komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Що таке прозорий  бюджет або бюджет для громади?

11/02/2019

Система візуалізації «Прозорий бюджет»  або бюджет для громади   допомагає краще зрозуміти, як і з чого формується бюджет будь-якого міста і куди витрачаються кошти? Окрім того, цей інструмент покликаний  створити прозору систему підзвітності та прозорості органів влади на місцевому рівні.

Минулого року до такої системи роботи з фінансами долучилося 21 місто та 24 ОТГ України. Серед ОТГ Кіровоградщини  перше місце за рівнем прозорості місцевого бюджету посіла Маловисківська ОТГ (30 відсотків), друге – Бобринецька (27 відсотків), третє – Новоукраїнська (21 відсоток). Позиції у такому рейтингу визначаються за рівнями прозорості місцевого бюджету та іншими показниками (відкритість бюджетної інформації, рівнем прозорості бюджетних рішень, застосування інноваційних практик). Єдине місто у Кіровоградській області, яке більш-менш долучається до програми відкритості у фінансуванні – Кропивницький і займає 18 місце у рейтингу прозорості серед міст України.

Інструмент «Бюджет для громади»  допомагає мешканцям того чи іншого міста  через гарну візуалізацію та доступне тлумачення термінології,  пояснити фінансування виконання будь-яких робіт у місті, харчування дітей у школах, податкову систему та інше.

За результатами оцінки прозорості бюджетів  громади та міста можуть бути номінованими на премію «Кришталь року». Цього року таке право виборола Моловисківська ОТГ з Кіровоградщини. Її представники: Маловисківський міський голова Юрій Гульдас та завідувач сектору фінансів виконкому міської ради Лариса Похила взяли участь у церемонії нагородження, яка відбулася 9 січня 2019 року в Конгрес-холі готелю «Президент» в Києві.  Це перша в нашій державі нагорода за бюджетну прозорість, яка одночасно показує стан речей в бюджетній сфері та є дороговказом, до яких показників і практик прозорості бюджетного процесу варто прямувати.

Премія «Кришталь року» та оцінка бюджетної прозорості 2018 року – це партнерська робота Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через консорціум виконавців програми USAID DOBRE, Представництва Європейського Союзу, проекту Уряду Канади «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), Фонду Східна Європа, Міжнародного фонду «Відродження», громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», а також інших міжнародних організацій і їхніх партнерів. Індекс прозорості місцевих бюджетів та методологія його оцінки розроблено Фондом Східна Європа спільно з Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» у співпраці з Асоціацією міст України за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Якщо поглянути на прозорість та зрозумілість бюджету для громади у нашому місті, то інформацію можна знайти на  офіційному сайті Знам’янської міської ради у розділі «Бюджет» (https://znam.gov.ua/informaciya-pro-nadhodzhennya-ta-vikoristannya-koshtiv-miscevogo-bjudzhetu-10-31-02-26-02-2018/) . І хоча інформація про надходження та використання коштів міського бюджету розміщується вчасно (станом на 8 лютого маємо інформацію за 1 лютого), але все ж вона є не зовсім зрозумілою для громади. Адже, поняття  загальних, спеціальних фондів, дотаційних коштів та інші, потребують роз тлумачення для розуміння їх знам’янчанами.

Ольга Полякова  

За матеріалами  прес-туру «Бюджетна прозорість 2018»

Фото з відкритих джерел

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges