komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Новини країни

Активісти України ведуть боротьбу за  впровадження виборчої реформи

02.02.2019

Як повідомляє сайт  «Вибори, вибори» (https://vybory.pravda.com.ua/): «Лідери думок та моральні авторитети звернулися до Петра Порошенка з проханням сприяти ухваленню виборчої реформи. Свою позицію активісти висловили у відкритому листі до Президента.Автори аргументують нагальну потребу у виборчій реформі можливістю Росії впливати на вибори на мажоритарних округах за допомогою підкупу. Це, на думку підписантів, спричинить згортання реформ та зміну євроатлантичного вектору України.»

Прочитати відкритий лист можна за посиланням - https://vybory.pravda.com.ua/news/2019/01/28/7149844/?fbclid=IwAR1e9jMwmus7XGLuyk31Bd2WTkG4E1Eg7rEocO7bbl5-H3k7AXAJtxagJL0

 Що дасть прийняття нового виборчого кодексу?

Останні два скликання Ради ми обирали за змішаною системою, тобто половину депутатів – по мажоритарних округах, половину – по закритих партійних списках. Проблема в тому, що кожна з цих виборчих систем має свої прогнозовані наслідки, і змішана система в українських умовах системно погіршує політичну ситуацію.

Проблеми старої системи виборів:

 

  • Рада приймає закони, коли принаймні 226 депутатів сформували коаліцію і в коаліційній угоді погодилися щодо напрямку, в якому має розвиватися країна.
  • Коли половина мажоритарників, тобто чверть парламенту, мають власні, незалежні від партій, передвиборчі програми, з ними значно важче домовитися про спільний курс, ніж з депутатами, які пройшли за закритими списками й принаймні теоретично поділяють програми своїх партій.
  • Не сприяє змішана система і появі стабільних партій. Сильним харизматичним кандидатам, які мають гроші, простіше перемогти на мажоритарному окрузі через самовисування, незалежно від політичних сил. Країна програє, коли доходить до важливих рішень, – депутати просто не можуть домовитися.

 

Що пропонується змінити?

Щоб дати цьому раду, українські та європейські експерти з виборчого законодавства з середини 2000-хрекомендують Україні перейти на пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Обрані після Революції Гідності 302 народних депутати і президент Петро Порошенко публічно пообіцяли, що наступні вибори відбудуться вже за новими, європейськими правилами.

Ідея відкритих регіональних списків дуже проста: усі кандидати балотуються лише від партій, усі кандидати висуваються в конкретному регіоні, виборець може впливати на те, хто саме від обраної ним партії представлятиме регіон. Така система діє в багатьох країнах Європейського Союзу й робить кожного депутата відповідальним і перед партією, і перед конкретними виборцями конкретного регіону.

У системі, яку закладає проект Виборчого кодексу для України, ця ідея реалізується так:

  • Участь у виборах беруть лише партії, тобто без блоків і списків безпартійних кандидатів.
  • У Раду проходять партії, які набрали 4% і більше голосів по країні.
  • Для участі у виборах партія формує загальнонаціональний список своїх кандидатів, а потім всіх кандидатів з цього списку розподіляє по 27 регіональних округах, які переважно відповідають областям. Окремими округами виділяються правобережний і лівобережний Київ, а також Кривий Ріг з агломерацією.
  • У кожному окрузі кожна партія має висунути щонайменше 5 кандидатів.

Таким чином, кожна партія висуває один загальнонаціональний список і 27 регіональних, при чому кожен кандидат обов’язково є як у загальному списку, так і в одному (і тільки одному) з регіональних.

Мета відкритих списків – створити умови, за яких через десять років партії в Україні стануть справді партіями. Ключ до цих змін – внутрішньопартійна конкуренція.

Зараз необхідний законопроект знаходиться у другому читанні ради. Активісти наполягають на його прийнятті до проведення місцевих та парламентських виборів.

 

За матеріалами сайту - https://vybory.pravda.com.ua/

Підготувала Ольга Полякова

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges