komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Питання та відповіді щодо навчання у закладах освіти Знам'янки

4.08.2022

Питання навчання у закладах освіти з 1 вересня – одне з найгостріших. Безпека дітей, організація навчального процесу і облаштування укриттів стали викликами часу. Що більш докладно на початок серпня можуть розповісти посадовці-освітяни, ми дізнавались у розмові з начальницею  відділу освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Людмилою Клименко.

  • Людмило Анатоліївно, які форми навчання будуть доступні школярам нашої громади у здобуванні освіти з 1 вересня?
  • Діти вже протягом майже двох років здобували освіту дистанційно. Всім відомі причини: коронавірусна хвороба та повномасштабна військова агресія російської федерації проти України. Ми можемо констатувати, що ця форма навчання мала значний прогрес, адже педагогічних працівників забезпечено технічними засобами, вони опанували належні онлайн-платформи. На сьогодні розпочато підготовку до нового навчального року. Для того, щоб усі батьки наших школярів були якісно поінформовані про те, яким він планується бути, я хочу назвати можливі форми навчання і розповісти більш докладно про них.

 

Перше, і головне, остаточне рішення про те, як буде здобувати освіту дитина, прийматимуть батьки. Вони мають право вже від сьогодні звернутись до директора освітнього закладу і написати заяву, якщо бажають, щоб для їх дитини було організовано дистанційне навчання. Або  ж іншу відповідну заяву, яка передбачає сімейну форму навчання, коли дитина вчиться вдома з батьками за підручниками, а школу відвідує тільки для контролю знань. Ми робимо все за відповідними  вимогами часу і для тих здобувачів освіти, які побажають відновити навчання з 1 вересня безпосередньо у класах. Про це я хочу розповісти значно більше далі.

 

 

У нас на території  Знам’янської громади сім шкіл. Три з них мають протирадіаційні укриття, які було введено в експлуатацію після Другої Світової війни, коли були вимоги для створення відповідних сховищ.  

Всі ці роки до воєнних подій ми не звертали увагу щодо приведення протирадіаційних укриттів у належний стан, щоб вони могли використовуватись за призначенням. Від червня поточного року, за розпорядженням міського голови Володимира Сокирка, була створена і працювала комісія зі складу різнопрофільних фахівців з метою обстеження всіх потенційних укриттів. За висновками  та рекомендаціями комісії було наведено лад в укриттях: побілували, пошпаклювали стіни, знесли лавки і забезпечили, за можливістю, дидактичним матеріалом, іграми. Але цього недостатньо, бо ми потребуємо проведення ремонтних робіт для облаштування каналізаційних мереж у трьох закладах освіти. Це досить дороговартісні роботи. Приведено до ладу необхідні другі виходи.

 

 

 

В окремих укриттях проведено швидкісний інтернет, тобто діти перебуватимуть на постійному зв’язку; закуплено матеріали і власними силами виконуються роботи з встановлення санвузлів. Проблема є у тому, що окремі приміщення будуть замалі для тієї кількості учнів, що є. Тому комісія визначила для укриттів кімнату на цокольному поверсі спортивної однієї зі шкіл. Там буде зроблено підсилення віконних прорізів до висоти 1 метр 95 сантиметрів.

У всіх закладах освіти має бути забезпечене альтернативне освітлення. Для цього будуть закуплені генератори.

 


У  одній з найбільш чисельних школі громади маємо підвальне приміщення, яке визначено, як укриття. Воно велике по площі. Відновлено другий вихід, привели до ладу сходи та двері. Встановили додаткові лампи освітлення. Зараз вирішується питання по облаштуванню санвузлів. Вентиляційних спеціальних приладів встановлювати у ньому не будуть.

 


Є заклади освіти, які не мають підвальних приміщень. Відповідно до рекомендацій ДСНС у цих приміщеннях на першому поверсі визначено кімнати, які можуть бути використані, як найпростіші укриття.

 

 Зараз укладено договір підряду за підготовленим проєктом і розпочато роботи з поточного ремонту в одному з укриттів. Проведено розрахунки на облаштування санвузлів, встановлюватимуться спеціальні лампи освітлення з плафонами, підсилення віконних прорізів, встановляться противибухові прилади.


  • Що буде зроблено для того, щоб мінімізувати перебування дітей та вчителів у навчальних закладах?
  • Буде запроваджено навчання у дві зміни у всіх школах. Якщо у школі перебуває для прикладу 300 осіб, то відповідно всі вони мають поміщатись в укритті. Якщо таких умов не можна досягнути по площі укриття, або немає такого приміщення, то розглядається можливість навчання у три зміни, або за так званою змішаною формою. Ми поки що розглядаємо варіант навчання 6 днів тижня, у дві зміни. Наприклад, визначаємо відповідно розкладу план: три дні очне навчання, і три дні дистанційне. До 20 серпня буде прийняте рішення по кожному укритті, ступеню готовності до початку роботи. Від того ж дня розпочнуться тренування для школярів у шляхах переміщення до укриттів. Буде розроблено  похвилинно план-схему руху по кожній школі.

Підсумовуючи розповідь, хочу додати від себе особисто, що я бажаю, щоб у кожному класі були проведені батьківські збори, хоча б у онлайн- форматі чи,  за згодою всіх учасників офлайн, де буде вислухано всі питання і побажання щодо організації нашого навчального процесу. По бажанню батьків,  вони зможуть оглянути укриття, які будуть підготовлені до початку навчань, та подати відповідні заяви щодо початку нового навчального року за формою навчання (сімейною, дистанційною). Обіцяємо своєчасно інформувати про будь-які зміни у підготовці до старту освітнього процесу у вересні.

Прохання до всіх батьків школярів пройти опитування щодо організації навчального процесу - Навчання учнів у 2022/2023 навчальному році (google.com)

Розмовляла Оксана Войчишина

З міркувань безпеки у статті не названі назви шкіл і їх адреси. Прохання до всіх бажаючих перевірити укриття, звертатись особисто до адміністрації школи.

Також читайте:

ЗА МИНУЛУ ДОБУ ЗАФІКСОВАНО ОДИН ВИПАДОК КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ COVID-19 У ЗНАМ'ЯНЦІ

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges