komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Фільм про «Будинки з привидами» прославив  Знам’янку

20.06.2018

Наприкінці грудня 2017 року представництво Асоціації Німецьких Народних Університетів в Україні (DVV International Ukraine)  у партнерстві із Всеукраїнською асоціацією викладачів історії “Нова Доба” оголосило конкурс історичних дослідницьких проектів для молоді. Знам’янська команда викладачів та учнів НВК ЗШ №2-ліцей, дізнавшись про такі можливості, у складі Вікторії Волкодав, Олександра Булаха, та учнів Іллі Брижицького, Володимира Плаксивого та Ірини Кречун без вагань вирішили брати участь у конкурсі з фільмом «Історичні будівлі із загадковими долями» (переглянути фільм тут - https://www.youtube.com/watch?v=uuZlS_xBRYo&feature=youtu.be) Днями творча група повернулась з Києва з призовим місцем. 

Цікаві, а подекуди містичні історії «Будинку з добрими привидами» (будинок, де мешкав лікар Андрій Лисенко) та «Будинку зі злими привидами» (нині міський відділ освіти) викликали неабиякий інтерес не тільки у знам’янчан, а й були оцінені на дуже високому рівні в Києві під час конкурсу.

Тематика міжнародного конкурсу: “Історія моєї громади: минуле для спільного майбутнього” зацікавила велике коло шанувальників минулого країни.

  • Було обрано 12 команд-призерів, які визнали кращими у фіналі конкурсу, - ділиться Вікторія Волкодав, - всього було 500 заявок, вже готових робіт на розгляд журі надіслали 288 учасників. Серед почесних членів журі  -  історики, журналісти. На першому етапі відбору визначили 100 кращих робіт, наступні 50 робіт аналізувало інше журі і наприкінці відбору третє журі обрало переможців. Нас називали «12 апостолів», бо до фіналу, як я казала, вийшло 12 команд. Учасники представили найрізноманітніші формати: відео, презентації, буклети.

Творчу відеороботу знам’янської команди нагородили сертифікатом за третє місце, це стало дуже високою оцінкою для складу знімальної групи, адже вся проведена робота була абсолютно творчим ентузіазмом людей.

 

  • Члени журі високо оцінили рівень монтажу нашого фільма про будинки з привидами, гарне оформлення, титрування, музику – все це велика робота; монтували - Олександр Булах та Володимир Плаксивий - додає Вікторія Волкодав, - Ірина Кречун та Ілля Брижицький стали гарними ведучими проекту. Було дуже приємно бачити, як наші діти проявили себе під час презентації, всі їх слухали із величезним задоволенням, навіть перекладачі поспішали пояснити іноземним гостям про що йде мова у фільмі. Справа в тому, що весь час створення нашого відео для майбутнього фільму,  нас супроводжувала містика. То апаратура не працювала, то вимикалось світло, то навіть готове відео не «скидувалось» на флешку.

З гордістю можемо сказати і ми, що нині історія будинків Знам’янки стала відома всій Україні.  Приємно, що зусилля п’ятьох наших земляків здобули таку високу оцінку на міжнародному рівні. Втім, є ще одна дуже гарна новина. Проект для переможців конкурсу «Історичні змагання в Україні, Білорусі, Молдові та Грузії» не завершено і додаткове фінансування на продовження реалізації своїх проектів громад отримає надалі той, хто придумає найкреативніше продовження власного проекту.

  • Ми плануємо подавати пропозицію, щоб надали фінансування і нам. Ще не знаємо  вектору наступної ідеї, але все попереду, – висловлює своє бачення Вікторія Волкодав.

У пошуках історичної правди міста Знам’янка існує ще чимало загадок, і як додав Олександр Булах, що вже відзнято дуже багато відеоматеріалу, а ще більше хотілось би  занотувати для пам’яті.

  • Моя бабуся працювала у будинку нині відділу освіти, - коментує Володимир Плаксивий, - вона мені розповідала, що запрацювавшись до вечора, не тільки їй, а багатьом присутнім там, вчувались кроки внизу приміщення. От такі факти мене цікавлять, адже під час зйомок отримав скільки нових вражень і дізнався чимало фактів про наше місто. Мені захотілось, щоб інші знам’янчани знали цю історію теж.

Популяризація історичної минувшини Знам’янки - то велика робота, яка зараз може втілюватись у новітніх формах. Все це  сприяє формуванню національної чи локальної ідентичності, і може дати поштовх розвитку місцевих громад. Саме громада, її минуле, її ідентичність, стають сьогодні визначальними, особливо у світлі процесів децентралізації.

Конкурсна робота - 

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges