komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Місцеві вибори 2020 і COVID: що варто знати про правила безпеки

19.10.2020

Як будуть організовані з точки зору безпеки місцеві вибори 2020 в умовах пандемії COVID-19? Як голосуватимуть ті, хто перебуває на самоізоляції? Хто фінансує заходи безпеки на виборчих дільницях?


На дільницях діятимуть безпекові заходи, визначені постановою №641, яка регулює правила перебування у громадських місцях.


Застороги та обмеження, які діятимуть на місцевих виборах:

  1. Люди з підвищеною температурою або ознаками хвороби будуть рухатися за окремим маршрутом – для них буде обладнана окрема кабінка. І про це повідомляють усіх присутніх у приміщенні, аби була дотримана дистанція.
  2. Якщо людина відмовляється одягати маску, її також мусять допустити до голосування за тим самим окремим маршрутом. Опісля вона має понести адміністративну відповідальність за порушення протиепідемічних норм і законодавства.
  3. Оскільки неможливо регулювати кількість спостерігачів, а також представників різних політичних сил, журналістів, то норма про кількість людей на квадратний метр не поширюється на виборчу дільницю. Проте МОЗ звертається до всіх з проханням не робити скупчення всередині виборчих дільниць.
  4. Журналістів будуть допускати на виборчу дільницю. Але брифінги за результатами голосування рекомендовано проводити зовні приміщення, щоб запобігти великому скупченню. Особливо це буде стосуватися політиків, а також перших осіб держави. Віктор Ляшко додав, що зазвичай подібні брифінги проводились всередині приміщень.
  5. Якщо будуть сприятливі погодні умови МОЗ пропонує всі інформаційні матеріали розміщувати зовні приміщень, щоб виборці могли спокійно ознайомитись з програмами, з біографіями, а також іншими матеріалами, доки чекатимуть можливості зайти голосувати.

 


Голосування під час самоізоляції

У тому випадку, якщо виборець знаходиться на самоізоляції через хворобу, проголосувати можна вдома. Для цього потрібно написати заяву (у довільній формі), додати медичну довідку від сімейного лікаря чи установи охорони здоров'я. Заяву та довідку необхідно надіслати (передати) до дільничної комісії на дільниці, де ви голосуєте. Дедлайн - 23 жовтня, 20:00.

Якщо у члена вашої родини позитивний тест на COVID-19 і ви на самоізоляції - алгоритм той самий: заява та медична довідка до ДВК.

Хворі, що перебувають у лікарні, зможуть проголосувати у закладі охорони здоров’я.


Заходи безпеки фінансує місцеве самоврядування

Прийнята постанова Кабінету міністрів 846 переклала обов’язок фінансування всіх протиепідемічних заходів на місцеві бюджети. Мова йде про 28 588 виборчих дільниць, в яких орієнтовно буде залучено до півмільйона членів виборчих комісій.


Підготувала Наталя Хандусенко

Джерела: https://decentralization.gov.ua/, https://www.cvk.gov.ua/


Матеріал створений за підтримки чеської неурядової організації NESEHNUTÍ в рамках Програми трансформаційної співпраці Міністерства іноземних справ Чеської Республіки.

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges