komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Знам’янські учні стали кращими ораторами з політичних реформ в Україні

15.05.2018

В Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» відбувся Національний дебатний турнір із політичних реформ серед студентів та школярів з 28-ми міст країни, в якому взяли участь Марія Любушко, учениця НВК "Знам'янської ЗШ І-ІІІ ступенів №3 - гімназія" та Олександр Коваленко, учень Знам'янської ЗШ І-ІІІ ступенів № 1 ім. Т.Г.Шевченка. Марія та Олександр стали кращими у всеукраїнському дебатному турнірі серед учнівської молоді та повернулися додому з перемогою. Серед студентства перемогу здобула команда із Житомира. 

У перший день, 11 травня, організатори турніру ГО "ВГО "Інститут "Республіка" влаштували учасникам дискусію «Політичні реформи в Україні: всі «За» і «Проти» за участі народних депутатів, журналістів та експертів із національних реформ. Дебатні відбіркові ігри та фінал відбулися 12-го травня.

Темами на дебетному турніри були: виборчий кодекс, прозорі витрати політичних партій та визначення пріоритетного шляху до зниження рівня хабарництва.

Одних із членів журі була Олександра Скиба, заступник голови Інституту «Республіка», яка судила саме команди учнівської молоді.

  • Олександро, який був рівень обізнаності учасників про політичні реформи?
  • Учасників на початку готували в 28 містах координатори "Активної Громади", місцеві експерти, викладачі, а переддень дебатів своїми знаннями та роздумами ділились народні депутати - Ігор Попов та Олексій Мушак, Андрій Магера (ЦВК), експерти Всеукраїнських та міжнародних організацій. Діти та молодь й самі багато читали, вивчали діючий стан справ з реформами політичних фінансів, антикорупції та виборчої реформи. Тож цього року рівень підготовки учасників дебатів був значно вищий. За словами суддів фіналу дебатів, школярі та студенти знають більше, ніж значна частина депутатів ВР України.
  • Який із виступів Вам запам'ятався найбільш і чому?
  • Мені запам'ятався виступ одної школярки, яка зазначила, що прийняття Виборчого кодексу - це питання репутації України. "Україна все ж уміє тримати слово, чи знову «жбурляє» слова на вітер. Від цього залежить не лише виборча система і право голосу громадян, а й міжнародна репутація нашої держави". Якщо це розуміють діти з 10 класу, то дивно, що значна частина депутатів ВР України цим нехтують....
  • За якими критеріями Ви особисто оцінювали учасників як член журі?
  • У нас були спільні критерії: риторичні здібності, командна гра, знання теми і дотримання формату Британських парламентських дебатів. Кожна команда могла набрати максимум 36 балів.
  • На Вашу думку, що даєу чням участь у дебатах?
  • Дебати багато дають молоді. Це уміння публічно виступати та мислити, ставити питання, відстоювати позицію своєї команди, розбиратись у реформах, зокрема, політичних, долати свій страх та набувати впевненості. Окрім того, молодь спілкується, знайомиться з такими ж активними молодими людьми з усієї України. Такі заходи об’єднують і роблять нас сильнішими!

Про перемогу знам’янської команди розповідає регіональний координатор ВІ «Активна Громада» Інституту «Республіка» Олена Олізько: «За жеребкуванням у І-му турі дебатів нашій команді випала роль Другого Уряду: Марія виконувала роль члену Уряду, а Олександр – секретар Уряду. У ІІ-му турі ролі змінилися, Марія була прем’єр-міністром та Олександр –віце-прем’єр-міністром. Такі ж ролі наші учні виконували й у фіналі гри. Марія поводила себе як справжня «залізна леді» - спокійно та виважено, Олександр навпаки – емоційно. Взагалі вони дві протилежності, які гармонійно доповнюють один одного. Учасникам турніру за тиждень були надані орієнтовні  питання дебатів, тобто вони мали час підготуватися. Також ми плідно готувалися перед самим турніром вже у Києві, до пізньої ночі. У перший день відбулася дискусія між учасниками та запрошеними гостями, серед яких були народні депутати, відомі журналісти та громадські діячі. Під час дискусії Олександр був дуже активним, задавав багато питань, продемонструвавши свою ерудицію в законах та політичних фактах. Вже в перший день мені сказали, що наша команда є одним із головних претендентів на перемогу.»

Наталка Хандусенко   

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges