komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Мор риби у Знам’янському районі: причини та можливі наслідки для екології

20.03.2019

Чутки про те, що навесні відбувається мор риби у Знам’янському районі, ширилися давно. Без документальних підтверджень видання KOMORA.INFO дізналось, що у кількох водоймах району дохлу риби вивозили  причепами, але ситуація, яка склалася нині на водосховищі у селі Диківка, набула розголосу на всю Україну. Тож, чому масштабно відбувся мор риби, дізнаємося з першоджерел. 

Велика водойма площею 180 га у с. Диківка нині перебуває у господарюванні Романа Бойка, який не є орендарем водойми, але щороку зариблює водойму для біомеліорації. Він ще у січні 2019-го почав бити на сполох, адже переконує, що прямо по снігу злиті з бочок відходи свиноферм ТДВ «Колос» потрапляли у водойму.  28 лютого 2019 він же замовив у Кіровоградському обласному управлінні Держпродспоживслужби лабораторні дослідження якості води у водоймі. За результатами тестів був значно (вдвічі) перевищений рівень нітратів, а рівень кисню в межах норми, тобто ніби риба і не могла задихнутись. Роман Бойко запевняє, що він не зупиниться, і не тільки приверне  увагу громадськості до факту мору риби (а це значні збитки риборозведення), а й подаватиме до суду на підприємство ТДВ «Колос».

  • У мене виникає чимало питань до системи переробки відходів від свиней на підприємстві  ТДВ «Колос», але хто це може зробити на законних підставах – невідомо. Адже нині діє мораторій на втручання у їх діяльність, пов’язаний з африканською чумою свиней. Зараз на нашій водоймі вже вилучено 16 тис. особин мертвої риби. Стає тепліше, і риба знову спливає.

Зараз розводять руками перед таким лихом і місцеві люди.

  • Я такого не пригадую за весь час існування цієї водойми з 1965-го року - аналізує місцевий фермер Василь Березовський, - масовий мор риби, тепер ця водойма стала дуже небезпечною, як на мене, це трагедія. Я підозрюю, що це через відходи від життєдіяльності свиней, які виливаються на поля ТДВ «Колос», які розташовані вгорі по течії русла річки Інгулець.

Сільський голова с. Диківка Володимир Андрієнко занепокоєно повідомив нам, що далі по руслу ріки Інгулець вздовж водойми живуть селяни, зовсім поряд колодязі, де вони беруть для вжитку воду, а таке забруднення води у водоймі може сприяти і зміні якості питної води.

 

Великі коропи і білі амури рядами лежать на березі водосховища, а вгорі по течії ми помітили великий трактор з цистерною, який саме у ту годину зливав рідину, ймовірно схожу на рідкий гній свиней. Під’їхавши до місця зливу, ми відчули дуже неприємний запах, втриматись поряд неможливо. Проаналізувати злиті відходи на хімічні складові, звичайно, ми не можемо. За відповідями про таку діяльність підприємства завітали до ТДВ «Колос».

  • Те, що ми виливаємо в поля – переброжені відходи від життя свиней. – Запевняє еколог ТДВ «Колос» Микола Давидов.- Ми взимку дійсно на одне з полів, яке межує з водосховищем у Диківці, виливали відходи. Потім нам повідомили, що ці відходи комусь заважають, хоча ми маємо на це повне право. Ми призупинились і не вивозили саме на те поле ніяких відходів взагалі. До кінця січня танення снігу не було, а перші факти того, що риба у водоймі почала дохнути, стали відомі 18 січня 2019. Треба було б напряму зливати сотні тон, щоб риба подохла на такій великій водоймі і в такій кількості.

Виявляється, є ще одне джерело забруднення водойми - пряме потрапляння цілого струмка відходів від системи очисних споруд водогону «Дніпро-Кіровоград». Всі охочі, хто бажає переконатись у тому, якої якості і який потік струмка постійно тече у напрямку зі Знам’янки у бік Диківки, можуть далеко не їхати, а потрапити на об’їзну за містом, зокрема  на місток. Ми побували і там теж – сморід жахливий, тому тільки передаємо фото з місця.

ФОТО

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges