komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Новина дня

Перше травня - що за свято?

Сьогодні 1 травня, для багатьох - це лише відлуння радянського минулого. Але його історія цікава і незвичайна. Сьогодні ми розкажемо про те,  як язичницьке свято трансформувався в Міжнародний день праці. Так дійсно традиції святкування беруть свій початок у глибині століть. У той час наші предки відзначали свято, яке символізувало  початок нового сезону польових робіт. А значить - праці.

 Свято богині

30 квітня і 1 травня святкували з давніх давен. Ритуал, який проводили наші предки, називався Радоніца. Суть свята 1 Травня у слов'ян - догляд весняних холодів. У ці дні також почитали небіжчиків. На їхні могили приносили дарунки, серед яких були і фарбовані яйця. Вітали богиню Живу, що мала силу оживляти природу. Весь день 1 травня відводили під відпочинок. Люди купалися в холодній воді, щоб очиститися, і палили обрядові вогнища на берегах річок.

Перший день трудівників

За десять століть християнства свято приходу тепла зникло  і відзначалося вже,  як диво воскресіння. Але історичні події внесли свої поправки. 12 квітня 1856 австралійські працівники організували марш протесту. Головна вимога було - перевести трудящих на 8-годинний робочий день і при цьому не зменшувати зарплату. Тоді фортуна була на їхньому боці. Мети вони досягли  без кровопролиття. З тих пір святкували свою перемогу щорічно. Тридцять років потому, в 1886 році, на іншому континенті працівники США і Канади вирішили шляхом мітингів та демонстрацій також домогтися 8-годинного робочого дня. Це сталося 1 травня. Що за свято в цей день, знає кожен, але не всім відомо, що його історія трагічна. Страйкуючі домагалися обмеженого робочого дня (до цього він коливався від 12 до 15 годин), встановленої зарплати та соціальних гарантій. Кожне місто підняло бунт. Але центром протестів стало  Чикаго.

День праці

 Стартувало торжество в Союзі, а також на території України,  під назвою День Інтернаціоналу. Але пізніше найменування змінилося. З 1930 року день 1 Травня був відомий як Свято міжнародної солідарності пролетаріату. Роки Великої Вітчизняної війни внесли свої модифікації. Тоді день перейменували в Бойове свято міжнародного пролетаріату. Далі утвердили нову офіційну назву - Міжнародний день праці. Але в народі його називали просто - 1 Травня.

Джерело: http://faqukr.ru/dim-i-sim-ja/51605-1-travnja-shho-za-svjato-1-travnja-istorija-svjata.html

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges