komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Змінено порядок призначення та оплати компенсації за надання соціальних послуг

4.06.2020

З 1 січня 2020 року набрав чинності Закон України «Про соціальні послуги», який спрямований на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами,) призначається щомісячна компенсаційна виплата, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. 

На виконання Закону Мінсоцполітики розроблено новий Порядок призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Компенсація за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі виплачується фізичним особам, які не перебувають у трудових відносинах, не є фізичними особами-підприємцями, не провадять незалежної професійної діяльності, не перебувають на обліку як безробітні.

Фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, відповідно до вказаного Закону, проходять підготовку та перепідготовку у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є особами з інвалідністю І групи, дітьми з інвалідністю, громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями, невиліковно хворими, які через хворобу не можуть самостійно самообслуговуватись, дітьми, яким не встановлена інвалідність, але які є хворими на ряд тяжких хвороб. Розмір компенсації за догляд фізичним особам, що надають соціальні послуги, тепер буде визначатися з урахуванням доходів їх сімей.

Для розгляду питання надання соціальних послуг до управління соціального захисту населення подається заява особи або її законного представника про надання соціальних послуг, звернення або повідомлення інших осіб в інтересах осіб, які потребують соціальні послуги. Підставою для відмови  у наданні соціальних послуг є відсутність потреби у соціальних послугах за результатами оцінювання потреб особи. Оцінювання потреб особи у соціальних послугах здійснюється шляхом аналізу документів, фактів та інформації, зібраних під час спілкування з особою та її найближчим оточенням, а також отриманих від юридичних та фізичних осіб. У разі потреби до оцінювання потреб у послугах залучаються медичні, педагогічні працівники, психологи, реабілітологи, та інші фахівці.

Слід зазначити, що умови виплати компенсації за надання соціальних послуг особам, яким її призначено до 1 січня 2020 року, не змінюються.  

 Начальник управління  соціального захисту населення  райдержадміністрації                             Алла ІВАНОВА

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges