грудня 2017 року у Верховній Раді України, до Дня місцевого самоврядування. Вона розповідає про дієвих і активних людей, які живуть і працюють у об’єднаних громадах України. На 45 фото можна буде побачити жителів сіл і містечок: вчителів, лікарів, спортсменів, представників бізнесу та влади, людей різного віку, які спільними зусиллями змінюють своє життя. Шість світлин були зроблені у Новоукраїнській об’єднаній територіальній громаді Кіровоградської області. Експозиція продемонструє успіхи об’єднаних громад Кіровоградської області і всієї України та стане приводом для висвітлення теми децентралізації в засобах масової інформації.

Оксана Войчишина

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges