komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Новина дня

Хто зможе купити землю? Скільки землі «поміститься» в одні руки?

18.11.2019

Законопроект №2178-10, як і той, що був розроблений урядом, передбачає, що отримувати право власності на землю сільськогосподарського призначення мають громадяни України, юридичні особи, створені згідно із законодавством України, територіальні громади та держава. Що стосується іноземців, то в законопроекті йдеться про те, що громадяни іншої держави, а також особи без громадянства можуть отримувати сільськогосподарські ділянки у власність тільки у вигляді спадщини. Але при цьому вони зобов'язані протягом року після отримання у власність провести їх відчуження, тобто продати або яким-небудь іншим чином передати іншій особі з перерахованих вище категорій. 

Є, втім, і інші винятки. В цілому законопроект забороняє іноземцям отримувати право власності на українські землі сільгосппризначення до 1 січня 2024 року. Однак ця вимога не поширюється на тих сільськогосподарських товаровиробників, які зареєстровані більше трьох років тому і які отримали земельні ділянки в оренду або емфітевзис до набрання чинності цим законом.

Убезпечити українську сільгоспземлю від російських покупців вирішили ще й тим, що внесли заборону на право власності на землю до переліку санкцій (доповнивши таким пунктом закон "Про санкції").

Багато дискусій викликали положення земельних законопроектів про те, скільки землі може мати у власності одна особа або одна фірма. Урядовий законопроект пропонував норму в 15% площі сільгоспземель в межах області або 0,5% – в межах країни. Проголосований законопроект встановлює інші обмеження: 35% в межах однієї громади, 8% в межах однієї області і 0,5% в межах України.

В Україні налічується близько 42 млн гектарів сільськогосподарських земель. Виходить, в "одних руках" може бути зосереджено до 200 тис. гектарів землі. Багато противників законопроекту говорили, що це занадто багато (це більше, ніж два Києва), оскільки створює передумови для скупки сільгоспземель великим бізнесом на шкоду фермерам і дрібним виробникам. Однак, за даними спеціалізованих видань, сьогодні в Україні існує кілька агрохолдингів, які фактично володіють більш ніж 500 тисячами га землі. Відповідно до закону, нинішні орендарі мають переважне право на покупку землі, яку обробляють. Однак виходить, що великі фірми не зможуть придбати у власність всю землю, яку використовують зараз.

Контролювати площу землі у власності будуть за допомогою Державного земельного кадастру, який "прив'яжуть" до Держреєстру майнових прав на нерухоме майно та Єдиного держреєстру юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, а також і Держреєстром актів цивільного стану.

При цьому важливо відзначити, що майбутній закон не скасовує жодної існуючої на сьогоднішній день форми володіння землею сільгосппризначення. Земельні ділянки сільгосппризначення як і раніше можна буде мати в постійному або тимчасовому користуванні, в приватній власності або оренді. Однак, крім цього, додасться ще один вид отримання сільгоспземель в своє розпорядження: покупка.

Передбачається, що продаж землі відбуватиметься на земельних аукціонах. Однак громадяни, які мають сільськогосподарські ділянки в постійному користуванні (в тому числі ті, які успадкували таке право), а також фермери, які отримали землю в постійне користування, зможуть викупити свої ділянки без аукціону. І не за ринковою ціною, а за ціною нормативної грошової оцінки, яка, як передбачається, буде нижчою за ринкову. До того ж перерахованим власникам можна буде купити свої ділянки в розстрочку, яка буде даватися на 5 років.

Нагадаємо, прийняти всі закони, необхідні для відкриття ринку землі, планується ще в цьому році. Однак законопроектом №2178-10 передбачено, що всі перераховані нововведення набудуть чинності тільки з 1 жовтня 2020 року. До цього часу Кабмін повинен буде розробити необхідні нормативні акти і привести у відповідність з цим законом існуючі.

13 листопада в порядку денному парламенту стояли ще кілька земельних законопроектів . Зокрема, №2194 про внесення змін до Земельного кодексу та інших законів, що стосуються удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, №2195 про продаж земельних ділянок через електронні аукціони та №0855 про використання земель оборони. Однак для розгляду цих проектів не вистачило часу.

https://ukr.segodnya.ua/

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges