komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

«Щоб ми залишились здоровими» - розмова про медреформу з Уляною Супрун (Частина I)

4.09.2017

Реформа децентралізації по-медичному – то зміна системи охорони здоров’я України в цілому. 

Розуміння цих змін чомусь для більшості з нас починається з руйнування міфів: як має бути і як нам всім здається. Як зробити систему охорони здоров’я ефективною на місцях, нещодавно розповідала у Школі лідерів громад (Українська школа політичних студій) в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Про те, що стара модель функціонування медичних закладів, особливо в селах та районах, є вкрай неефективною - знають всі. Саме тому є потреба в реорганізації шляхом ухвалення відповідних  рішень громади на місцях. Тож, якою буде покрокова інструкція реформаторських змін в охороні здоров’я?

Нагадаємо, що незабаром в Парламенті має бути голосування за два законопроекти, які мають запустити наповну медреформу – №6327 (Проект Закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення та №6604  (Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України). 

8 червня 2017 року, депутати Верховної Ради проголосували за  законопроект №6327 у першому читанні. Проте за проект закону з поправками голови Комітету соціальної політики Людмили Денисової та нардепа АндріяШепка нардепи проголосували лише з третього разу. 

Зрештою це рішення підтримали 227 депутатіві з 356, зареєстрованих у сесійній залі. 42 депутати проголосували проти прийняття законопроекту за основу, 27 – утримались. Не голосувало 60 нардепів. 

Виконуюча обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун подякувала депутатам за підтримку законопроекту №6327. «Починаємо старт зміни системи охорони здоров’я», — сказала вона. 

__

Найважливіші тези медреформування

  1. Впровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом»

Український громадянин тепер зможе сам обирати, куди підуть кошти, надані бюджетом на його лікування. У пакет медреформи входять два законопроекти – №6327 та №6604.  Законопроекти передбачають зміни моделі фінансування. Зміни розпочнуться з січня 2018 року з первинної ланки. Пацієнт зможе вільно обирати свого сімейного лікаря. Держава оплачуватиме лікарю послуги надані кожному пацієнту, який уклав з ним договір. Метою є перейти на безготівкові відносини між пацієнтом і лікарем. Національна служба здоров’я - незалежний орган, який контролюватиме процес надання медичних послуг українцям та буде оплачувати конкретні медичні послуги надані конкретному пацієнту.

Як відмітила в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: «Кожна людина сама обиратиме, куди йдуть кошти. Це не просто децентралізація, це супер децентралізація. Ніхто із посадовців ні на обласному, ні на районному рівні не вирішуватиме це питання, а тільки сам пацієнт. Це найбільш справедливий шлях надання послуг. Так відбувається у всіх цивілізованих країнах світу, і ми переходимо до цієї системи.»

  1. Затвердження гарантованого пакету послуг

Перелік гарантованих послуг буде визначати Кабінет міністрів кожного року, виходячи з бюджету.

Тобто держава візьме на себе реальні зобов’язання щодо базових послуг, які бюджет здатен оплатити, а людина зможе отримати їх в обраному нею медичному закладі.

У законопроекті 6327 зазначено, що держава покриватиме первинну ланку, екстренну медичну допомогу (що покриває  80% звернень до лікаря) і паліативна допомога ( коли пацієнт перебуває на останніх днях життя).

Проте жодна країна світу немає достатньо грошей, щоб 100% оплачувати медпослуги для всіх громадян. Першочергово в законопроекті передбачалося що буде механізм співоплати, за яким держава покривала б 70% вартості медичної послуги за чіткими прозорими тарифами, а пацієнт мав би доплатити 20-30%.

Як показують дослідження 71% громадян готові доплатити за послуги, за умов, якщо держава покриє 70% послуги. Завдяки співоплатам можливо надати громадянам більше послуг і більший доступ до здоров’я.

 Втім, після внесених правок під час засідання робочої групи профільного комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради, більшість депутатів не підтримали такий напрямок розвитку, а залишили тільки так звану «зелену» зону, де абсолютно все для пацієнта буде безкоштовним та «червону» зону – все платним.

Уляна Супрун таким діям дає свою оцінку: «Це трохи важко, бо ми будемо або копійки платити за послуги і нічого не зміниться, лікарі і далі будуть мати низькі зарплати, а у лікарнях не буде коштів, щоб розвиватися, або ж за два роки ми втілимо наші наміри в життя і будуть внесені зміни до законопроекту і «співоплата» таки стане реальністю на законних підставах і з чеками.»

Велика проблема у втіленні ще одного наміру – користування лікарями міжнародними протоколами лікування пацієнтів. На сьогодні існує різниця, як лікують пацієнтів за кордоном і в Україні, саме тому люди, які можуть собі це дозволити, виїжджають на лікування за кордон. Перші кроки у подоланні цих складностей вже зроблено – оновлено всі протоколи МОЗ,  і надалі вони будуть оновлюватись автоматично.

Довідково. З 21 квітня 2017 року в Україні можна лікувати за міжнародними протоколами.

Далі буде …

Оксана Войчишина

Матеріал був створений за підтримки Української школи політичних студій.

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges