komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Верховна Рада: відкритість та прозорість інформування

17.07.2018

Про те, що Верховна Рада України має свій інформаційний сайт знає більшість - http://rada.gov.ua/, меншість  цікавиться тим, як цей сайт працює і яку інформацію з нього можна отримати. Під час парламентської конференції для регіональних ЗМІ відбулася зустріч з представниками Прес-служби та Інформаційним управлінням Апарату Верховної ради України. 

Розмова з Сергієм Горячевим керівником Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України та Тетяною Весною заступником керівника Прес-служби ВР мала дуже цікаву тематику:  як пересічний українець може звернутись до прес-служби ВР і отримати відповідь, як кожен бажаючий має можливість приєднатись до громадського обговорення будь-якого законопроекту?

Почати слід з головного – бажання бути поінформованим з роботою Верховної Ради, для цього зайшовши на вже вказаний сайт - http://rada.gov.ua/.

Якщо людина бажає ознайомитись, які з електронних петицій нині на розгляді, вона переходить до окремого розділу – Електронні петиції-https://itd.rada.gov.ua/services/Petitions/ і робить власне волевиявлення, підтримуючи запропоновані. Наприклад, нині набирають необхідної кількості голосів такі петиції: За заборону виробництва хутра в Україні, Ввести на законодавчому рівні покарання за жорстоке поводження із тваринами, Заборонити виробництво та використання поліетиленової продукції в Україні та інші. Протягом 3 місяців кожна така петиція має отримати 25 тис. голосів підтримки, тоді вона буде розглянута у комітетах Верховної Ради та потрапить до сесійної зали.

Також у верхньому правому куті сайту ВР є Електронний кабінет громадянина - https://itd.rada.gov.ua/idsrv/ та можливість Обговорення законопроектів  - https://itd.rada.gov.ua/idsrv/. У обох з цих розділів ознайомлююче кожен дізнається про можливості, які  пропонує сайт Верховної Ради у розрізі долучення до процесу роботи ради.

На питання, а чи всі народні депутати ВР мають власні прес-служби, заступник керівника Прес-служби ВР Тетяна Весна відповіла: «Насправді прес-служби є у депутатських фракціях, лідерів фракцій і депутатів, які можуть собі це дозволити. У будь-якому разі до нас депутати подають заявки на брифінг, заходи, які відбуваються, і ми це анонсуємо. Наші контакти відкриті не тільки для депутатів Верховної Ради, а для всіх. На головній сторінці сайту у правому верхньому куті є рядок – прес-служба - http://iportal.rada.gov.ua/documents/contacts/117555.html».

Принципово представники прес-служби Верховної Ради закликають будь-яку інформацію у соціальних мережах, на особистих сторінках депутатів перевіряти з офіційним сайтом Верховної Ради. Нині є сторінки у фейсбуці та твіттері від ВР, і вони подають посилання на законотворчі документи, який розміщений вже на сайті.

Сергій Горячев керівник Інформаційного управління Апарату Верховної Ради розповів про напрямки роботи, адже саме їх працівники відповідають за відповіді на запити до ВР, займаються висвітленням інформації про роботу ВР,  розвитком інформаційних ресурсів. Виявляться, що запитувані данні  від громадян  - це не тільки новини з сайту ВР, це законодавча база, яка дає людям різні права. На сьогодні Великобританія і Україна є країнами-лідерами в Європі по запитам від громадян.

  • На жаль, в Україні лишається незадовільна ситуація щодо англомовного висвітлення ситуації в країні, - зауважив Сергій Горячев, - так після того, як ми запустили англомовний твіттер, нашими читачами стали вагомі політики з Європи. На нашому сайті є розділ Ресурси, там надана інформація, яка стосується довідкової роботи для всіх охочих.

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges