komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Люди

Руйнуємо 5 міфів про децентралізацію (Міф №2)

19.04.2017

Продовжуємо разом руйнувати п’ять міфів про децентралізацію:  1- село помре, 2 – треба далеко їздити за довідками, 3 – будуть закриватися школи, 4 – діти будуть довго їхати до школи, 5 – скоротиться кількість вчителів. Нагадуємо, що у рубриці «Руйнуємо 5 міфів про децентралізацію», протягом цього тижня, щодня будемо руйнувати по одному міфу,  на прикладі Новоукраїнської міської ОТГ, яка створилась 20 жовтня 2015 року.  Отже, один день – один міф!

У першому матеріалі ми торкнулися міфу №1 «Село помре». Хто не мав змогу прочитати про це, може ознайомитись за посиланням: http://komora.info/22-golovni-novini/2121-rujnuemo-5-mifiv-pro-detsentralizatsiyu-mif-1.

Міф №2 ТРЕБА ДАЛЕКО ЇЗДИТИ ЗА ДОВІДКАМИ (Головна «страшилка» для людей похилого віку)

Прогрес не стоїть на місці. Сьогодні більшість довідок можна отримати через Інтернет. Саме такий підхід у роботі з мешканцями вибрала влада Новоукраїнської міської ОТГ, які уклали галузеві угоди з пенсійним фондом та податковою інспекцією. Наприклад, людина звертається до ради, а за потреби вона має вказати свої доходи, то цій людині не потрібно бігти до податкової, таку довідку вона отримує відразу на місці: робиться запит до установ, які в електронному вигляді надсилають потрібну інформацію. Лише, коли комісія приймає рішення, установи присилають необхідні документи у паперовому вигляді. Тобто, існують сучасні шляхи видачі довідок – це по-перше!

По-друге, одне з обов’язків старости є видача довідок, тобто насправді потреби їхати за тридев’ять  земель за папірцем, як часто лякають людей, НЕ ІСНУЄ!

А хто ж це такий «СТАРОСТА»? Пояснення…

Староста – це посадова особа місцевого самоврядування, яка є членом виконавчого комітету ОТГ, а це означає, що має змогу безпосередньо представляти інтереси своїх виборців. Ця особа повинна бути компетентна у нормативно-правовій базі та знати стратегічний план розвитку своєї об’єднаної громади. Також староста здійснює комунікацію між виборцями та владою, сприяє у підготовці документів, що подаються до ОМС. Більше того, ця особа є підзвітною, підконтрольною та відповідальною перед своїми виборцями, тому повинен звітувати перед ними.

Інший приклад про неіснуючу проблему видачі довідок, вже від сусідньої, Черкаської, області, в якій існує Білозірська територіальна громада, утворена в жовтні 2015 року. Село Білозір’я знаходиться на відстані приблизно 15 км від м. Черкаси, в якому був створений ЦНАП, і туди звертаються навіть  мешканці обласного центру, щоб без черги отримати довідки. Ось такий приклад успішної практики!

Повертаємося до теми «Староста» і Новоукраїнської ОТГ.

На сьогоднішній день Новоукраїнська ОТГ має двох старост. Але, у зв’язку з приєднанням до територіальної громади двох сільських рад, у наступних виборах будуть обирати вже трьох старост. У результаті с. Звірівка, в якому мешкає понад 600 людей, отримає старосту. А це означає, що мешканці села не будуть більше їздити до Новоукраїнки за довідками, а будуть їх отримувати на місці!

Часто порівнюють процес децентралізації в Україні з сусідньою Польщею. В таблиці пояснюється головні відмінності у повноваженнях старост у двох країнах.

Завтра разом будемо руйнувати Міф №3 – БУДУТЬ ЗАКРИВАТИСЯ ШКОЛИ.

Матеріал створений в рамках проекту «Регіональні голоси за децентралізацію» .

Наталка Хандусенко                              

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges