komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Знам’янка відзначила 75-ту річницю звільнення від загарбників

 

10.12.2018

Вже 75 років поспіль 9 грудня наше місто пригадує День звільнення від німецько-фашистських загарбників. Саме вчора, не зважаючи на негоду, знам‘янчани зібрались у міському Палаці культури, щоб згадати події 75-річної давнини та усіх тих, хто загинув у багаторічній боротьбі воєнних часів.

Довідково: Із 3 по 6 грудня радянські війська 7-ї гвардійської армії вели важкі штурмові бої за визволення міста Олександрія5 грудня два танкові корпуси прорвалися з боєм на південні околиці Знам'янки. Битва за це промислове місто з великим залізничним вузлом тривала з 6 по 9 грудня і носила винятково запеклий характер. Багато кварталів та промислові об'єкти по кілька разів переходили з рук у руки. Кожного дня противник робив до 10 контратак. Із підходом піхотних частин у бій за Знам'янку включилися 53-тя армія і 4-та гвардійська армія, а з тилу було завдано удару партизанським з'єднанням під командуванням І. Д. Діброви (5 загонів загальною чисельністю до 3000 душ). Тільки до вечора 9 грудня було повністю визволено Знам'янку. У боях за місто знищено до 1500 гітлерівців і 23 німецькі танки. Взяттю цього найважливішого комунікаційного вузла на Правобережній Україні радянське командування надавало великого значення. На честь її визволення було дано артилерійський салют у Москві, а відразу 18 частин і з'єднань отримали почесне найменування «Знам'янських». (https://uk.wikipedia.org )

Зі сцени лунали слова від представників влади: міського голови Сергія Філіпенка  та помічника народного депутата України Олеся Довгого Андрія Клименка. Окрім того, долучилася до пам’ятного виступу і голова ветеранської організації міста Ганна Бабійчук.

Цього року наше місто долучилося до щорічної Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України!». Представники ветеранів, учасників воєнних дій, молодь нашого міста та два зіркових ветерани Микола Смирнов та Василь Приходько вчора на сцені Палацу культури перейняли символічний прапор естафети.

Детальніше про неї розповідає Василь Єфименко – голова ради обласної організації ветеранів України, яка стала одним з організаторів акції:

«8  січня 2019 року наша обласна естафета приєднається  до всеукраїнської. У свою чергу ми перейняли її від Черкаської, а далі вона  піде до м. Гайворон, потім у Вінницьку область. Символ нашої обласної естафети – прапор разом з фотоальбомом, який відтворить її хід  і який передадуть на зберігання у музей звільнення Кіровоградщини».

 

Довідково:  Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України!» стартувала  у грудні 2017 року у м. Лисичанськ, де почалися перші битви за визволення України. Відтоді вона переходить з області в область та націлена привернути увагу молоді до воєнних подій, активізувати  патріотичне виховання. Під час естафети у кожній області від району до району передається її своєрідний символ та організовуються різноманітні заходи.

Після мітингу, усі охочі поклали квіти до Обеліску слави та згадали подвиги наших солдат.

Кожен мешканець міста повинен пам’ятати імена знам’янчан, які здійснили особливі подвиги на фронтах Другої світової війни: Іван Ананьєв, Кузьма Губенко, Іван Євплов, Олексій Кива, Федір Кобець, Володимир Крюченко, Михайло Лінник, Павло Лінник Михайло Маляренко, Олександр Осадчий, Петро Філоненко.

Ольга Полякова  

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges